Paspirtukas – miesto puošmena? Taip gali būti | kl.lt

PASPIRTUKAS – MIESTO PUOŠMENA? TAIP GALI BŪTI

Į gatves išrieda vis daugiau elektrinių paspirtukų, tačiau ne visi jų vairuotojai paiso saugaus važiavimo ir tinkamo parkavimo taisyklių.

Pastatyti, o ne paguldyti

Pavėžėjimo ir dalijimosi paslaugas teikiančios įmonės "Bolt" kampanija "Menas parkuoti atsakingai" akcentuoja: renkantis tvarią transporto priemonę kiekvienas gali prisidėti ne vien prie švaresnio oro – tinkamai pastatyti elektriniai paspirtukai prisideda prie tvarkos mieste.

"Norime mėgautis miestų teikiamais malonumais, o tam svarbus ir kiekvieno gyventojo indėlis. Tinkamai pastatyti elektriniai paspirtukai yra tikra modernaus ir tvaraus miesto puošmena. O reikia visai nedaug: žinoti vos kelias paspirtukų parkavimo taisykles", – sakė "Bolt" elektrinių paspirtukų plėtros vadovas Baltijos šalyse Eimantas Balta.

Įmonės atstovas pabrėžė, kad, pasinaudojus elektriniu paspirtuku, jį būtina palikti pastatytą, o ne paguldytą, ir taip, kad šis neblokuotų tako, gatvės ar avarinių išėjimų ir kitaip netrukdytų eismo dalyviams.

Gatvės menu elektrinis paspirtukas tampa, kai pastatomas paspirtukų palikimo zonose išilgai šaligatvio ar sienos, taip pat – įvarytas į dviračiams skirtą stovą.

Ne mažiau svarbu pasirūpinti, kad atraminė paspirtuko kojelė būtų iki galo atlenkta ir transporto priemonė stovėtų stabiliai, neparvirstų. Tai leis išvengti atvejų, kai paspirtukas užkerta taką ir gali tapti netikėta kliūtimi judantiems vežimėlyje ar regos negalią turintiems pėstiesiems. Būtent dėl neįgaliųjų saugumo, gavus prašymą iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos, Kaune įmonė panaikino paspirtukų statymo zonas ten, kur dažnai lankosi ir gyvena daug neregių bei silpnaregių žmonių.

Paaiškėjus, kad klientas paspirtuku naudojosi neblaivus ar kitaip kėlė grėsmę sau ir kitiems, informuojame atitinkamas institucijas.

Gyventojai raginami būti neabejingi, jei mato netinkamai paliktą dviratę transporto priemonę.

"Reaguojame į visus pranešimus apie netinkamai naudojamus ir statomus paspirtukus. Esame dėkingi visiems, apie tai pranešantiems "Bolt" programėlėje ar užpildantiems tam skirtą formą mūsų tinklalapyje", – teigė E.Balta.

Greitis ar saugumas

Elektriniai "Bolt" paspirtukai nuomojami jau devyniuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Mažeikiuose, Marijampolėje, Trakuose.

Paslaugai populiarėjant, apie saugų riedėjimą primena ir policijos pareigūnai. Akcentuojama, kad elektrinių paspirtukų vairuotojams galioja tos pačios Kelių eismo taisyklės (KET), kaip ir dviratininkams.

Pamoka: šaunus, bet neatsargus pasivažinėjimas gali baigtis labai nemaloniai. "Shutterstock" nuotr.

"Pirma taisyklė – važiuojant elgtis protingai. Antra – gerbti kitus eismo dalyvius. Trečia – išmanyti saugaus elgesio kelyje taisykles. Dviračių taku ar dviračių juosta privaloma važiuoti kuo arčiau dešiniojo krašto. Jeigu pėsčiųjų ir dviračių take ar šaligatvyje dviračio simboliu yra paženklinta dviračių eismui skirta šaligatvio dalis, elektrinio paspirtuko vairuotojas privalo važiuoti tik ja ir kuo arčiau jos dešiniojo krašto", – dėstė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Elektriniu paspirtuku griežtai draudžiama vežti keleivį, kirsti važiuojamąją kelio dalį per pėsčiųjų perėją, riedėti vairo nelaikant bent viena ranka ar įsikibus į kitas transporto priemones.

Keičiant važiavimo kryptį, prieš lenkimą ar po jo, apvažiuojant kliūtį, apsisukant, išvažiuojant ar įvažiuojant į šalutinį kelią, privaloma ranka parodyti įspėjamąjį signalą kitiems eismo dalyviams, o važiuojant važiuojamąja kelio dalimi – dėvėti ryškiaspalvę, šviesą atspindinčią liemenę.

Policijos duomenimis, dažniausiai nelaimingi įvykiai kelyje įvyksta elektriniu paspirtuku važiuojant per greitai, prasilenkiant su pėsčiuoju, nesilaikant saugaus atstumo, dideliu greičiu manevruojant per arti pėsčiųjų, susidūrus su kita transporto priemone, važiuojant per pėsčiųjų perėją.

Pažeidimų netoleruoja

"Paspirtukai – ne vien pramoga, todėl kelyje svarbu visapusiškai saugoti save ir kitus. Apie tai primena ir "Bolt" paspirtukuose įdiegta garsinė sistema. Paaiškėjus, kad klientas, pavyzdžiui, paslauga naudojosi neblaivus ar kitaip kėlė grėsmę sau ir kitiems, jo paskyrą blokuojame ir informuojame atitinkamas institucijas", – konstatavo "Bolt" įmonės atstovas.

Elektrinį "Bolt" paspirtuką išsinuomoti gali tik pilnamečiai asmenys – jaunesniems nei aštuoniolikos metų užsiregistruoti platformoje neleidžiama.

Be to, policija primena, kad pagal KET elektriniu paspirtuku riedėti važiuojamąja kelio dalimi leidžiama nuo keturiolikos metų amžiaus. Elektrinio paspirtuko vairuotojas iki 18 metų, važiuodamas keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs saugos šalmą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

JONAS

Kaune tie paspirtukininkai tampa ,,organu '' tiekejai p[o susidurimo su automobiliais-bukite atsargus Kaune negalioja jokie KET , kas kur nori taip ir lekia per perejas, kelius , sankryžas.

Žilvinas Ručys

Apie puišmeną jie, apie greitį reik rašyti ir kad vaziuoja pėsčiųjų takais ir kaip su draudimu ir kelių eismo taisyklių žiniomis.

AK

Rimta problema yra Bolt paspirtukuose sumontuoti žibintai - jie neturi jokios priemonės apsaugoti nuo akinimo priešpriešinio transporto, šviesos pluoštas nėra žeminamas, o yra labai galingi. Kaip kasdien važiuojantis dviratininkas, kaskart prasilenkdamas su tokiu paspirtuku esu apakinamas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS