Dėl „M“ raidės – diskusijos: „Regitrai“ vėl taikomos išlygos? | kl.lt

DĖL „M“ RAIDĖS – DISKUSIJOS: „REGITRAI“ VĖL TAIKOMOS IŠLYGOS?

Klaipėdiečiui kilo klausimų dėl „Regitrai“ taikomų išskirtinių sąlygų. Visos įmonės, teikiančios vairavimo mokymo paslaugas, privalo automobilius žymėti specialiu plafonu su „M“ raide. Tačiau to neprivalo daryti „Regitra“, nors šios įmonės automobilius taip pat vairuoja žmonės, neturintys vairuotojo pažymėjimo.

Pasigedo pagarbos

Klaipėdietis Tomas atkreipė dėmesį į dažnokai Liepų gatvėje sutinkamus „Regitros“ automobilius, kuriais yra egzaminuojami jaunieji vairuotojai.

„Įmonė nusprendė savo automobilius ženklinti tik logotipu, užklijuotu ant durelių. Važiuojant iš paskos, gali ir nematyti, kad priekyje vyksta vairavimo egzaminas. Ne kartą mačiau, kaip vairuotojai blaškosi po kelią, rodo posūkių signalus, bet nesuka, stabdo, tik neaišku dėl ko“, – pastebėjimu dalijosi vairuotojas.

Vyras klausė – kodėl visoms transporto priemonėms, kuriose sėdi žmogus be vairuotojo pažymėjimo, privalomas Kelių eismo taisyklių reikalavimas, o „Regitros“ automobiliams – ne?

„Pirmiausiai saugesni būtų visi eismo dalyviai. Jei priekyje ar kitoje eismo juostoje matai, kad vairuotojas elgiasi neužtikrintai, juk gali persirikiuoti, apvažiuoti, duoti kelią ir taip išvengti neprognozuojamų situacijų. Tačiau tai yra mandagus elgesys „Regitroje“ egzaminą laikančio žmogaus atžvilgiu. O kur yra mandagus elgesys visų kitų eismo dalyvių atžvilgiu?“ – klausė vyras.

Spūsčių metu dėl nepatyrusio vairuotojo į keblią situaciją gali patekti visi kiti, tuo metu paskui važiuojantys eismo dalyviai.

„Ar sunku mašiną pažymėti plafonu? Manyčiau, kad nesunku. Visi matys jį, iš tolo aplenks, eismas bus tik tvarkingesnis. Tačiau kažkodėl toks reikalavimas „Regitrai“ negalioja“, – stebėjosi vairuotojas.

Kodėl „Regitrai“ neprivalu įspėti, kad jos mašiną vairuoja žmogus, tuo metu tikrai dar neišlaikęs vairavimo egzamino?

KET galioja visiems

Klaipėdoje gerai žinomas advokatas Mindaugas Kepenis taip pat uždavė esminį klausimą.

„O tai Kelių eismo taisyklės (KET) jau „Regitrai“ negalioja? Juk parašyta, kaip turi būti ženklinami automobiliai ir ką reiškia „M“ raidė. Aš suprantu, kad jie pateiks savo vidines tvarkas ar įsakymus. Bet pirmiausiai gal atsiverskime Kelių eismo taisykles. Ten neparašyta, kokios tvarkos galioja kažkokiam Petrui, kuris vairuoja „Regitros“ automobilį“, – pastebėjo M. Kepenis.

Kelių eismo taisyklių 4-asis priedas išaiškina, kas yra transporto priemonių skiriamieji ir informaciniai ženklai transporto priemonėse.

KET byloja, kad motorinių transporto priemonių (jų junginių), kuriomis mokoma vairuoti, priekis ir galas turi būti pažymėti baltu lygiakraščio trikampio formos skiriamuoju ženklu su raudonu apvadu ir juoda raide „M“ viduryje.

„Regitra“ nemoko vairuotojų, o juos egzaminuoja, tačiau tikrai ne kiekvienas jų išlaiko egzaminą.

„M“ ženklo paskirtis įspėti kitus vairuotojus. O tai kodėl „Regitrai“ neprivalu įspėti, kad jos mašiną vairuoja žmogus, tuo metu tikrai dar neišlaikęs vairavimo egzamino?“ – replikavo diskusiją užsukęs klaipėdietis Tomas.

Pozicija: advokatas M. Kepenis stebėjosi, kad visiems eismo dalyviams galiojanti tvarka „Regitrai“ neprivaloma. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Atvyksta jau paruošti vairuoti

Vairavimo mokyklos „Laukininkų VM“ vadovas Edvardas Jogėla svarstė, kad galbūt „Regitros“ atstovai mano, jog mokiniai į egzaminą atvyksta jau paruošti.

„Laikai pasikeitę, dabar į egzaminą ateina paruošti vairuotojai. Jie turi įsilieti į eismą lygiomis teisėmis, kaip ir visi. Niekas neturi suteikti jokių išlygų. Spėju, kad tai bus tikroji priežastis. O mes mokome vairuotojus nuo nulio. Vieni mokiniai turi geresnius įgūdžius, kiti – prastesnius. Jų neišskirstysi, visi sėda į mokomąjį automobilį vienodomis sąlygomis. O į „Regitrą“ ateina jau paruošti vairuotojai“, – savo mintimis pasidalijo E. Jogėla.

Mokyklos vadovas aiškino, kad „Regitra“ nepriima egzaminui tų, kurie nėra paruošti.

„Taip, egzamino metu vairuotojai taip pat gali rodyti posūkių signalus tai į vieną, tai į kitą pusę. Tai yra jaudulys. Jie blaškosi dėl jaučiamos įtampos. Iš antro karto jau visi būna išmokę įveikti tą jaudulį“, – pastebėjo E. Jogėla.

Jis patikino, kad egzaminuojamam vairuotojui kaip tik yra geriau sudaryti kuo realistiškesnes sąlygas.

„Jie turi išmokti vairuoti taip, kad mes savo vaikų nebijotume išleisti į gatves. Egzamino metu vairuotojas yra jau ne mokinys, o egzaminuojamas vairuotojas. „Regitra“ tai yra pažymėjusi savo tvarkose“, – nuomonę išsakė E. Jogėla.

Gintaras Vaičekauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

Egzaminavo ir girti?

Buvęs televizijos laidos „Reidas TV“ kūrėjas Gintaras Vaičekauskas turėjo kitą nuomonę.

„Jei mašiną vairuoja žmogus be vairuotojo pažymėjimo, jis yra pažeidėjas. Jei jis vairuoja mašiną, kurioje sėdi instruktorius, jis yra mokinys. Neparašyta Kelių eismo taisyklėse jokių kitų formuluočių – nei labai gerai mokantis vairuoti ar dar ne visai gerai. Jokių išlygų neturi būti“, – išpyškino G. Vaičekauskas.

Visi eismo dalyviai turi teisę jaustis saugūs.

Jo manymu, pati „Regitra“ turi prisidėti prie saugesnio eismo keliuose.

„Egzaminuojami vairuotojai gali kelti grėsmę kitiems eismo dalyviams. O jei toks vairuotojas staiga įsijungs atbulinį bėgį? Na, ir kas, kad šalia sėdi instruktorius. O jei jis apsižergs juostas ir staiga sustos? Ką kitiems daryti?“ – pastebėjo G. Vaičekauskas.

Vyras priminė, kokia tvarka kažkada anksčiau yra galiojusi „Regitroje“.

„Prisiminkime, kad nebuvo reikalavimo, kad vairavimo instruktorius turi būtų blaivus. Jis gi nevairuoja. Tai ką? Gal jis girtas gali sėsti į mašiną? Nebe. Tvarkas „Regitra“ keitė“, – priminė G. Vaičekauskas.

Užmiesčio keliuose egzaminuojamų vairuotojų viražai tikrai nekelia tokio galvos skausmo, kokį kelią didmiesčio spūstyse stovintiems vairuotojams.

„Aš, kaip paprastas vairuotojas, norėčiau žinoti, ar priekyje važiuoja paprastas, pilkas „Ford“, ar vis dėlto „Regitros“ mokomasis automobilis. Ženklas „M“ privalo būti. Visi eismo dalyviai turi teisę jaustis saugūs. Taip tiesiog privalo būti. Ir nereikia išlygomis vadovautis“, – pasisakė G. Vaičekauskas.

Įmonės „Regitra“ atstovas spaudai Lukas Vosylius aiškino, kad „Regitrai“ neprivalu „M“ raide ženklinti automobilių.

„Regitrai“ automobilio, kuriuo egzaminą laiko dar vairuotojo pažymėjimo neturintis asmuo, ženklinti „M“ trikampiu ženkliuku nėra privaloma. Todėl manome, kad tokį automobilį nėra tikslinga žymėti išskirtinai“, – patikino L. Vosylius.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

na

Mentai ir Afrikoj mentai, tie regitros darbuotojai su nuo įtampos išplėstom akim. Apsimeta ramūs, bet realiai ten visi prisišike nuo varkių, net neminėsiu kokių.

Meslas

Nupirkau masina, perregistravau ant saves, tai kokio velnio turiu dar karta registruoti masina, dar ir moeketi du registracijos mokescius?

vai-vai

na ir atsisere seime,dabar aisku ko visi taip nori patekti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS