„Open Gallery“: menas kiekvienam miestiečiui | kl.lt

„OPEN GALLERY“: MENAS KIEKVIENAM MIESTIEČIUI

Unikali meno galerija po atviru dangumi „Open Gallery“ šiemet pasipildys net 9 ilgalaikiais darbais. Jų pristatymą ir specialiai šia proga eksponuojamas papildomas menines bei šviesos instaliacijas bus galima išvysti „Loftas Fest“ metu rugsėjo 13–14 d. Timotiejus Norvila, Donatas Norušis, Eglė Žvirblytė, Adomas Žudys, „Glow Factory“, Jurga Marcinauskaitė iš „M4artists“ bei Dalia Juodakytė ir Laurynas Lubys – „37O“ prakalbinti menininkai, kurių kūriniai jau puošia arba artimiausiu metu papuoš Naujamiesčio sienas ir erdves, o buvusias apleistas miesto teritorijas pripildys spalvų, šviesos ir dar daugiau visiems pasiekiamo meno.

Pirmąkart kurs Lietuvoje

Kūrėjas T.Norvila, meno pasaulyje geriau žinomas „Morfai“ slapyvardžiu, sako, kad jo kūrinys, galerijoje atsirasiantis per artimiausią mėnesį, yra režisierės Giedrės Beinoriūtės filmo „Balkonas“ scena arba dalis šios juostos plakato. „Pastato 7-ajame aukšte buvo tuščias tarpas, kuris ir įkvėpė šį balkono sumanymą“, – prisipažįsta dailininkas.

Tarpdisciplininių menų atstovė, iliustratorė Eglė Žvirblytė neslepia, kad labai apsidžiaugė gavusi kvietimą piešti „Open Gallery“: „14 metų mokausi, gyvenu ir siekiu karjeros užsienyje, dirbu  prie tarptautinių projektų, kuriu daugelyje šalių, bet iki šiol nebuvau dariusi didelio meninio projekto Lietuvoje. Kadangi dabar kaip tik kraustausi atgal į Vilnių, man ši galimybė buvo toks simbolinis momentas pagaliau kažką sukurti mieste, iš kurio esu kilusi, ir tarsi įteikti jam grįžimo dovaną.“

Apimta tokių emocijų menininkė ir ieškojo koncepto sienai. „Galvojau, ką aš norėčiau pasakyti miestui, kuriame užaugau, kokią žinutę norėčiau perduoti žmonėms, kurie matys ją kasdien praeidami pro šalį, ir tai kartai, kuri auga. Kadangi visus savo darbus kuriu remdamasi savo asmeninėmis patirtimis, prisiminiau, kokia buvau maža, kai augau Vilniuje: ką aš būčiau norėjusi išgirsti? Viena didžiausių sienų, kurią turėjau pramušti, buvo baimė klysti, padaryti kažką ne taip ar nepakankamai gerai. Iš to ir kilo idėja: aš savo piešiniu sakau: eik ir klysk, eik ir daryk, ką nori, nes yra 100 proc. tikimybė, kad griūsi ir vėl kelsiesi, bet tai ir yra vienintelis kelias augti ir tapti tuo, kas esi iš tikrųjų“, – įsitikinusi iliustratorė.

Papildys šviestuvai

Menininkas, kuriantis skirtingose medijose, tyrinėjantis skaitmeniškumą, medžiagiškumą, naujas ir senas technologijas, geometriją, A.Žudys pristatys objektą, sudarytą iš poligoninių formų, kurio paviršius padengtas veidrodžių šukėmis, išskaidančiomis šviesą. 

„Shard // šukė. Objektas/Instaliacija. Medis/veidrodžiai/vaizdo įrašas“, – taip savo kūrinio koncepciją pristato Adomas.

Dar vieną kūrinį, pavadinimu „Balkonas“, pristatys menininkas D.Norušis: „Tai yra socialistinei architektūrai būdingo balkono atitvaro reprodukcija. Darbas savo kompozicija ir atlikimo technika ironizuojančiai kalba apie vis dar aktyvias, suidealizuotas ir šiuolaikiškumu prisidengusias praeities ideologijas. Tema buvo pasirinkta organiškai, apie tai, kas man aktualu, o pats objektas gana natūraliai įsiliejo į industrinę erdvę“, – sako jis.

Viena „Open Gallery“ sienų pasipuoš minimalistinės išraiškos piešiniu „Delusional Illusions“. Jį pristatantis Robertas Balčiūnas iš „Glow Factory“ sako, kad labai žavisi optinėmis iliuzijomis, todėl ir piešinį renkasi tokį, kuris kutentų pasąmonę bei džiugintų akis. „Jį papildysime specialiais šviestuvais, kurie išplės kūrinio ribas, ir naktį galėsime pamatyti bendrą piešinio ir šviesos kompoziciją“, – atskleidžia menininkas.

Nusilenks Mikelandželui

JM – Jurga Marcinauskaitė, „M4artists“ narė, kurianti šviesos instaliacijas, meninius objektus, bei tiek interjere, tiek eksterjere paprastomis priemonėmis siekianti atskleisti emocinį netikėtumo lauką, ant „Open Gallery“ stogo terasos pristatys šviesos instaliaciją. „Vidinė Energija“ – tai uždaros formos žiedas, sudarytas iš vienodų, minimalių, iš pažiūros mažų objektų. Šio žiedo viduje koncentruojama pozityvi energija, o negatyvi lieka išorėje. Instaliacijoje naudojamos kietos ir šaltos medžiagos, sujungtos su lengvais ir organiškais elementais, sudaro įspūdį, lyg gamta trumpam perkeliama į industrinę erdvę“, – taip savo kūrinį apibūdina JM.

Kūrybinis duetas D.Juodakytė ir L.Lubys galerijoje eksponuos savo bendrą kūrinį „明るい目の金“ („Šviesios akys aukso“). Tai trys Mikelandželo Dovydo galvos šviečiančiomis akimis, pakabintos ant sienos. „Dovydo skulptūra yra vienas ikoniškiausių Renesanso kūrinių ir jo vaizdinys taip gerai pažįstamas, kad neretai tampa labai kasdieniškas“, – sako menininkai. –  Šiuo darbu siekėme įkvėpti jam gyvenimo ir kartu šiek tiek pakylėti jį iš akademinio piešimo modelio į kažką daugiau.“

GALERIJA

  • „Open Gallery“: menas kiekvienam miestiečiui
  • „Open Gallery“: menas kiekvienam miestiečiui
  • „Open Gallery“: menas kiekvienam miestiečiui
„Brazzi Studios“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS