Prieš Šv. Velykas eksponuojama M. Martinaičio margučių kolekcija | kl.lt

PRIEŠ ŠV. VELYKAS EKSPONUOJAMA M. MARTINAIČIO MARGUČIŲ KOLEKCIJA

Prieš Šv. Velykas Lietuvos dailės muziejus praturtėjo unikaliu eksponatų rinkiniu – šviesaus atminimo poeto Marcelijaus Martinaičio 260 margučių kolekcija. Pasak rinkinį muziejui padovanojusios poeto našlės, M. Martinaitis buvo labai nagingas žmogus, o margučius jis skutinėjo beveik pusšimtį metų. Per tą laiką jis išskutinėjo beveik 2000 margučių.

„Jis pats buvo iš kaimo, jo kaime dažydavo tik lukštais, didelės tradicijos marginti skutinėjant nebuvo. Didelę reikšmę turėjo tai, kad jis iš prigimties turėjo daug meninių sugebėjimų, buvo nagingas žmogus, darė papuošalus, gražiai piešė, geras braižytojas buvo, dukters lėlėms baldus darė, sau“, – teigia M. Martinaičio našlė dr. Gražina Marija Martinaitienė.

M. Martinaitis beveik nekomponavo margučių ornamentų popieriuje, pasakoja G. M. Martinaitienė, tarp jo rankraščių aptikti vos keli piešinėliai, kuriuos galima įtarti buvus ornamentų eskizėliais. Pieštuku kiaušinio lukšte jis retkarčiais vos pastebimai pažymėdavo tik kai kuriuos svarbiausius bendrosios kompozicijos taškus. Po to dirbdavo tik rėžtuku.

„Pradžioje peiliuku, skalpeliu, paskui kitais aštriais dalykais. Nesisekė, dužo tie kiaušiniai, sovietmečiu prasti buvo. Paskui įsigudrinom kaimiškus pirkti, pamažu jam tas be galo patiko ir kiekvienais metais apie 30-40 išmargindavo, viso būtų gal 2000, bet didelę dalį jis išdalino draugams, jam buvo smagu mainytis kiaušiniais“, – prisimena G. M. Martinaitienė.

Parodoje eksponuojama nemažai margučių su išskutinėta data, inicialais, eksponuojamas ir vienas ankščiausiai M. Martinaičio margintų margučių ir patys vėliausi – kurti pernai.

„Margino margučius iki išvakarių susirgimo, tai buvo Velykų išvakarės, susidėliojom margučius, pats atrinko, kuriuos reikia saugot, ir ryte jis jau nebeteko sąmonės, po 6 dienų mirė“, – kalba našlė.

M. Martinaičio margučių paroda Vilniaus paveikslų galerijoje veiks iki gegužės vidurio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS