Vyriausybė uždegė „žalią šviesą“ Vilniuje deginti mazutą | kl.lt

VYRIAUSYBĖ UŽDEGĖ „ŽALIĄ ŠVIESĄ“ VILNIUJE DEGINTI MAZUTĄ

Vilniui pradėjus šildymo sezoną ir Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) ketinant jau spalio pabaigoje vietoj dujų deginti pigesnį, bet taršesnį mazutą, Vyriausybė trečiadienį papildė ekstremaliųjų įvykių kriterijų sąrašą. Tai leis Vilniaus savivaldybei paskelbti ekstremaliąją situaciją ir tuomet įmonė galės deginti mazutą.

Energetikos ministerijos siūlymu kriterijų sąrašas papildytas staigiu šilumos kainų augimu, kai prognozuojamas TTF (Nyderlandų – BNS) dujų indeksas yra du kartus didesnis nei reguliuotojo apskaičiuota penkerių metų vidutinė dujų kaina ir dėl to skubiai reikia pakeisti įprastą kuro rūšį.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas trečiadienį BNS sakė, jog ekstremali padėtis Vilniuje turėtų būti paskelbta šią savaitę – ji bus skelbiama savivaldybės administracijos direktorės įsakymu rekomendavus ekstremalių situacijų komisijai, kuri dėl to planuoja susirinkti ketvirtadienį.

„Turime pagrindą paskelbti ekstremalią padėtį ir tada šilumos tinklai turės leidimą formaliai pradėti veiklą su mazutu – pirmiausia atsivežti į įmonės teritoriją ir esant poreikiui, kai oro temperatūra nukris žemiau, naudoti jį šilumos gamybai“, – BNS sakė V. Benkunskas.

Turime pagrindą paskelbti ekstremalią padėtį ir tada šilumos tinklai turės leidimą formaliai pradėti veiklą su mazutu.

„Jeigu šią savaitę paskelbiame ekstremalią padėtį, jau kitą savaitę galime tikėtis, kad mazutas pirmaisiais vagonais atkeliaus geležinkeliais į TEC-2 (antrosios termofikacijos jėgainės – BNS) teritoriją“, – pridūrė jis.

Anot jo, kada bus deginamas mazutas, lems oro temperatūra: „Jeigu atšals, reikės daugiau šilumos gaminti, nebeužteks biokuro ir nepriklausomų šilumos gamintojų tiekiamos energijos, reikės kurti didžiuosius katilus“.

Anot Aplinkos apsaugos agentūros, paskelbus ekstremaliąją situaciją VŠT nereikės prašyti leidimo deginti mazutą.

VŠT prognozuoja, jog mažasieris mazutas galėtų būti naudojamas oro temperatūrai lauke nukritus iki 8 laipsnių bei veikiant visiems šilumos punktams pastatuose, o jei sutriktų nepriklausomų šilumos gamintojų veikla – ir esant aukštesnei temperatūrai.

VŠT ir sostinės savivaldybė teigia, jog mažasierio mazuto deginimas būtų laikinas sprendimas, keičiant itin brangias gamtines dujas, kol po metų pradės veikti „Ignitis grupės” valdomos Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas.

Skaičiuojama, kad naudojant mažasierį mazutą vidutinė šilumos kaina galėtų siekti 8-9 centus už kilovatvalandę (kWh), tuo metu deginant dujas ji būtų apie 16-17 centų už kWh.

Dėl vėluojančių VKJ biokuro bloko statybų sostinėje 44 proc. šilumos pagaminama deginant dujas, kai vidutiniškai Lietuvoje 75 proc. jos gaminama iš biokuro. VKJ biokuro blokas visu pajėgumu turėtų pradėti dirbti 2023–2024 metų šildymo sezoną.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

formulė

Daugeliui labai sunku susigaudyti kokia gi iš tiesų yra ta dujų kaina, nes Mordoras ją nurodo už 1000m3, o kitos šalys ją vertina 1MWh šilumos kaina arba kartais 1Btuh(britų šiluminis vienetas). Lietuvoje dujų kaina yra nurodoma už 1MWh, nors vartotojai moka jau už 1m3. Nelabai suprantu, kodėl valstybės pareigūnai viešojoje erdvėje vengia nurodyti dujų kainą už 1000m3, kad vartotojams būtų lengviau susigaudyti. Jokios paslapties ir sąmokslo tame nėra, o formulė labai paprasta: 1MWH(megavatvalandei) šilumos pagaminti reikia 95,31m3 dujų. O sudeginus 1000m3 dujų gaunama 10,49MWh šiluminės energijos. Kiekvienas gali lengvai pasiskaičiuoti. Tik turėkite omeny, kad tai - kaina biržoje, be transportavimo ir paskirstymo kaštų, kurie dar šiek tiek padidina kainą galutiniams vartotojams.

kelios pastabos

Aš nieko prieš, kad būtų deginamas pigesnis mazutas, nes seniausiai nebetikiu visais tais klimato apokalipsės baubais. Tačiau ir pigesnio mazuto deginimas ne ką mažiau paplonins tiek vartotojų, tiek valstybės kišenes, nes daugiabučių namų administratoriai tiesiog tinkamai neatlieka savo pareigų. Daug kur ne tik kad laiptinių langai kiauri, bet ir lauko durys neužsidaro. Užuot privertus administratorius tiesiog atlikti savo darbą, už ką jiems gyventojai ir moka, bus žarstomi šimtai milijonų kompensacijoms už šildomą lauką. Na o kitas, ne ką mažiau svarbus dalykas yra tai, kad Vyriausybė ir Energetikos ministerija labai spekuliuoja energetinių išteklių kainų prognozėmis. Minėtoje Nyderlandų TTF ateities sandoriams dujų kaina jau yra nukritusi žemiau 1200USD/1000 m3 ir juntamos labai aiškios kainos kritimo tendencijos. Ekspertų vertinimu, atmetus spekuliantų įtaką, dujų kaina jau turėtų būti 800-900USD/1000m3

Anonimas

labai gerai reiktu kad pereitu visi ant jo ,tada gal milijonieriai iš šaku gamynantys kurą iš pavydo apsitriestu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS