Dalis Vilniaus pedagogų ir tėvų nepasitiki neformalaus ugdymo įstaigų reforma: išnyks būrelių? | kl.lt

DALIS VILNIAUS PEDAGOGŲ IR TĖVŲ NEPASITIKI NEFORMALAUS UGDYMO ĮSTAIGŲ REFORMA: IŠNYKS BŪRELIŲ?

Vilniaus miesto savivaldybėje su tarybos ir administracijos atstovais susitikę tėvų ir pedagogų atstovai sako, kad nepasitiki savivaldybėje inicijuojama 12 neformalaus ugdymo įstaigų pertvarka. Anot dalies pedagogų, inicijuota reorganizacija neišvengiamai neigiamai paveiks vaikų galimybes tęsti veiklą jau pamėgtuose užsiėmimuose, o tėvams užkraus didesnę finansinę naštą.

Pasak baleto mokyklą „Nuotaika“ lankančių vaikų tėčio, jo neįtikina savivaldybės argumentas esą reorganizacija leis sutaupyti iki pusės milijono eurų per metus. Pasak vilniečio, dėl jo vaikų lankomų būrelių reorganizavimo keisis užsiėmimų vieta, dėl ko nusigauti iki mokyklos truks ilgiau, taip pat vaikams teks pratintis prie naujų mokytojų.

„Keletą metų vaikai lanko mokyklą, lokacija patogi, mokytojai prisijaukinti, logistika visa sudėliota ir taip toliau. Praėjusią savaitę gaunu žinutę, kad mokykla likviduojama. (...) Iš praktinės pusės pasižiūrint – užsiėmimai vyks kažkur kitame miesto gale, mokytojai – nežinia kokie bus. Dabar rizikuoju tuo, kad mano vaikai nebegalės užsiimti būreliais, bus sunku ten važiuoti – tai kur čia sutaupysime?“ – kalbėjo vilnietis Rytis.

Kaip teigia Žirmūnų vaikų ir jaunimo klubo laikinai einanti pareigas direktorė Inga Ladygienė, planuojama reorganizacija atneš tik neigiamas pasekmes – kylančias kainas, sumažėsiantį paslaugų prieinamumą, o taip pat dalies įstaigų uždarymą.

„Visada mėginame optimizuoti procesus savo iniciatyva. (...) Konsultuojamės, ieškome naujovių. Kas bus, kai mūsų nebus? (...) Dalis klubų bus uždaryta arba perduoti kitoms savivaldybės įstaigoms – tikrai taip bus. Jei paprašysite mūsų dabar pagrįsti – nepagrįsime. Kodėl? Du mėnesius prašome pagrindimo šitam projektui iš administracijos – jo negavome. Kainų kilimas taip pat neišvengiamas, (...) sumažės paslaugų prieinamumas“, – iš tribūnos susitikime kalbėjo I. Ladygienė.

Visgi savivaldybės švietimo komiteto pirmininkas, konservatorius Liutauras Kazlavickas pabrėžia, kad reorganizacija nėra popamokinės veiklos likvidavimas – visos įstaigos liks veikti kaip veikė iki šiol, tik keisis jų juridinis priklausomumas – iš biudžetinių įstaigų neformaliojo švietimo organizacijos taptų viešosios įstaigos filialais.

„Tam, kas čia buvo pasakyta, yra labai daug mitų, baimių ir tam tikros manipuliacijos. Tėvelis, kur sakė sulaukęs informacijos apie tai, kad įstaigą likviduoja – tikrai vadovai žinojo, kad nevyksta likvidavimas – vyksta reorganizacija, kurios metu klubas toliau veiks“, – sureagavo L. Kazlavickas.

„Tai nėra būrelių uždarymas – vaikai toliau galės juos lankyti, visiems pedagogams bus pasiūlyta toliau tęsti veiklą. Tam turime užtikrinti kuo didesnį vaikų pritraukimą – įsipareigojame vaikų užimtumą didinti, ne mažinti“, – pabrėžė L. Kazlavickas.

Susitikime taip pat dalyvavo reorganizacijos siūlymą savivaldybei spalio mėnesio posėdyje pristatęs Vilniaus miesto savivaldybės jaunimo skyriaus vadovas Vidmantas Mitkus. Tačiau šiame susitikime į bendruomenei kylančius klausimus jam atsakyti neteko – kaip teigė I. Ladygienė, pedagogų bendruomenė pokalbiui su V. Mitkumi dar susitiks lapkritį.

ELTA primena, kad spalio pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė 12 biudžetinių įstaigų, teikiančių neformaliojo ugdymo paslaugas, likvidavimui. Vis dėlto, kaip atkreipia dėmesį Vilniaus miesto savivaldybės jaunimo skyriaus vadovas Vidmantas Mitkus, šiuo projektu siūloma įstaigas ne panaikinti, o tik pertvarkyti administracinę jų struktūrą siekiant optimizuoti įstaigų veiklą.

Siūloma pertvarkyti biudžetines įstaigas – Vilniaus vaikų ir jaunimo klubus „Kregždutė“, „Lakštingala“, „Jaunystė“, „Klevas“, „Šatrija“, „Verdenė“, „Meteoras“, taip pat Žirmūnų vaikų ir jaunimo klubą, Naujosios Vilnios moksleivių kūrybos ir mokymo centrą, taip pat Jaunųjų turistų centrą bei Saugaus miesto centrą.

Anot V. Mitkaus, visi būreliai lieka veikti bei išlaiko tas pačias patalpas, kur veiklą vykdė iki šiol, taip pat darbo vietas išsaugos ir visi neformaliojo ugdymo procese dirbantys pedagogai.

Projektas taip pat dar bus svarstomas savivaldybės tarybos komitetuose ir priėmimo stadijai galės būti teikiamas lapkričio mėnesio posėdyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS