Darželių dėl pažeidimų uždaryti nevalia | kl.lt

DARŽELIŲ DĖL PAŽEIDIMŲ UŽDARYTI NEVALIA

Vilniuje prasidėjus registracijai į darželius, ne vienas prisiminė rudenį vykusio patikrinimo atskleistas tiek valdiškų, tiek privačių įstaigų problemas, kurių didžiausia – perpildytos grupės. Darželiams buvo duota laiko "pasitaisyti", tik tai nėra paprasta, nes vietų sostinės darželiuose vis dar labai trūksta.

Mažiesiems nesaugu

Kaip jau skelbė "Vilniaus diena", Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamentas pernai lapkritį pristatė mėnesį trukusio didžiausio iki šiol patikrinimo sostinės vaikų ugdymo įstaigose rezultatus. Iš viso buvo tikrintas 101 vaikų darželis ir 113 mokyklų, turinčių pirmąsias klases.

Tada buvo konstatuota, kad Vilniaus vaikų darželiai perpildyti, beveik trečdalis įstaigų neturi higienos pasų.

Perpildytos grupės fiksuotos net 57 proc. tikrintų darželių, ir ši problema gerokai aktualesnė savivaldybės valdomuose darželiuose (79 proc. visų pažeidimų).

Nustatyta, kad leidimo-higienos pasų neturi beveik trečdalis iš visų 370 sostinės savivaldybės ir privačių darželių, tačiau ir turintieji šiuos pasus nebūtinai laikosi juose nurodytų sąlygų. Kaip teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, ši problema ypač aktuali privačiuose darželiuose. Ji fiksuota net ketvirtadalyje tikrintų privačių steigėjų darželių.

T. Biliūno / Fotobanko nuotr.

"Aptikome ydingos praktikos, vaikų grupėse ugdomi mažesni vaikai, nei nurodyta higienos pasuose, per didelis vaikų skaičius grupėse, per didelis bendras ugdomų vaikų skaičius", – teigė R.Lingienė.

Patikrinimo metu inspektoriai susidūrė su keletu atvejų, kai privačios vaikų ugdymo įstaigos veikia pagal tokią schemą: leidimą-higienos pasą turi vienam adresui ir konkrečiam vaikų skaičiui, o realus vaikų skaičius, už kuriuos gaunama savivaldybės kompensacija, yra kelis kartus didesnis, ir darželinukai paskirstomi per kitus, skirtingais adresais nelegaliai veikiančius darželius.

Personalo problema

Kai kuriose įstaigose dirba ne tinkamą išsilavinimą turintys pedagogai, o manikiūro ar logistikos specialistės, teisininkai. Jie pateikia išklausytų 40 val. kursų priešmokyklinėje grupėje pažymėjimus, tačiau tai nėra prilyginama ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo pedagogikai. Dirbti su vaikais tokius kursus išklausę asmenys gali tik tuo atveju, kai jie yra baigę ikimokyklinio arba pradinio ugdymo mokytojų rengimo programą ir nori būti priešmokyklinio ugdymo mokytojais.

Taip pat nustatyta, kad kas septintas darželis neturi savo sklypo ir teritorijos, o iš turinčiųjų sklypus dešimtadalis nėra įsirengę vaikų žaidimo aikštelės. Negana to, pusė tikrintų žaidimo aikštelių buvo nesaugios. Nors reikalavimus žaidimų aikštelių saugumui reglamentuojanti higienos norma galioja nuo 2015 m., vis dar yra įstaigų, nežinančių, kaip reikia tvarkyti žaidimų aikšteles arba kad apskritai jas reikia tvarkyti.

R.Lingienės teigimu, didelį nerimą kelianti problema yra tai, jog bemaž trečdalis privačių darželių personalo nėra pasitikrinę dėl užkrečiamųjų ligų (savivaldybės įstaigose tokių mažiau nei 10 proc.), dalis darbuotojų nėra išklausę pirmosios pagalbos, higienos saugos kursų. Higienistai taip pat turi pastabų dėl skalbimo – kai kurios įstaigos tai daro tualetuose.

Nustatyta, kad kai kuriose privačiose įstaigose maistą gamina tėvai, darželių patalpos įrengiamos rūsiuose, pusrūsiuose, skalbimas vyksta tualetuose ar skalbia tėvai namuose, o tai epidemiologiškai visiškai nepateisinama, nes nežinia, kokius skalbiklius naudoja tėvai.

Dalis darželių, anot NVSC, netinkamai organizuoja ir vaikų pietų miegą: ketvirtadalis lovų yra minkštu pagrindu, beveik pusė jaunesnių nei 1,5 metų vaikų lovose neturi apsauginių sienelių.

Vaikų juk neišmesi

"Tiems, kurie neatsakingai vykdo savo veiklą, bus taikoma administracinė atsakomybė. Tikimės, kad neatsakingi paslaugų teikėjai suprato, kad NVSC pareigūnai, ne tik iš Vilniaus, bet ir iš visos Lietuvos, bet kada gali pasibelsti į duris ir patikrinti, ar pažeidimai yra pašalinti", – po patikrinimo teigė R.Lingienė.

Kaip praėjusią savaitę "Vilniaus dieną" informavo NVSC Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Gerda Alubeckaitė-Jauniškienė, atsižvelgiant į nustatytus pažeidimus, įstaigoms buvo nustatyti terminai pažeidimams pašalinti. Maksimalus terminas – trys mėnesiai. Tad vasario pabaigoje – kovo pradžioje darželiai buvo vėl tikrinti.

"Ir šį kartą nebuvo situacija tokia gera, kaip norėtųsi, bet pažeidimų mažėja, ir tai džiugina – ugdymo įstaigos į mūsų pastabas pažiūrėjo rimtai, – sakė specialistė. – Per pastaruosius tris mėnesius penkios įstaigos, iki šiol neturėjusios, pasistengė gauti leidimus–higienos pasus, nemažai kitų pašalino pažeidimus, kurie buvo nustatyti rudenį."

Darželiai – ne tos įstaigos, kurias dėl kelių pažeidimų gali tiesiog uždaryti.

Iš 97 įstaigų, kuriose pagal planą buvo atlikti kontroliniai patikrinimai, pažeidimai vis dar nustatyti 71 įstaigoje. Pagrindinė problema, išliekanti daugumoje įstaigų, – didesnis nei leistina vaikų skaičius. O dėl per didelio vaikų skaičiaus įstaigos negauna leidimo-higienos paso.

"Kai kurių problemų net ir norėdamos įstaigos negali pašalinti, pavyzdžiui, per didelio vaikų skaičiaus ir dėl to negaunamų leidimų-higienos pasų, – teigė G.Alubeckaitė-Jauniškienė. – Tos įstaigos, kuriose vaikų skaičius viršija nustatytą leistiną, ir neturi leidimo–higienos paso, ir negali jo gauti, nes vaikų skaičiaus taip greitai sumažinti neįmanoma – visiems žinoma, kad vietų vaikų darželiuose Vilniuje trūksta. Ši problema taip greitai nepašalinama – reikia tarpinstitucinio bendradarbiavimo šiems klausimams spręsti. Tikimės, kad vis dėlto ateityje situacija gerės."

Anot specialistės, darželiai – ne tos įstaigos, kurias dėl kelių pažeidimų gali tiesiog uždaryti. Vaikams turi būti užtikrinamas priešmokyklinis ugdymas. Tad negalima imtis tokių griežtų priemonių.

Surašyti protokolai

G.Alubeckaitė-Jauniškienė pastebėjo, kad su privačiu sektoriumi susikalbėti lengviau, nes šis turi galimybę spręsti, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Savivaldybės įstaigos prižiūrimos "iš aukščiau", jų finansavimas ir daugelis kitų dalykų tiesiogiai priklauso nuo savivaldybės. Tad pagrindinės priežastys, kurios savivaldybės darželiams trukdo pašalinti tam tikrus pažeidimus, – finansavimo trūkumas ir per didelis vaikų skaičius.

Kai kurioms ugdymo įstaigoms už rudenį vykusio patikrinimo metu nustatytus pažeidimus teko taikyti administracinę atsakomybę. Šiuo metu jau yra surašyta apie 20 protokolų, pradėta nemažai administracinių tyrimų – kovo 1 d. duomenimis, jų buvo 36.

"Gerai ir tai, kad atsirado įstaigų, kurios kreipėsi dėl leidimų-higienos pasų, nes anksčiau to nedarė vien todėl, kad pas juos viršijamas leistinas vaikų skaičius. Leidimų-higienos pasų jie ir dabar negaus, tačiau sužinos trūkumus. Kiekvienas kreipimasis į mūsų įstaigą parodo, kad jie siekia dirbti tvarkingai", – sakė G.Alubeckaitė-Jauniškienė.

Tėveliams, kuriems tenka rinktis darželį savo vaikui, jeigu tik jie turi galimybę, specialistė vis dėlto pataria rinktis tą įstaigą, kuri turi leidimą–higienos pasą. Mat tos įstaigos kas tam tikrą laiką tikrinamos ir kontroliuojamos – minėtas pasas užtikrina, kad specialistai nepaleidžia įstaigos iš akiračio, tad ir vaikams ji yra saugesnė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS