Direktyva privers vyrus mokytis čiūčiuoti kūdikius | kl.lt

DIREKTYVA PRIVERS VYRUS MOKYTIS ČIŪČIUOTI KŪDIKIUS

Ne vėliau kaip po trejų metų Lietuvoje įsigalios Europos Sąjungos patvirtinta tvarka, pagal kurią apmokamų vaiko priežiūros atostogų bent dviem mėnesiams privalės išeiti antras iš tėvų, o jei atsisakys tai daryti, šeima tuos du vaiko priežiūros atostogų mėnesius ir išmokas už juos praras. Taip siekiama įtraukti vyrus į vaiko priežiūrą, o moteris – į darbo rinką.

Naujos pareigos

ES užimtumo ir socialinės politikos ministrai Liuksemburge ką tik galutinai pritarė direktyvai, kuri numato neperleidžiamas vaiko priežiūros atostogas moterims ir vyrams, užtikrina minimalias tėvystės atostogas gimus vaikui, įteisina prižiūrinčio asmens atostogas šeimos nario slaugymui, nurodo, kuriais atvejais darbuotojas gali būti atleistas nuo darbo, kai esama itin svarbių aplinkybių.

Valstybės narės savo įstatymus per trejus metus turės pritaikyti prie direktyvos, tačiau šalys, kuriose jau galioja geresnės sąlygos, negalės pabloginti padėties gyventojams, pasiremdamos šiuo dokumentu.

"Lietuva daugeliu atvejų užtikrina geresnes sąlygas, nei nustatyti minimalūs reikalavimai, dėl kurių susitarė ES valstybės. Pavyzdžiui, apmokamos vaiko priežiūros atostogos pas mus gali trukti 12 arba 24 mėnesius pagal pasirinkimą, o minimalus reikalavimas direktyvoje – 8 mėnesiai. Tačiau mes turėsime įteisinti neperleidžiamus 2 mėnesius vaiko priežiūros atostogų, kurie dings, jei vienas iš tėvų nepasinaudos šia dalimi", – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Anot jo, geresnė situacija Lietuvoje ir kitais klausimais. Pavyzdžiui, apmokamos tėvystės atostogos pas mus trunka mėnesį, o minimalus reikalavimas – dvi savaitės.

Direktyva siekiama lyčių lygybės užtikrinimo profesiniame ir asmeniniame gyvenime, vyrų įtraukimo į šeimos gyvenimą, moterų išlaikymo darbo rinkoje. Šalys įpareigojamos nustatyti ne trumpesnes nei 10 darbo dienų tėvystės atostogas apytikriai vaiko gimimo metu arba po gimimo. Tėvystės atostogas skatinama skirti ir gimus negyvam vaikeliui. Jos turi būti suteikiamos nereikalaujant turėti ankstesnio darbo ar tarnybos stažo, tačiau tėvystės išmokai gauti reikalaujamas stažas negali būti ilgesnis nei 6 mėnesiai. Darbdaviui turi būti leidžiama motyvuotai pagrįstam laikotarpiui atidėti darbuotojo tėvystės atostogas, jeigu tai sutrikdytų sklandžią darbdavio veiklą.

Lietuvoje tėčiams šiuo metu suteikiamos 30 kalendorinių dienų apmokamos tėvystės atostogos. Mūsų šalyje taip pat galioja reikalavimas turėti ne trumpesnį nei 12 mėnesių stažą per praėjusius dvejus metus. Šalys narės turi užtikrinti, kad minimalus apmokamų vaiko priežiūros atostogų laikotarpis kiekvienam iš tėvų sudarytų 4 mėnesius, – vadinasi, iš viso minimalus vaiko priežiūros atostogų laikotarpis ES šalyse turės trukti 8 mėnesius, jei šia teise pasinaudoja abu tėvai. Valstybės turi visišką laisvę nustatyti ilgesnius laikotarpius vaikeliui prižiūrėti, bet trumpesnių – negali.

Lietuva daugeliu atvejų užtikrina geresnes sąlygas, nei nustatyti minimalūs reikalavimai, dėl kurių susitarė ES valstybės.

Iš šių 4 mėnesių 2 mėnesiai negalės būti perleidžiami kitam iš tėvų. Tai reiškia, kad, jeigu tėtis nepasinaudoja savo laiku su vaiku, bendras minimalus apmokamas vaiko priežiūros laikotarpis sutrumpėja nuo 8 iki 6 mėnesių. Taip siekiama įtraukti vyrus į vaiko priežiūrą, o moteris – į darbo rinką.

Pasinaudoti vaiko priežiūros atostogomis turi būti galima, iki vaikas sulauks nustatyto amžiaus (pavyzdžiui, 8 metų), tačiau konkreti amžiaus riba turi būti apibrėžta kiekvienos valstybės narės. Valstybės narės taip pat gali nustatyti reikalavimą turėti tam tikrą darbo stažą, kuris neturi būti ilgesnis nei vieni metai.

Mūsų šalyje kaip tik ir nustatytas toks reikalavimas. Lietuvoje apmokamos vaiko priežiūros atostogos gali trukti 12 arba 24 mėnesius – tai priklauso nuo tėvų pasirinkimo. Vaiką prižiūrėti galima ir iki trejų metų, tačiau tretieji priežiūros metai nėra apmokami – tuo laikotarpiu saugoma darbo vieta.

Bet Lietuvoje iki šiol nebuvo 2 mėnesių neperleidžiamų atostogų ir nebuvo galimybės pasinaudoti vaiko priežiūros atostogomis vėliau,  nei vaikui sukanka treji.

Laiko trūksta

"Vilniaus diena" domėjosi, ką apie privalomus du mėnesius vaiko priežiūros atostogų mano žinomi vilniečiai – tėčiai.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Arūnas Valinskas (puikiai žinomo TV laidų kūrėjo, buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko sūnus) su žmona Viktorija Denisovaite tėvais tapo pernai rugsėjį – porai gimė dukra Sofija. Šios šeimos "modelis" tradicinis – kaip ir daugumoje šeimų, dukrą augina mama, o tėtis dirba ir aprūpina šeimą.

A.Valinskas, paklaustas, ar galėtų, jei jau dabar galiotų direktyva, išeiti vaiko priežiūros atostogų, teigė, jog tikrai ne, nes tokius dalykus reikia derinti su darbdaviu iš anksto. Tačiau jeigu pavyktų suderinti – tam neprieštarautų.

Tiesa, du mėnesiai jam gal būtų šiek tiek per ilgas laikotarpis. Tačiau iš esmės daugiau laiko praleisti su vaiku A.Valinskas teigė tikrai norintis, o gyvenant dabartiniu ritmu to laiko dažnai pritrūksta.

"Dabar darbo dienos dažnai būna tikrai ilgos, tad to laiko, kurį galėčiau praleisti su vaiku, būna mažokai. Stengiuosi atsigriebti savaitgaliais, šventinėmis dienomis, per atostogas. Bet būna tokių periodų, kai to laiko su šeima norėtųsi turėti daugiau," – sakė politikas.

Jo manymu, kiekvienam tėvui praverstų daugiau laiko praleisti su vaiku ir suprasti, ką patiria su vaiku namie liekančios mamos. Tad tokios "pratybos" būtų pliusas, o ne minusas. Deja, ne visoms šeimoms galima pritaikyti tą patį modelį, nes tiek šeimos, tiek santykiai jose – skirtingi. Jei, pavyzdžiui, Valinskų šeimai tai, kad tėtis išeitų vaiko priežiūros atostogų, kažkokių finansinių problemų nesukeltų, kitos šeimos galbūt finansiškai nukentėtų.

Nereikia nurodinėti

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrėjas, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius su žmona aktore Donata Rinkevičiene gegužės 21-ąją susilaukė ketvirtosios bendros atžalos – sūnaus. Šeima jau augino dukras Laurą Mariją ir Ievą bei sūnų Marių.

"Man šie žodžiai "tėvas privalės" nėra priimtini. Jau tų direktyvų yra tiek daug visokių prikurta, tiek visko mėginama sureguliuoti. Mano įsitikinimu, kur kas svarbesnė yra šeimos teisė spręsti, kaip jai gyventi. Turi gerbti vyras žmoną, žmona – vyrą, vienas kitam padėti, kiek tik įmanoma. O "privalės" negražiai skamba," – sakė G.Rinkevičius.

Jis teigė net nelabai įsivaizduojantis, kaip jam reikėtų išeiti vaiko priežiūros atostogų – juk jo darbas planuojamas labai toli į priekį. Vadinasi, ir šeimą tektų planuoti dar labiau į priekį, o tai toli gražu ne visada įmanoma. Na, jeigu jau labai reikėtų, tai gal mėgintų planuoti vaiko priežiūros atostogas tuo laiku, kai atostogauja orkestras ar kai laisvesnis grafikas. Tačiau realybėje vargu ar tai pavyktų.

Kai biurokratai pradeda spręsti, kaip šeimoms gyventi, jie net nesupranta, kiek daug skirtingų dalykų čia susijungia ir kiek gyvenimų tai paliečia.

"Kai biurokratai pradeda spręsti, kaip šeimoms gyventi, jie net nesupranta, kiek daug skirtingų dalykų čia susijungia ir kiek gyvenimų tai paliečia, – sakė G.Rinkevičius. – Ir tas "draudžiu" arba "privalės" realiame gyvenime yra negerai. Na, niekaip tėvas nemaitins kūdikio krūtimi – vis tiek mama turės maitinti, ir jokie biurokratai man neįrodys, kad galima kitaip. Žmogaus ir šeimos teisė spręsti yra svarbesnė."

Motyvacija – naudingesnė

Atlikėjas Jurgis Brūzga su žmona Akmėja augina dvi dukras – penkerių Junę ir dvejų metų Amilę. Laimingas tėtis "Vilniaus dienai" teigė, jog įsigaliosanti nauja tvarka jam problemų nesudarytų, nes jis ir dabar, gimus antrai dukrai, išėjo vaiko priežiūros atostogų. Tačiau dainininkas pastebėjo, kad negalima kalbėti apibendrintai, nes visa tai, kas susiję su vaikais, su šeimos reikalais, yra labai asmeniška. Kiekviena šeima skirtinga, su savo gyvenimais, istorijoms, santykiais. Bandymas surasti kažkokį bendrą, visiems "teisingą" modelį, jo manymu, niekada nebus sėkmingas.

"Mūsų šeimoje, pavyzdžiui, pastaraisiais metais, nors mama su vaikais ir būna daugiau, bet aš tikrai daug laiko skiriu vaikui, – sakė J.Brūzga. –  Gimus pirmajai dukrai man buvo labai darbingi metai ir aš daug dirbau, dabar situacija šiek tiek kitokia – darbų yra daug, bet kai ko ir atsisakau, kad galėčiau daugiau laiko skirti antrajai dukrai. Ir mūsų šeimoje tikrai nėra taip, kad vienas tik būna su vaiku, o kitas kažkokius savo darbus dirba. Abu bandome realizuoti save ir tai labai gerai, kai abu tėvai gali daryti tai, ką jie nori, nestovėti vietoje vien dėl to, kad gimė vaikas, o judėti į priekį. Mes susideriname taip, kad abu ir galėtume veikti tai, ką norisi, ir prie vaiko auginimo prisidėti. Tačiau jeigu šeimoje vyras yra tas, kuris išlaiko šeimą, jo darbas toks, kur jam dviem mėnesiams išėjus viskas griūtų, o tokių situacijų tikrai būna, tai nežinau, kaip tokiai šeimai reikėtų suktis."

Ir nors pačiam dainininkui buvimas su vaikais jokių problemų nesukelia, jis teigė nelabai suvokiantis, kaip galima kalbėti apie kažkokį vidurkį ir nustatyti kažkokią bendrą tvarką, pagal kurią visi turėtų gyventi.

Kitas klausimas – ar gali būti tas tėvo ir vaiko bendravimas visavertis, jei tėvas "jėga" bus užrakintas su vaiku dviem mėnesiams. Atlikėjas abejoja, ar visokie tokie priverstiniai dalykai padeda suartėti šeimoms, nes idėja lyg ir tokia – tėvas turi būti šeimoje.

"Gal ne kažkokios priverstinės iniciatyvos turi būti, o geriau suteikti nuolaidų tėvams su vaikais kur nors einantiems, rengti kažkokias akcijas šeimoms, tėvų ir vaikų dienas, skirti tėvams daugiau laisvadienių, kad šeima galėtų būti kartu. Nemanau, kad kažkokie priverstiniai nurodymai gali duoti naudos – papildoma motyvacija yra didesnis dalykas nei kad draudimai ar nurodymai, neduodantys šeimai kito pasirinkimo," – sakė J.Brūzga.

Prievarta nėra gerai

Vaikų rašytojas Tomas Dirgėla su žmona Skaiste augina du vaikus – 4 metų sūnų Jaunių Ąžuolą ir 2 metų dukrą Tautę Liepą. Rudenį šeima susilauks trečio vaiko.

Vyras įsitikinęs, kad ES direktyva, kuria vadovaujantis tėvas privalės bent du mėnesius praleisti vaiko priežiūros atostogose – teigiamas dalykas, paskatintas gerų norų, nes vaikui bendravimas su tėvu būtinas. Tai padės vaikui ir tėvui nuo pirmųjų metų užmegzti gerokai artimesnius santykius.

Iš kitos pusės, kad tas bendravimas bus "priverstinis" – vargu ar gerai. Tėvo noras būti su vaiku turi būti natūralus, o ne primestas kažkokiomis direktyvomis. Nors gal toks žingsnis kai kuriems tėčiams ir visai praverstų?

Ar apskritai įmanoma pirmaisiais vaiko gyvenimo metais tėvui pakeisti mamą? Ar tikrai tėvas pajėgus prisiimti visą atsakomybę? "Esu prieš kelerius metus dirbęs darželyje ir galiu pasakyti – nors nebuvau tiems vaikams tėtis, sugebėdavau jais pasirūpinti. Tad tėvui, jeigu tik jis pats to nori, manau, tai nebūtų problema. Blogiausiu atveju, prieš tai galima pasikonsultuoti su antrąja puse, išsiaiškinti, kaip vienoje ar kitoje situacijoje elgtis", – sakė T.Dirgėla.

Rašytojas įsitikinęs, kad jo šeimoje, jei būtų privaloma tėčiui bent du mėnesius nuolat būti su vaikais, tai didelių problemų nesukeltų, juo labiau  kad ir tokios patirties jis jau turi. Nenukentėtų šeima ir finansiškai, nes T.Dirgėla dirba laisvu grafiku ir knygą parašyti susiplanuotų dar prieš tėvystės atostogas, o susitikimus su skaitytojais taip pat persikeltų į kitus mėnesius.

GALERIJA

  • Nesutinka: dirigento G.Rinkevičiaus manymu, niekaip tėvas nemaitins kūdikio krūtimi – mama turės maitinti, ir jokie biurokratai neįrodys, kad galima kitaip
  • Gerai: pasak A.Valinsko jaunesniojo, dabar darbo dienos dažnai būna tikrai ilgos, tad laiko, kurį galima praleisti su vaiku, mažoka
  • Nesutinka: atlikėjas J.Brūzga įsitikinęs, kad bandymas surasti kažkokį bendrą, visiems „teisingą“ modelį niekada nebus sėkmingas
  • Jausmai: rašytojo T.Dirgėlos teigimu, tėvo noras būti su vaiku turi būti natūralus, o ne primestas kažkokiomis direktyvomis
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

realybė

jaunutė kaimynė teisėto vyro buvo palikta, kai laukėsi - tas susimetė su viena paslaugas teikiančia moteriške. Ištuokia oficialiai įforminta vaikui gimus. Tai kas ir kaip tą tėvą privers du mėnesius prižiūrėti vaiką, kurį jis menkai pažįsta ir atskirai su kita moterim gyvena?

Aš+

Na va... paildomos pajamos. Vyrai dabar kelis mėnesius bus privesti dirbti nelegaliai, kad nesumažėtų išmokos, bei nenukentėtų darbas. Valstybė eilinį kartą mes pinigus į balą ir už nieką. Gal koks 20-30 proc. vyrų realiai ir bus tose "dekretinėse".

Kaunietis

Ar jums tik dabar paaiškėjo kad mūsų vyriausybė debilai?Leiskit žmonėms patiems spręsti kaip jiems gyventi šeimoje, ką kada daryti.Tuoj išleis potvarkį kada eiti nusisikti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS