Įtūžo pamatę Vilniuje sodinamus medžius: žaliojo smegenų plovimo nesustabdo net šalčiai? | kl.lt

ĮTŪŽO PAMATĘ VILNIUJE SODINAMUS MEDŽIUS: ŽALIOJO SMEGENŲ PLOVIMO NESUSTABDO NET ŠALČIAI?

Vilniaus Naujininkų gyventojai kraipo galvas pamatę spustelėjus žiemos šaltukui sodinamus medžius. Tuo tarpu sostinės savivaldybė aiškina, kad stebėtis nėra kuo – sodinti želdinius galima iki dešimties laipsnių šalčio, kol dar nėra susiformavęs žemės įšalas.

Nuostabos kupina diskusija tarp Naujininkų bendruomenės narių antradienį užvirė socialiniame tinkle „Facebook“. Čia nuotrauka, kurioje matyti vykdomi sodinimo darbai, pasidalijusi moteris, negailėdama sarkazmo prieskonio rašė: „Gruodį sodinti medžius? Tai gal reikėtų palaukti vasario ir dar didesnių šalnų? Gėda. Ar valdžia dar turi sveiko proto?“ – plūdo ji.

Pastaruoju sprendimu – sodinti medžius paspaudus šaltukui, piktinosi ir kiti Naujininkų gyventojai. Sakydami, kad taip elgtis nesąmoninga. „Betvarkė! Kas tokiu laiku sodina? Sodinti reikia rudenį, o ne kada, kai šalnos ir žemė įšalusi, arba anksti pavasarį. Esu baigusi su želdyniais susijusius mokslus ir tikrai nesame sodinę tokiu metu“, – plūdo Aurika.

„Tikra nesąmonė – kiša tuos krūmus bet kada, bet kur. Ar prigis, ar ne – jiems nerūpi, svarbiausia pinigus išplauti“, – jai antrino Birutė.

Pastarasis klausimas sulaukė ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime nario Lino Jonausko dėmesio. Socialiniame tinkle „Facebook“ jis taip pat negailėjo aštrių kritikos strėlių.

„Šimašiaus žaliojo smegenų plovimo nesustabdo net šalčiai? Štai tokie vaizdai keliauja iš Naujininkų bendruomenės. Šiandien – krūmai ir medžiai, ryt, dar labiau pašalus, galime ir bulves su braškėmis sodinti. Kažkam ima juokas iš tokių mero nesąmonių, tuo tarpu kiti turėtų pradėti rimtus tyrimus dėl vilniečių pinigų švaistymo. Gerai, kad nori ar to nenori, ši Šimašiaus kadencija mero poste – paskutinė. P.S. Žaliasis smegenų plovimas (angl. Greenwashing) – apsimestinis susirūpinimas aplinkosauga ir niekiniai veiksmai, kuriais norima visuomenei įtikti ir pasirodyti „žaliu““, – rašė jis.

Po nepasitenkinimą sukėlusių vaizdų, kuriuos fiksavo vilniečiai, portalo žurnalistai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę prašydami paaiškinti, ar į želdinius ir darbą investuojamos lėšos nenueis perniek, kai oro sąlygos šiuo metu nelepina.

„Naujų medžių sodinimas prasidėjo spalio mėnesį, kuomet medelynai iškasa medžius, pasibaigus medžių vegetacijai. Darbai atliekami įvertinant oro sąlygas. Kadangi šiuo metu žemė dar nėra įšalusi, todėl sodinama ir šiomis dienomis. Želdinimas galimas prasidedant minusinei oro temperatūrai, kai temperatūra svyruoja tarp pliusinės ir minusinės. Sodinti galima iki dešimties laipsnių šalčio, kol dar nėra susiformavęs žemės įšalas. Verta pažymėti, kad žiemą augalai papildomai saugomi nuo barstymui naudojamų druskų – barstytuvai derinami taip, kad druska nepatektų ant želdinių“, – aiškino Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Pasak jo, Antakalnio, S. Stanevičiaus, Apkasų, Rinktinės, Didlaukio, Pylimo, Kauno gatvėse ir Savanorių prospekte tarp važiuojamosios kelio dalies ir pėsčiųjų tako iškastose vietose bus pasodinta 1000 medžių.

„Sodinimui specialistai ruošėsi iš anksto – prastą gruntą keitė kokybišku augaliniu gruntu, kuris palengvins naujų medelių prigijimą. Visose išvardytose gatvėse bus sodinami miesto urbanizuotoms teritorijoms tinkantys medžiai – klevai, liepos, alksniai, obelys, gudobelės, beržai, vyšnios, juodalksniai. Sodinami medžiai yra su suformuotu šaknų gumulu, kamienų apimtis siekia 18–20 cm“, – detalizavo pašnekovas.

G. Runovičiaus teigimu, sodinimo darbai atliekami etapais – šiemet atlaisvinama dangos dalis ir sodinami medžiai, o kitąmet bus atlaisvinamas didesnis dangos plotas, kur bus sodinami krūmai, tvarkomas pomedis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Įtūžusiems reikėtų kreiptis psichinės pagalbos. Tiek visokių centrų prikurta, numeriai skelbiami....

Baudžiakas

Niekaip nesuprantu - tai jau visiškas bezpredelas. Ir visiems nusispjauti? Aplinkos apsaugai - nusispjauti, viešąjį interesą ginantiems prokurorams - nusispjauti? Tai pinigų plovimas ir vagystė iš Vilniaus biudžeto.

L?

Na medžiai kaip medžiai, bet vakar, lapkričio 30 d., prie spaudos rūmų šaligatvį tiesiog ant sniego klojo. Molėtų plente pušeles visas išrovė, nes neprigijo nei viena. Sodino irgi iš vazonų, vėlyvą pavasarį, bet neikarto nepaliejo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS