Misionierių vienuolyne atsiras viešbutis, bažnyčioje – konferencijų centras | kl.lt

MISIONIERIŲ VIENUOLYNE ATSIRAS VIEŠBUTIS, BAŽNYČIOJE – KONFERENCIJŲ CENTRAS

Vilniaus arkivyskupija paskelbė, kad ieškoma būdų, kaip išsaugoti Misionierių bažnyčią ir vienuolyną. Buvusio vienuolyno pastatuose ketinama įrengti viešbutį, o bažnyčios erdves pritaikyti konferencijoms, koncertams, sielovados renginiams. Taip unikalios barokinės erdvės vėl atsivertų vilniečiams ir miesto svečiams.

Atgaivinti šį objektą buvusio vienuolyno patalpas viešbučio veiklai, o bažnyčią – konferencijoms, sielovadiniams renginiams, kultūriniams renginiams, koncertams. Bažnyčia vėl sužibėtų visu gražumu, ir trauktų ne tik piligrimus, bet ir turistus, verslininkus. 

Misionierių vienuolynas ir Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčia Vilniaus arkivyskupijai grąžinta 2005-aisiais. Tuometis vyskupas Juozas Tunaitis sakė, kad vienuolyno pastatuose geriausia būtų įrengti ligoninę, kuri čia buvo sovietmečiu. Tačiau praėjo dvylika metų, o planai nepajudėjo. Dabar arkivyskupija teigia, kad pastatus pritaikys geresnei paskirčiai – vienoje gražiausių Vilniaus vietų ji įrengs viešbutį piligrimams ir turistams.

„Numatoma apie 100 kambarių įrengti viešbučio veiklai. Tas galutinis skaičius bus darbų procese tikslinamas ir virš 4000 kv. m bus skiriama viešbučio veiklai, o bažnyčia – kultūrai, sielovadai“, – pasakojo Vilniaus arkivyskupijos Ekonomo tarnybos vystymo vadovas Tomas Maknickas.

Barokinis pastatų ansamblis ant Išganytojo kalno pradėtas statyti 17-ajame amžiuje, kai viena turtingiausių Lietuvos didžiosios kunigaikštystės Sanguškų giminė čia nusprendė įkurti rūmus. Vėliau juos atidavė vienuoliams. Šiandien ansamblis – vienas ryškiausių miesto panoramos akcentų. Misionierių vienuolyne veikė kunigų seminarija, našlaičių ir pamestinukų prieglauda, buvo įsikūrusi vyskupijos spaustuvė, parapinė mokykla. XIX amžiuje vienuolyne buvo įrengtas kalėjimas, veikė psichiatrijos ligoninė, labdaros draugija. Sovietmečiu bažnyčia uždaryta, jos patalpose įrengtos nacionalinio muziejaus fondų saugyklos, o vienuolyno pastatuose – ligoninė.

Pasak Vilniaus arkivyskupijos, viešbučio kambariai bus įrengiami vienuolyne išlikusiose celėse, išgriaus tik sovietmečiu mūrytas sienas, taip pat bus išsaugoti rasti Sanguškų rūmų freskų fragmentai. Arkivyskupija ieškos Europos fondų finansavimo.

Vystytojai planuoja, kad restauratoriai čia pradės dirbti tik po pusantrų ar dvejų metų, kai bus atlikti architektūros tyrimai, parengtas techninis projektas.

„Tai tikrai daugiau nei 10 mln., aš tik tiek kol kas galėčiau preliminariai pasakyti. Apie pelningumą kalbėti tikrai dar anksti, nes truks daug metų, kol atsipirks ši investicija. Ateityje, šiai investicijai atsipirkus, tikime, kad šio viešbučio generuojamos pajamos galės prisidėti prie visų bažnyčios socialinių, sielovadinių projektų“, – sakė T. Maknickas.

Bažnyčia, kurioje planuojama įrengti koncertų ir konferencijų salę, paskutinį kartą duris buvo atvėrusi prieš dvejus metus. Europos kultūros paveldo dienoms čia buvo parengta paroda. Vilniaus arkivyskupija teigia nusprendusi, kad bažnyčios nekonsekruos, nes šalia yra daug veikiančių šventovių.

Prie ansamblio bus įrengti takai ir sodas. Arkivyskupija planus derins su savivaldybe, kuri ketina papėdėje atkurti Misionierių sodus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kostia

Dar viešnamio reikėtų...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS