Narkomanai gatvėse palieka „dovanėles“: baisu, kad vaikai nepažaistų gydytojų | kl.lt

NARKOMANAI GATVĖSE PALIEKA „DOVANĖLES“: BAISU, KAD VAIKAI NEPAŽAISTŲ GYDYTOJŲ

Pietinės Vilniaus miesto dalies – Naujininkų gyventojai šiurpsta nuo siaubo. Dažnai skirtingose šio mikrorajono gatvėse esą slampinėja, tikėtina, nuo narkotinių medžiagų apsvaigę asmenys, viešose vietose išmesdami naudotus švirkštus. Vilniečiai, baimindamiesi, kad pastarosiomis medicininėmis priemonėmis gali susidomėti maži vaikai, griebėsi taisyti situaciją – naudotų švirkštų vieno pasivaikščiojimo metu pririnko nemažą kiekį.

Baiminasi dėl saugumo

Žinia apie esamą situaciją pasklido socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje grupėje „Naujininkų bendruomenė“. Čia pasidalijus minėto gausaus radinio nuotrauka, įsisiūbavo internautų diskusija. Kaip paaiškėjo, įvairiose šio mikrorajono gatvėse besimėtantys švirkštai ar tuščios pakuotės, kuriose, kaip įtaria gyventojai, anksčiau buvo kvaišalai, Naujininkuose – opi problema.

„Jei turite galimybę, pakelkite. Su pirštine, aišku. Kad koks vaikas nepažaistų gydytojų su kitu… Prie kolonijos jau švaru“, – prie fotografijos, kurioje užfiksuota dėžutė su šūsnimi surinktų naudotų švirkštų, rašė iniciatyvos ėmęsis pilietiškas Naujininkų bendruomenės narys Mykolas.

Tokių „dovanėlių“ – ne viena

Komentatorių, pranešančių apie tokio pobūdžio „dovanėles“, diskusijoje netrūko – vilniečiai vardijo vietas ir mikrorajono gatves bei drąsiai dalijosi radinių vaizdais. Jie teigė tokius pat pėdsakus, pranešančius apie tai, kad lokacijose būta nuo narkotikų priklausomų asmenų, pastebėjo Gudų, Dzūkų gatvėse, prie apleisto pastato, taip pat ir prie sentikių cerkvės.

Feisbuko grupės „Naujininkų bendruomenė“ nuotr.

„Man besitvarkant prie kalėjimo sienos, priėjo narkomanas ir išdidžiai pasakė, kad tai nieko nepadės. Sakė, kad perka kažkur viršuj, prie cerkvės“, – atviravo Agnė. „Geriau pasakykite, kada pradės gaudyti ir sodinti narkomanus, kurie laisvai apsvaigę važiuoja 3G autobusu į taborą ir ten laisvai, niekieno netrukdomi nusiperka narkotikų, o po to grįžta į Naujininkus ir kitus rajonus, ir laisvai susileidžia“, – retoriškai klausė Artūras.

Didelė socialinė problema

Tuo tarpu prie diskusijos prisijungusi Ana akcentavo, kad narkotikus vartojančių asmenų gausu visame mieste, o minėtas taboras esą jau nėra narkotikų platinimo epicentras. „Dauguma prekeivių gyvena socialiniuose bustuose, pavyzdžiui, Pilaitėje, ar kituose rajonuose. Policija negali narkomanų sulaikyti už šių medžiagų vartojimą – gali sulaikyti tik už prekybą, o tai yra sunkiai įrodoma. Čia rimta socialinė problema. Džiugu, kad turime vis sąmoningesnę visuomenę ir aktyvią bendruomenę“, – džiaugėsi moteris.

Man besitvarkant prie kalėjimo sienos, priėjo narkomanas ir išdidžiai pasakė, kad tai nieko nepadės.

Kiti internautai taip pat nestokojo gerų žodžių Mykolui, besiėmusiam pilietiškos iniciatyvos – švarinti mikrorajoną nuo bet kur išmestų naudotų švirkštų ir kitų jau minėtų kažkieno paliktų atliekų. „O, viešpatie! Ačiū už rūpestį mūsų vaikais“ – rašė Virginija. „Kaip baisu. Ačiū už rūpestį svetimais. Linkiu jiems visiems pasveikti, kas tuos švirkštus paliko“, – pridūrė ir palinkėjo Ilona.

Pranešimų sulaukiama

Portalo žurnalistai apie bendruomenės aptariamą nemaloniai nuteikiančią situaciją teiravosi ir Vilniaus miesto savivaldybės. Kaip tvirtino Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas, labiausiai pastaroji problema, susijusi su naudotų švirkštų atsikratymu, iš tiesų pastebima Naujininkų mikrorajone. Tačiau paklausus, kiek pranešimų apie tai miesto valdžia sulaukia, pašnekovas teigė, jog pranešimų skaičius per metus esą neviršija dešimties.

„Su narkotikų platinimu įgaliota kovoti tik policija, o savivaldybė gali tik geriau tvarkyti teritorijas“, – pabrėžė G. Leperskas.

Išsiskiria iš kitų mikrorajonų

Tuo tarpu Vilniaus apskrities pareigūnai neslėpė – pranešimų dėl narkotinių medžiagų sulaukiama nuolat iš skirtingų mikrorajonų gyventojų, tačiau Naujininkus, iš tiesų, galima išskirti.

Feisbuko grupės „Naujininkų bendruomenė“ nuotr.

„Tų pranešimų yra daugiau negu iš kitų gyvenviečių gyventojų, tačiau manytina ne dėl to, kad taboro gyvenvietė nyksta, o labiau dėl to, kad nuo seno yra išlikę pigesnius butus nusipirkę ar atsikėlę į juos asocialūs gyventojai, yra daug iš įkalinimo įstaigų grįžusių asmenų. Skambina dažniausiai kaimynai, turintys įtarimų dėl neteisėtos veiklos, taip pat aktyvūs nariai, kurie yra neabejingi problematikai“, – sakė jie ir akcentavo, kad Lenkų gatvėje yra įsteigti nakvynės namai, todėl asmenys kurie ten nakvoja, dažnu atveju narkotines medžiagas įgija kitur, o pavartoti atneša prie nakvynės namų.

2018-aisiais Naujininkų mikrorajone, aplink Dzūkų, Pelesos, Lenkų, Rudaminos gatves buvo pradėta 14 ikiteisminių tyrimų dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti arba turint tikslą jas platinti bei disponuojant labai dideliu narkotinių ar psichotropiniu medžiagų kiekiu. 2019-aisiais tokio pobūdžio pranešimų buvo gauta devyni. O 2020 metais naujų tyrimų, pareigūnų teigimu, pradėta nebuvo.

GALERIJA

  • Narkomanai gatvėse palieka „dovanėles“: baisu, kad vaikai nepažaistų gydytojų
  • Narkomanai gatvėse palieka „dovanėles“: baisu, kad vaikai nepažaistų gydytojų
  • Narkomanai gatvėse palieka „dovanėles“: baisu, kad vaikai nepažaistų gydytojų
  • Narkomanai gatvėse palieka „dovanėles“: baisu, kad vaikai nepažaistų gydytojų
Feisbuko grupės „Naujininkų bendruomenė“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Valodia

Duok narkotai i kumpola zajava parasys dar ir teisus liks.istatymai gi.viskas galima debilu valdzia i psichuske narkotas uzdarinekit su ligoniais praeis noras leistis po keleto meteliu.

Valodia

Ir cigonus i koncentracijos stovykla siust kaip hitleris dare. Kol situ suciaru neisvysim tai zmones or mirs.kiek pas abraoma iskeliavo.kiek jaunimo per jus sukas mire.tabora sugriove i miesta iskele urodus juodasiknius.daugiau problemu.matosi kad mentai savo dali gauna Ir pisa tik tuos kurie nemoka i kisene.

Valodia

I sikna padlos isikiskit svirkstus.o kad mentai kartu cia ir durniui aisku.pyzdint jus narkotas reikia visus uzpisot valkatos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS