Nelegalūs ir sostinės darželiai, ir vaikučiai | kl.lt

NELEGALŪS IR SOSTINĖS DARŽELIAI, IR VAIKUČIAI

Nelegaliai veikiantys darželiai ir viršijamas leistinas vaikų skaičius grupėse – tokius pažeidimus Vilniuje fiksuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) inspektoriai, kurie šiuo metu atlieka didelio masto patikrinimą. Problemų gausu tiek valstybiniuose, tiek privačiuose darželiuose.

Rugsėjį iš Vilniaus mieste veikiančių 370 darželių 98 (26 proc.) neturėjo leidimo-higienos paso (LHP), iš jų 51 yra Vilniaus miesto savivaldybės ir 47 – privatūs. NVSC inspektoriams pradėjus nuodugniai tikrinti ikimokyklines įstaigas paaiškėjo, kad net ir turintys higienos pasus ne visada veikia pagal juose nurodytas sąlygas.

Kaip teigia NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, darželių grupių perpildymas – viena iš dažniausiai patikrinimų metu fiksuojamų problemų. Ši problema ypač dažna įstaigose, kurių steigėja – Vilniaus miesto savivaldybė, nors toks pat pažeidimas būna fiksuojamas ir privačiuose darželiuose.

Teigiama, kad patikrinimo metu inspektoriai susidūrė ne su vienu atveju, kai privačios vaikų įstaigos veikia pagal tokią schemą: leidimą-higienos pasą turi vienam adresui ir konkrečiam vaikų skaičiui, o realus vaikų skaičius yra kelis kartus didesnis, mažyliai paskirstomi per kitus skirtingais adresais nelegaliai veikiančius darželius. Pavyzdžiui, viena įstaiga turi leidimą-higienos pasą vykdyti ikimokyklinio ugdymo veiklą (nuo 3 iki 7 metų amžiaus) iki 9 vaikų grupėje, o pagal savivaldybės sąrašą paramą jame gauna daugiau nei 20 mažylių, bet iš tikrųjų darželis veikia dviem adresais, iš kurių vienas neturi leidimo-higienos paso.

Patikrinimai dar nebaigti, tačiau jau dabar aišku, kad dažna sostinės darželių problema – perpildytos vaikų grupės.

Patikrinimo metu NVSC fiksuoja ir per dideles grupes. Ir privačiuose, ir valstybiniuose darželiuose apsilankę inspektoriai dokumentuose mato vienus skaičius, o pradėję skaičiuoti pamato visai kitokią situaciją.

Kur kas didesnis nei reglamentuoja higienos norma vaikų skaičius valstybinių darželių grupėse – ne atskirų darželių, o savivaldybės tarybos sprendimas. Vilniaus miesto savivaldybė sąmoningai formuoja didesnes grupes, nei numatyta Higienos normų reikalavimuose – taip "mažinamos" vaikų, laukiančių vietos darželiuose, eilės. Savivaldybė dar balandį nusprendė formuoti didesnes grupes remiantis atliktais tyrimais, kai esą paaiškėjo, kad faktinis vaikų lankomumas siekia tik apie 65 proc. Tad nuo šio rugsėjo į 1,5–3 metų vaikų grupes darželiuose priimama ne mažiau kaip 18 vaikų, o 3–7 metų vaikų grupes – ne mažiau nei 23 vaikai. Remiantis Higienos normų reikalavimais, grupėje nuo 2 iki 3 metų gali būti ne daugiau kaip 15 vaikų, o nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios – ne daugiau kaip 20 vaikų.

Minėtas savivaldybės įsakymas dėl vaikų skaičiaus grupėse padidinimo dar pernai buvo svarstomas Vilniaus administraciniame apygardos teisme. Teismas paskelbė, kad savivaldybės sprendimas yra neteisėtas ir pažeidžia viešąjį interesą, tačiau teisminiai procesai dėl šio savivaldybės žingsnio tęsiasi iki šiol.

"Higienos normų laikymasis svarbus, nes tai tiesiogiai susiję su vaikų sauga, galimu traumatizmu, infekcinių ligų plitimu ir netinkama vaikų priežiūra. Juk vaikai ugdomi galimai nesaugiomis sąlygomis", – teigė R.Lingienė.

NVSC atstovų teigimu, patikra dar vyksta. Patikrinimų rezultatai visuomenei bus pateikti lapkritį. Darželiai, kurie geranoriškai bendrauja ir kuriuose užfiksuojami greitai pašalinami pažeidimai, nedarantys įtakos vaikų saugai, bus įspėti. Tačiau tų įstaigų, kuriose bus užfiksuoti esminiai pažeidimai, lauks bausmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kodel panaikinot legalius gaubicom pinigu tai radot?.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS