Projektuotojai Šnipiškėse taisys klaidas | kl.lt

PROJEKTUOTOJAI ŠNIPIŠKĖSE TAISYS KLAIDAS

Porą metų brandintas Šnipiškių apžvalgos bokšto projektas pristabdytas, paaiškėjus, kad projektuotojai nepagalvojo apie jo ir terasos erdvės pritaikymą neįgaliesiems. Bendrovei "Vilniaus planas" pavesta skubos tvarka parengti naują apžvalgos bokšto ir aplink jį numatytos terasos projektą.

Jau kurį laiką Vilniaus savivaldybė skelbia, kad sostinėje tarp Giedraičių ir Kintų gatvių planuojama įrengti naują viešąją erdvę. Atnaujintoje daugiau nei 8 tūkst. kv. m teritorijoje turi atsirasti aikštė renginiams, įrengti pėsčiųjų takai, mažosios architektūros elementai, apšvietimas, vaikų žaidimų ir sporto aikštelės ir netgi apžvalgos bokštas, iš kurio bus galima apžvelgti Šnipiškių panoramą. Stoginė prie bokšto bus naudojama parodoms, bendruomenės susibūrimams, sendaikčių ar kitokiai prekybai.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija pernai liepos 31 d. net pasirašė sutartį su Viešąja įstaiga Centrine projektų valdymo agentūra dėl projekto "Viešųjų erdvių tvarkymas Šiaurinėje tikslinėje teritorijoje tarp Giedraičių g. ir Kintų g. ir prie Giedraičių g." įgyvendinimo.

Viskas suplanuota

Skelbta, kad įgyvendinant projektą bus sutvarkytos viešosios erdvės tarp Giedraičių g. ir Krokuvos g. bei tarp Giedraičių g. ir Kintų g.

Teritorijoje tarp Giedraičių ir Krokuvos g. sankryžos, 3 627 kv. m viešojoje erdvėje, bus įrengti pėsčiųjų takai, vaikų žaidimo, sporto ir treniruoklių aikštelės, pavėsinė, suoliukai, šiukšlių dėžės ir kiti mažosios architektūros elementai, veja, želdiniai, apšvietimas ir lietaus nuotekų tinklai. Šilutės g. dalis, iki Krokuvos g. kertanti viešąją erdvę, bus išgrįsta lauko akmenų grindiniu.

Problema: apžvalgos bokštas su terasa turėjo tapti bene centrine Šnipiškių parko dalimi, tačiau namažai daliai lankytojų jis būtų buvęs neprieinamas.

Tarp Giedraičių ir Kintų g. – 8 180 kv. m viešojoje erdvėje – bus įrengta aikštė renginiams, apžvalgos bokštas su stogine, vaikų žaidimo ir sporto aikštelės, pėsčiųjų takai, suoliukai, šiukšlių dėžės ir kiti mažosios architektūros elementai, lauko tualetas su papildoma lauko praustuve, veja, želdiniai, apšvietimas, vandentiekio, buitinių ir lietaus nuotekų tinklai.

Bendra projekto vertė – beveik 1,77 mln. eurų, iš jų 1,5 mln. eurų – ES lėšos, trūkstama suma perpus bus skirta iš valstybės ir savivaldybės biudžetų. Viską baigti numatyta iki 2022 m. liepos pabaigos.

Tarp Giedraičių ir Kintų gatvių planuojamai įrengti viešajai erdvei vilniečiai net išrinko pavadinimą – iš beveik 3 tūkst. balsavusiųjų internetu daugiausia pasisakė už Šnipiškių aikštės vardą.

Kas netiko projekte?

Lyg ir beliko kantriai laukti naujosios aikštės atidarymo. Tačiau praėjusių metų lapkričio pabaigoje paaiškėjo, kad apžvalgos bokšto planą savivaldybė atmetė – oficialiai pranešta, jog dėl to, kad nei į apžvalgos bokštą, nei į aikštėje suprojektuotą terasą, kuri užima didelę skvero dalį, nenumatytas patekimas judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Vos ne pagrindinę skvero dalį užimanti konstrukcija tam tikra prasme tampa uždara, o tai visiškai nepriimtina šiuolaikiniam Vilniui.

"Tiek tas apžvalgos bokštas, kuris kaip tam tikra vertikalė buvo suprojektuotas, tiek ir pakelta terasa prie apžvalgos bokšto nėra niekaip pritaikyta neįgaliesiems ar tėvams su vaikais vežimėliuose. Tad vos ne pagrindinę skvero dalį užimanti konstrukcija tam tikra prasme tampa uždara, o tai visiškai nepriimtina šiuolaikiniam Vilniui", – savaitraščiui tvirtino sostinės vicemeras Vytautas Mitalas.

Anot jo, šios konstrukcijos – apžvalgos bokšto – iniciatoriai labai norėjo, kad būtų galima iš netikėto kampo pažvelgti į senąjį Šnipiškių rajoną, o paviljonas šalia jo būtų pritaikytas prekybai. Tačiau kiti Šnipiškių gyventojai laukia tiesiog kokybiškai sutvarkytų viešųjų erdvių. Projekto vizualizacijose maždaug trečdalis pavaizduotų žmonių yra būtent toje terasoje pasilipę, kuri turėtų būti labai patraukli ir svarbi skvero dalis. Tačiau realybėje nemaža dalis žmonių niekada niekaip negalės ten užlipti. Tad kam kurti erdves, kurios bus nemažai daliai žmonių neprieinamos? Taip neturėtų būti.

Kita versija

Tačiau kiti šaltiniai teigė, kad bokšto projektui nebuvo pritarta ne tik dėl jo nepritaikymo neįgaliesiems. Tiesiog bokštas kainuoja brangiai, o iš jo apžvelgti nelabai yra ką. Tad pasigirdo kalbų, kad apžvalgos bokšto čia apskritai nebus.

V.Mitalas tokias kalbas paneigė. Pasak jo, projekto nebus atsisakyta. Pats projektas – skveras, jo išdėstymas, želdiniai, vaikų žaidimų aikštelės, kurios numatytos – gali "judėti" savo ruožtu, o konstrukcija bus perprojektuojama. Apžvalgos bokšto ir terasos aplink jį konstrukciją skubos tvarka pavesta perprojektuoti projektą rengusiai savivaldybės įmonei "Vilniaus planas". Jos projektuotojai planuoja iki vasaros parengti naują alternatyvų pasiūlymą, kuris būtų tinkamas ir judėjimo negalią turintiems žmonėms.

GALERIJA

  • Projektuotojai Šnipiškėse taisys klaidas
Projektuotojų vizualizacijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS