Šokiravo situacija infekcinėje ligoninėje: personalui iškviesti – šaukštų simfonija | kl.lt

ŠOKIRAVO SITUACIJA INFEKCINĖJE LIGONINĖJE: PERSONALUI IŠKVIESTI – ŠAUKŠTŲ SIMFONIJA

Vakar sostinės miesto tarybos narys Adomas Bužinskas savo feisbuko paskyroje pasidalijo įspūdžiais, kuriuos teko patirti lankantis Santaros klinikų Infekcinių ligų ir tuberkuliozės skyriuje. Vyro priekaištus išgirdę ligoninės atstovai pripažino, kad tai ne pirmas skundas, tačiau užsiminė apie jau pradėtas naujo skyriaus statybas.

„Šventės buvo kiek egzotiškesnės. Rasa išmėgino sveikatos apsaugos sistemos paslaugas. Kažkaip būtų nesąžininga nepasidalinti patirtimi“, – savo pasakojimą pradėjo politikas.

Naktį iš 23 d. į 24 d. vyras 112 numeriu iškvietė greitąją pagalbą.

Greitukė nustebino labai maloniai. Atvyko per 8 min, paramedikė buvo labai maloni ir draugiška, automobilis tvarkingas ir nenuperstas. Kaip normalioje, Vakarietiškoje valstybėje. Viską paaiškino ir galiausiai patarė kartu vykti į infekcinę ligoninę Žveryne“, – rašo A. Bužinskas, kuris toliau detaliai nupasakoja savo įspūdžius.

„– Man trūksta žodžių, kad nupasakočiau, kaip tragiškai atrodė ta trobelė, kurią vadina infekcine ligonine. Nutrešęs, pelėsiais ir kerpėm apaugęs pastatas labiau žadėjo naujos infekcijos pasigavimą nei apsinuodijimo gydymą; 

– Visoje infekcinėje ligoninėje pacientams yra 1 tualetas. Ne palatoje, o visiems. Ligoninėje, kurioje žmonės viduriuoja ir vemia jie turi 1 tualetą. 1 tualetą, Karlai!

– Ar galima tuo tualetu naudotis? Ne. Kiekvienas pacientas turi gamtinius reikalus sutvarkyti į bliūdą, pažymėtą jo lovos numeriu. Ir taip kas kartą. Literaliai į bliūdą.

– Kaip reikia išsikviesti seselę į palatą? Tau duoda šaukštą, kurį turi daužyti į metalinį lovos rėmą, tikėdamasis, kad seselė išgirs tavo ir tavo šaukšto šauksmą. Šaukštą!! Aš nepatikėjau tol, kol pats neišgirdau šaukštukų simfonijos.

– Ligoninės personalas kaip pridera bendram vaizdui yra neapsakomai šlykštus. Piktos, sovietinės bobos, kurios nekenčia savo darbo, atrodo specialiai viską daro išvirkščiomis rankomis, lietuviškai beveik nekalba, o į atsakymus neatsako ir nieko nepaaiškina. Negyvenau, bet įsivaizduoju, kad elgėsi kaip pridera komunistinėje valstybėje.

Kaip reikia išsikviesti seselę į palatą? Tau duoda šaukštą, kurį turi daužyti į metalinį lovos rėmą, tikėdamasis, kad seselė išgirs tavo ir tavo šaukšto šauksmą.

– Na ir žinoma, maistas. Andrius Tapinas su „Laisvės TV“ darė atskirą reportažą apie pateikiamus gardumynus. Įsitikinau savo akimis. Paragauti neišdrįsau.

– Maloniausias žmogus visoje ligoninėje yra budintis gydytojas. Kadangi buvo švenčių metas, dažniausiai budėjo jauni rezidentai. Už tuos 200-300 eurų. Jiems kažkaip ir paaiškinti pavyko viską, ir žmoniškai kalbėti, ir dar nusišypsoti.

Koks istorijos moralas? Matyt jokio. Ateikite ryt palaikyt jaunų medikų 11 val. į Katedros aikštę“, – į šiandien jau įvykusias gydytojų eitynes Katedros aikštėje kvietė vyras.

Viltys – tik naujame korpuse

Portalui pavyko susisiekti su Infekcinių ligų centro vadove Ligita Jančoriene. Moteris patikino jau žinanti apie šią situaciją ir sutiko, kad pastato būklė tikrai nėra gera.

„Nepaslaptis, kad ligoninės pastatai statyti dar 1905 metais. Skyrius, apie kurį užsimena A. Bužinskas, šiek tiek aptvarkytas, tačiau sutinku, kad jame nėra geriausios sąlygos. Kerpėmis jis tikrai neapaugęs“, – kalbėjo vadovė.

Paklausus, ar tikrai skyriuje yra tik vienas tualetas, L. Jančorienė paminėjo kiek kitokį skaičių.

„Galbūt pacientas paprasčiausiai nepastebėjo, tačiau šiame skyriuje yra trys tualetai – viename gale moterų ir vyrų, o kitame – bendrasis. Taip pat yra ir atskiras tualetas personalui, – sakė moteris ir pripažino, kad 25 lovas turinčiam skyriui tai gerokai per mažai. – Tikrai norėtume, kad kiekviena palata turėtų po atskirą.“

Dėl situacijos apie personalo kvietimą trankant šaukštu į metalinį lovos rėmą, skyriaus vadovė nedaugžodžiavo: „Būna visko, jei kartais seselė einą pro šoną, ją pakviesti galima ir taip.“

Portalui moteris taip pat paminėjo, kad nusiskundimų kartais sulaukiama. Dažniausiai – iš jaunų žmonių.

„Būna, kad atvykę sunegalavę pacientai vėlai naktį skyriuje randa tik budintį personalą. Ligonių daug, juos visus reikia spėti sužiūrėti. Tada ir pasipila nepasitenkinimai“, – dėstė L. Jančorienė.

Pokalbio pabaigoje skyriaus vadovė užsiminė, kad šiuo metu jau pradėtos naujojo Infekcinių ligų korpuso statybos. Čia, pasak jos, sąlygos ligoniams bus kur kas geresnės.

„Praėjusių metų lapkričio 20 dieną pasirašytas įsakymas dėl korpuso statybos. Darbai jau vyksta ir pagal planą turi būti užbaigti 2019 metų kovo gale“, – planus detalizavo moteris ir patikslino naujojo skyriaus adresą – Santariškių g. 14.

Naujojo korpuso vizualizacija/Santaros klinikų nuotr.

GALERIJA

  • Naujojo korpuso vizualizacija
  • Naujojo korpuso vizualizacija
  • Naujojo korpuso vizualizacija
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

bravo, savivaldybe...

Veiksmas vyksta lyjant ES paramos liūtims...!

Toma

Negi ligonines vadovas toks apsileides

Toma

Pazoras ir Verygai parodykite
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS