Terlioja kas nori, valo savininkai | kl.lt

TERLIOJA KAS NORI, VALO SAVININKAI

Vieni grafičius vadina gatvės menu, kiti – vandalizmu ar vaikiškomis teplionėmis. Nesvarbu, kad ir kaip pavadintum, už tokią veiklą numatytos bausmės. Tačiau Vilniui vis nepavyksta "gatvės menininkų" sutramdyti.

Tūkstančiai eurų valymui

Pernai skelbta, jog Vilniaus policija, tirdama bylą dėl neteisėto grafičių paišymo ant pastatų, nustatė 13 įtariamųjų, 7 iš jų buvo uždaryti į areštinę, tarp jų ir garsusis Solomonas. Atliekant ikiteisminį tyrimą, identifikuotos asmenų, užsiimančių grafičių piešimu, grupės Vilniaus mieste ir apskrityje, nustatyti konkretūs asmenys, jų "tagai", vadinamieji parašai. Manoma, kad piešiniais buvo apgadinta šimtai objektų sostinėje.

2017 m. buvo pradėtas tyrimas dėl Kultūros vertybių apsaugos departamento saugomo objekto – Pranciškonų vienuolyno ansamblio sugadinimo.

Nepaisydami to, kad gali būti sulaikyti ar net nubausti už vandalizmą ar turto sugadinimą, grafičių piešėjai ir toliau terlioja pastatų sienas, tiltus, kitus objektus, o juos tvarkyti bei valyti tenka pastatų savininkams ar jų administratoriams.

Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas "Vilniaus dienai" teigė, jog savivaldybė kasmet stengiasi išlaisvinti miestą nuo teplionių.

"Prieš trejus metus pradėjome itin aktyviai valyti grafičius Vilniaus mieste, o ypač – gausiai turistų ir miestiečių lankomose vietose", – sakė savivaldybės atstovas.

Jo teigimu, sostinės savivaldybės iniciatyva 2016–2019 m. buvo nuvalyta apie 50 000 kv. m grafičių. Tam buvo skirta daugiau nei 300 tūkst. eurų, sutvarkyta maždaug 6 000 vietų.

Pagauna retai

Pasak G.Lepersko, prieš kelerius metus savivaldybės administracija, išanalizavusi Lietuvos bei užsienio miestų gerąją patirtį, ėmėsi kompleksinių priemonių grafičių problemai spręsti. Šiuo tikslu bendradarbiaujama su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atsakingais pareigūnais. Siekiant prisidėti prie saugumo užtikrinimo, pernai mieste buvo įrengta daugiau kaip 130 vaizdo stebėjimo kamerų įvairiose dažniausiai lankomose vietose.

"Viešosios tvarkos užtikrinimas – viena iš pagrindinių policijos funkcijų, o savivaldybės tik dalyvauja, bendradarbiauja siekiant užtikrinti viešąją tvarką, kurti ir įgyvendinti nusikaltimų prevencijos programas. Tad statinių ir įrenginių tepliotojus dažniausiai nustato policijos pareigūnai, ir tik retais atvejais – savivaldybės pareigūnai", – pažymėjo Administracinės veiklos skyriaus vedėjas.

Prieš trejus metus pradėjome itin aktyviai valyti grafičius Vilniaus mieste, o ypač – gausiai turistų ir miestiečių lankomose vietose.

Jo teigimu, miesto terliotojams, kuriuos pavyksta nustatyti, gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda iki šešių šimtų eurų. Už pirmą kartą per metus padarytą nusižengimą yra surašomas administracinis nurodymas ir kaltas asmuo gali per nustatytą terminą sumokėti jam nurodymu skirtą baudą.

Jeigu žalos dydis viršija daugiau nei 5 MGL arba grafičiais išterliotas kultūros paveldo objektas, kaltam asmeniui gali būti skirti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų, tam tikrais atvejais – iki penkerių metų.

Grafičiais apterliotais pastatais rūpinasi teisėti jų valdytojai ar administruojančios įmonės.

Vilniuje galiojančiose Tvarkymo ir švaros taisyklėse sakoma, kad statinio naudotojas privalo tvarkyti, valyti, remontuoti, dažyti ir prižiūrėti statinių fasadus, nuvalyti ar uždažyti grafičius, užtikrinti estetiškai tvarkingą fasadų išvaizdą. Tad jeigu grafitininkai išterlioja savivaldybei ar jos įmonėms priklausantį turtą – jos ir privalo pasirūpinti, kad teplionės būtų nuvalytos.

Asmenys, pažeidę Tvarkymo ir švaros taisyklių reikalavimą, kad statinio naudotojas privalo tvarkyti, valyti, remontuoti, dažyti ir prižiūrėti statinių fasadus, nuvalyti ar uždažyti grafičius, Pasak G.Lepersko, gali būti traukiami administracinėn atsakomybėn.

Yra legalios vietos

Siekdama, kad grafitininkai vis dėlto turėtų kur  užsiimti savo menu legaliai, negresiant bausmėms, sostinės savivaldybė yra numačiusi penkias vietas, kuriose piešti galima be jokio leidimo.

Grafičių mėgėjai gali "pasireikšti" ant Neries upės prieplaukos, esančios tarp Karaliaus Mindaugo ir Žirmūnų tiltų (iš Olimpiečių gatvės pusės) sienos, ant Pilaitės riedlenčių parko statinių priešais Vilniaus Martyno Mažvydo progimnaziją (Vydūno g. 17A), ant požeminės perėjos Oslo gatvėje prie Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (Šiltnamių g. 29) požeminės dalies sienų, ant požeminės perėjos, esančios prie Vingio parko, šalia S.Konarskio gatvės požeminės dalies sienų, ant požeminės perėjos, esančios prie prekybos centro "Panorama" (Saltoniškių g. 9), požeminės dalies sienos.

GALERIJA

  • Terlioja kas nori, valo savininkai
B. Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

T

Patys idiotai terliojate tai nuo tu grafitininku uzsikretete manija nebeisejo kovoti tai pstys nusprendete paterlioti it ne tik sienas bet ir autobusus

c

butu baudos tukstantines ir kelione sanatorijon...iskart tokiu sumazetu...

Geriausias darbo pasiūlymas

Pradėkite nedelsdami kurti pinigus ... „Google“ siūlo darbo vietas, kuriose žmonės gali dirbti internetu iš savo namų, ir aš per pirmąjį šio darbo mėnesį uždirbau 24795 USD. Buvau šokiruota, kai kaimynė man pasakė, kad ji vidutiniškai siekia 30 000 USD, bet matau kaip tai veikia dabar. Dabar jaučiu tiek daug laisvės, kad esu pats savo viršininkas. Tai aš ir darau ........................>>>>>>>>>>>>>>>>> w­w­w.C­a­s­h­­F­­l­­o­w­7­7.C­o­m

SUSIJUSIOS NAUJIENOS