Vakcinacija be išankstinės registracijos: paaiškino, kodėl Vilniuje nebus skiepijama „Vaxzevria​“ | kl.lt

VAKCINACIJA BE IŠANKSTINĖS REGISTRACIJOS: PAAIŠKINO, KODĖL VILNIUJE NEBUS SKIEPIJAMA „VAXZEVRIA​“

Ketvirtadienį visoje Lietuvoje be išankstinės registracijos bus galima pasiskiepyti nuo COVID-19.  Pranešama, kad bus galima rinktis iš visų tuo metu vakcinavimo centruose turimų vakcinų, tačiau bent jau Vilniuje nesiregistravę žmonės nebus skiepijami kompanijos „AstraZeneca“ vakcina „Vaxzevria​“. 

Kodėl neskiepys?

Kaip teigė Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, vakcinavimo centre „Litexpo“ gyventojai turės galimybę vietoje pasirinkti norimą vakciną iš trijų turimų: „Comirnaty“, „Moderna“ arba „Jannsen“.

„Vien per ketvirtadienį esame pajėgūs Vilniuje paskiepyti apie 7500 žmonių, iš viso būsime  paruošę 6400 „Pfizer-BioNTech“, 1000 „Janssen“ ir 100 „Modernos“ vakcinų dozių. Vakcinavimo centre tądien dirbs net 125 darbuotojų ir savanorių komanda, tad dar kartą norime pakviesti visus pasiraitoti rankoves ir greičiau grįžti į normalų gyvenimą“, – sakė Administracijos direktorė Lina Koriznienė.

Savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė paaiškino, kodėl neužsiregistravę žmonės nebus skiepijami „Vaxzevria​“ vakcina.

„Atsižvelgiant į tai, kad pastaruoju metu „Vaxzevria​“ vakcinos gaunama nereguliariai ir nedideli kiekiai, didžioji dalis vakcinų planuojamos ir skiriamos gyventojams, kurie turi būti paskiepyti antrąja doze. Iš šią savaitę gaunamų 7700 „Vaxzevria“ dozių, didžioji dalis taip pat bus panaudota revakcinacijai. Nedidelė dalis vakcinų (400) buvo skirta pirmosioms dozėms bei buvo atidaryti registracijos laikai  gyventojams birželio 19 dienai – visi šie laikai jau yra užimti, tačiau dar yra keletas laisvų registracijos laikų birželio 23 dienai, nes dalis gyventojų atšaukė registraciją. Kol kas neturime informacijos iš SAM apie planuojamą kitą šios vakcinos pristatymą ir numatomus vakcinos kiekius, todėl įvertinę numatytų revakcinacijų skaičių papildomai skirti „Vaxzevria“ vakcinos kol kas neturime galimybių“, – sakė V. Turauskytė.

Anot jos, pastaruoju metu yra nemaži kiekiai revakcinuojamų asmenų – iki mėnesio pabaigos numatyta beveik 14 500 revakcinacijų –, todėl „AstraZenecos“ vakcinų pirmoms dozėms nėra pakankamai.

Vakcinacijos procesas planuojamas labai kruopščiai ir atsakingai, revakcinacijai reikalingos vakcinos pakanka.

Nerimauti neturėtų

Ar žmonės, kurie yra pasiskiepiję pirmąja „AstraZenecos“ vakcinos doze, turėtų sunerimti, kad gali laiku negauti antrosios dozės?

„Vakcinacijos procesas planuojamas labai kruopščiai ir atsakingai, revakcinacijai reikalingos vakcinos pakanka, todėl žmonėms, pasiskiepijusiems pirma „AstraZenecos“ doze, nereikia nerimauti dėl antros dozės gavimo numatytu laiku“, – sakė pašnekovė. 

„Vaxzevria“ vakcina „Litexpo“ vakcinacijos centre bus skiepijama birželio 19, 22, 23, 28, 29 ir 30 dienomis.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šuksta portalui kauno.diena.lt taip pat teigė, kad žmonėms, kurie pasiskiepijo pirmąja „AstraZenecos“ doze, nereikėtų nerimauti dėl antrosios dozės. 

„Tikrai jokiu būdu jie neturi nerimauti. Kai Lietuva gauna vakcinos siuntą, ji yra skirstoma į dvi  dalis – pirmiausia yra užtikrinama, kad užtektų vakcinos dozių revakcinacijai, o likęs kiekis yra skiriamas pirmai dozei. Šiuo metu Lietuvoje yra 3511 dozių pirmai vakcinacijai“, – sakė A. Šuksta.

Scanpix nuotr.

I. Šimonytė: užsakytomis „AstraZenecos“ vakcinomis galėsime įvykdyti pasaulio piliečių pareigą

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad Lietuvos nusipirktos „Vaxzevria“ vakcinos neliks nepanaudotos. Pasak jos, nemažus „AstraZenecos“ gaminamų skiepų kiekius užsisakiusi Lietuva dalį vakcinų galės suteikti kaip paramą Rytų partnerystės šalims, skelbia ELTA.

„Mes dalį „AstraZenecos“ tikrai skirsime paramai Rytų partnerystei ir galimai kitoms šalims. „AstraZenecos“ buvo užsakyti tikrai dideli kiekiai. Problema ta, kad tiekėjas gana prastai laikėsi savo įsipareigojimų, dėl to labai dideli kiekiai Lietuvos nepasiekė metų pradžioje, kurie turėjo pasiekti. Kaip žinote, prieš kompaniją yra ieškinys. Tai jei dabar visas šis kiekis mus imtų ir pasiektų – akivaizdu, kad mes dabar neturėtume ką skiepyti tuo kiekiu. Bet tokiu atveju galima įvykdyti savo pasaulio piliečių pareigą ir padėti toms šalims, kurioms yra sunkiau“, – po skiepo antrąja „Vaxzevria“ vakcinos doze trečiadienio rytą Vilniaus vakcinavimo centre „Litexpo“ žurnalistams sakė premjerė.

Pasak jos, kaip „Vaxzevria“ skiepai bus pasitelkti imuniteto palaikymui Lietuvoje, dar yra sprendžiama. I. Šimonytės teigimu, tikėtina, kad imunitetą su „AstraZeneca“ susiformavę piliečiai jį palaikyti galės jau su kitomis vakcinomis. 

„Kokie sprendimai bus daromi imuniteto palaikymui, kokiomis vakcinomis bus palaikomas imunitetas žmonių, kurie buvo pradžioje paskiepyti „Vaxzervia“, manau, kad labiausiai tikėtina, kad tai bus kažkurios RNR vakcinos. Klausimas, ar reikės jas keisti dėl naujai atsiradusių mutacijų“, – teigė I. Šimonytė, pažymėdama, kad pirminiam imuniteto sudarymui „AstraZeneca“ yra puiki vakcina.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS