Vilniečiams su proto ar psichikos negalia perkama 15 butų | kl.lt

VILNIEČIAMS SU PROTO AR PSICHIKOS NEGALIA PERKAMA 15 BUTŲ

Vilniaus miesto savivaldybė pirks 15 butų suaugusiems asmenims su proto ar psichikos negalia.

Tokį sprendimą trečiadienį priėmė sostinės taryba. Už sprendimą balsavo 37 tarybos nariai, keturi susilaikė.

Butuose savarankiškai apsigyvens negalią turintys asmenys, jiems bus užtikrinama individuali socialinių darbuotojų pagalba.

„Šiuo metu apsaugoto būsto paslaugos jau teikiamos 14-ai vilniečių ir jų plėtra yra būtina. Šių paslaugų esmė – gerinti žmonių su negalia integracijos galimybes, skatinti jų savarankiškumą ir orų gyvenimą mieste. Tai yra dalis institucinės globos pertvarkos projekto, kuriam pasibaigus šiais metais ir toliau bus tęsiami pradėti darbai dėl geresnės žmonių su negalia situacijos“, – savivaldybės pranešime cituojama Vilniaus mero pavaduotoja Simona Bieliūnė.

Šiuo metu apsaugoto būsto paslaugos jau teikiamos 14-ai vilniečių ir jų plėtra yra būtina. Šių paslaugų esmė – gerinti žmonių su negalia integracijos galimybes.

Savivaldybė 30 sostinės gyventojų pirks dviejų–trijų kambarių butus skirtingose miesto vietose. Juose apsigyvens po du žmones, kurie gali gyventi savarankiškai, užtikrinant tęstinės pagalbos teikimą. Kiekvieną dieną juos lankys socialiniai darbuotojai ir padės spręsti įvairius kasdienius klausimus, atlikti buities darbus, ugdyti finansinį raštingumą, ieškoti darbo.

„Tai lyg pereinamasis laikotarpis, kurio metu užtikrinama socialinių darbuotojų pagalba. Apsaugoto būsto paslaugos bus teikiamos trejus metus. Per tą laikotarpį žmogus turėtų išmokti gyventi savarankiškai“, – teigė savivaldybės Socialinės integracijos poskyrio vedėja Irena Kiselienė.

Butams įsigyti skirta iki 2,6 mln. eurų. Numatyta, kad bus perkami įrengti, su virtuvės įranga, ne senesni kaip 2000-ųjų statybos būstai. Planuojama, kad žmonės į šiuos butus galėtų atsikraustyti nuo kitų metų.

Individualiuosius pagalbos poreikius turintys vilniečiai panašius įgūdžius ugdosi savarankiško gyvenimo namuose, kurių mieste yra trys. Jų gyventojai savo kasdienes veiklas planuoja savarankiškai, prireikus specialistai jiems užtikrina reikiamą pagalbą. Šiuo metu Vilniuje statomi dar du grupinio gyvenimo namai, kur iš viso apsigyvens 20 žmonių su proto negalia.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Jonas

Net nežinau, nelaimėlių kraštas

Vilnius

Ir taip ligonių miestas,vien į seimą ,valdžią pažiūrėkit

Perskaiciau, kad psihai perka 15 butu.

O tai ligoniai tipo neturi namu?je gi ne benamiai, irgi paveldi tevu namus. Matomai cia apie seimunus, bet kodel tik 15, juk seimunu net 140?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS