S. Cichanouskaja: Europos lyderiai turi parodyti baltarusiams, kad jie nėra pamiršti | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA: EUROPOS LYDERIAI TURI PARODYTI BALTARUSIAMS, KAD JIE NĖRA PAMIRŠTI

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja teigė, kad Europa turi parodyti baltarusiams, kad jie nėra pamiršti ir priklauso demokratiniam pasauliui.

Taip ji kalbėjo penktadienį Seimo rūmuose vykstant tarptautiniam Kalinausko forumui, kuriame daugiausiai dėmesio šiemet skiriama Baltarusijos europinei integracijai.

S. Cichanouskajos teigimu, baltarusiai supranta, kad Rusija atima jų valstybės nepriklausomybę ir verčia Baltarusiją satelitine valstybe, bet baltarusiai nemato jiems siūlomos alternatyvos.

„Europos šalių, Europos lyderių pareiga yra parodyti, ką mes siūlome žmonėms, kad demokratija yra nuostabi erdvė, o jūs esate to dalis“, – Seime susirinkusiems žurnalistams sakė S. Cichanouskaja.

„Žmonėms, kurie tiek metų gyvena represijose, mums reikia teigiamos darbotvarkės, mums reikia parodyti, kad nesame pamiršti“, – pridūrė ji.

S. Cichanouskaja pasakojo, kad Baltarusijos opozicija rengia naują šalies Konstituciją, bendradarbiauja su Europos Sąjungos institucijomis. Anot jos, tai yra pirmieji Baltarusijos europinės integracijos žingsniai.

„Baltarusija istoriškai priklausė Europai ir tik du šimtus metų yra Rusijos įtakoje. Baltarusijos tauta yra Europos tauta, Baltarusija turi grįžti prie savo istorinių šaknų. Nežinau, kiek tai užtruks, bet mes jau dabar ruošiamės šiai akimirkai“, – teigė Baltarusijos opozicijos lyderė.

Anot S. Cichanouskajos, Europos lyderiai nenoriai siunčia pozityvias žinutes Baltarusijos žmonėms, kad „jie yra laukiami ir mūsų durys jums atviros“.

„Baltarusijos žmonės dėl to jaučia nusivylimą, – teigė ji.

Šių metų Kalinausko forume daugiausia dėmesio teikia Baltarusijos pasirinkimui eiti europinio vystymosi keliu, atsižvelgiant į pernai rugpjūtį paskelbtą Baltarusijos demokratinių jėgų deklaraciją dėl integracijos į ES, taip pat artėjančius rinkimus Baltarusijoje 2025 metais.

Pirmasis tarptautinis Kalinausko forumas Vilniuje surengtas 2020 metų rugpjūtį po prezidento rinkimų Baltarusijoje. Jis pavadintas už baltarusių, lietuvių laisvę nuo carinės Rusijos kovojusio Konstantino Kalinausko vardu.

Šis forumas – laisvės kovotojų ir disidentų platforma, skirta išreikšti savo nuomonę, sudaryti bendras kovos su autoritariniais režimais regione strategijas ir atkurti demokratiją tose valstybėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Moraline teise?

Kodel nurodineja ka turi daryti?

tam hi hi

Žurnalistai parašys tada apie „naktinius klubus“, kai tu pedofilo putino kekše, pateiksi įrodymus. Ir ne iš nacistinės rusjios kliedesių.

Nemėginkite Lietuvai kelti jokių reikalavimų

Nes jūsų čia niekas neskriaudžia! Tai jūs skriaudžiate ir niekinate lietuvių tautą, kurios sukurta gerove kasdien naudojatės. Kiekvienas lietuvis, turintis bent menkiausią politinę sąmonę, privalo Tautai pasakoti, aiškinti, kad rusai, lenkai, baltarusiai, ukrainiečiai nėra jokios mažumos jie yra tautinės bendrijos, nes turi savo didžiules tėvynes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS