Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė | kl.lt

VYRIŠKUMO MOKYTOJAS: KARTAIS IR VYRAI VERKIA – BET TAI NE PRALAIMĖJIMAS, O PERGALĖ

Sporto salėje stiprinti raumenis, treniruoti jėgą – šiandien tai įprasta daugeliui vyrų. Ar tai vyriškumas? Donatas Kantakevičius tikina, kad vyriškumas jam – valia, ištvermė ir atsakomybė. "Laimė – būti savimi ir mėgautis gyvenimu, bet vyras dar turi turėti ir tikslų", – sako vilnietis, kurį savo vedliu vadina ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje gyvenantys vyrai.

– Galva sukasi nuo jūsų veiklos įvairovės. Padėkite susivokti, kuri jų svarbiausia?

– Esu vyrų vedlys, keliautojas, fotografas, vyrai.eu ir vyruklubas.lt įkūrėjas, rengiantis vyrų stovyklas Lietuvoje ir užsienyje kalnuose, džiunglėse, berniukų, paauglių stovyklas, seminarus apie vyriškumą, saviugdą, tikslų suradimą, motyvaciją, drąsą ir pasitikėjimą. Negalėčiau išskirti nė vienos – tai viena kitą papildančios veiklos.

– Kitaip tariant, esate motyvacijos treneris, tačiau tai neturi nieko bendra su jūsų įgyta profesija – baigėte elektromechanikos ir elektronikos mokslus. Kas paskatino leistis į dvasinius ieškojimus?

– Turiu aštuoniolikos metų vadovaujamojo darbo patirtį, padėdavau kompanijoms išleisti naujus gaminius į Lietuvos ir užsienio rinkas, apmokiau ir ruošiau pardavimų komandas. Sukausi vyriškuose darbo kolektyvuose. Palaipsniui ėmiau pastebėti, kad nors versle dauguma vyrų atrodo sėkmės lydimi, vidiniame pasaulyje turi daug problemų. Nuo jų dažniausiai bėga įnikdami į alkoholį, rūkymą, banalius pokalbius apie moteris ir seksą. Jaučiau, kad tai stabdo mane ir neskatina jokio augimo. Savęs ieškojimas prasidėjo šeimoje. Pirmoji santuoka iširo po aštuonerių bendro gyvenimo metų. Iš pirmųjų santykių gavau pamoką, kad svarbiausia yra kalbėtis.

Pamažėle ėmiau analizuoti save, savo tėvų gyvenimą, atkreipiau dėmesį į tam tikrus dėsningumus. Nereikia ieškoti kaltų, visi atsakymai viduje. Vyro gyvenimas – tai procesas. Kiekviename naujame etape ateina nauja išmintis, supratimas, suvokimas, tačiau reikia auginti savyje vyriškumą. Tai trunka visą gyvenimą. Vyriškumas ateina su patirtimi ir ugdomas per iššūkius.

– Ne kartą išsakėte savo nuomonę, kad menksta šiandieninių vyrų vyriškumas, nieko gera nežada ir ateitis. Kuo pagrįstas šis nerimas?

– Šiandieninėje visuomenėje dominuoja moteriška energija. Dirbdamas su jaunimu ir organizuodamas suaugusių vyrų stovyklas ir įvairius seminarus matau, kad vyrų ateitis – labai miglota.

Pagal mano atliktus tyrimus, vaikinai nuo dvylikos iki aštuoniolikos metų yra kritinėje vyriškumo išlikimo stadijoje. Vidutiniškai aštuoni berniukai iš dešimties yra auginami vienišų mamų arba tėvų / patėvių ir turėjo blogą vyrišką pavyzdį arba vyrų pavyzdžių jų gyvenime nebuvo, tad šią pareigą perėmė mamos. Šie berniukai nemoka prisiimti atsakomybės, nes matė, kad šeimoje moterys priima sprendimus. Jie savo šeimoje elgsis taip pat – visus sprendimus priims žmonos. Kadangi augdamas berniukas negavo vyriškos patirties, suaugęs vargu ar mokės prisiimti atsakomybę už šeimą, žmoną, vaikus, tėvus.

Palaikyti sėkmingus santykius ir jaustis laimingam yra nuoseklus ir kantrus darbas. Čia galioja valios principas. Kada sportas duoda naudos? Kai tu kasdien keliesi anksti rytą ir treniruojiesi. Ir taip kasdien, be jokių išlygų. Kiek turi atkaklumo, tokį pasieki ir rezultatą.

– Savo mokymuose teigiate, kad vyras pradeda jaustis laimingas tik tada, kai pamilsta save. Ar tai neskatina egoistiškumo ir dera su įprasta mūsų visuomenėje vyriškumo samprata?

– Tai ir yra blogai, kad mūsų visuomenėje vyrai spaudžiami formuoti išorišką sėkmės įvaizdį: tu turi būti kovotojas, sėkmės lydimas versle, privalai sukurti tvirtą finansinį pagrindą savo šeimai. Norai auga, poreikiai didėja, visi skaito sėkmės knygas ir nori tapti toniais robinsais, bet ne visiems pavyksta. Ir tada vyras skundžiasi, koks blogas gyvenimas, jaučiasi nelaimingas, ieško trumpalaikio užsimiršimo, investuoja energiją ne ten, kur reikia, meta žmoną ir ieško naujos – jaunesnės. Jeigu turi problemų, pažiūrėk į veidrodį – ten tavo problema.

Pas mane ateina daug verslininkų, vadovų, rimtas pareigas einančių tarnautojų. Daugelis jų sako: "Turiu viską, bet neturiu laimės." Laimė neturi nieko bendra su tuo, kokius turtus ir sėkmę užgyvenai. Vyras gali būti laimingas tik tada, kai pamilsta save. Ne egoistiškai, o tiesiog tada, kai priima save tokį, koks yra.

Labai dažnai vyrai guodžiasi: "Aš viską dėl jos padariau, o ji mane paliko." Tai tu pats ir kaltas: pamiršai, kad esi pats, pamiršai save, o jei pats pamiršai save, pamirš ir kiti. Kalbėdami apie meilę sau mes kalbame ne apie narcisizmą, o apie pusiausvyrą. Jei tu neišlaikai tos pusiausvyros, o visą 100 proc. atiduodi darbui, mylimajai ar dar kažkam, gero nelauk. Tu turi, pirmiausia, turėti laiko sau.

– Į savęs paieškas vedate vyrus ne tik paskaitose, bet ir miškuose, kalnuose, net džiunglėse. Vyrams būtini išbandymai?

– Kaip gali suprasti, kas esi, jei sėdi tarp keturių sienų prie televizoriaus? Miške, kalnuose, džiunglėse nukrenta statusai ir etiketės – gamtai nesvarbu, verslininkas tu ar politikas. Ten nepasisamdysi patarnautojų, kad padėtų, neišsikviesi taksi, kad kažkur nusigautum. Per iššūkius vyras išeina už savo įprastų ribų, tuomet ir atsiskleidžia tikras veidas, nukrenta visos kaukės. Grupė suvienija, nėra jokio teisimo. Priimdamas save priimi kitą. Pirmą kartą vyras pradeda kalbėti apie savo tikrąsias problemas, apie kurias negalėjo kalbėti nei su draugais, nei su žmona. Bendraujame, ateina daug atsakymų.

Kai vyrai įveikia iššūkius, pirmiausia, nugali save, savo baimes, įsitikinimus ir supranta, kad gyvenime gali nuveikti ir pasiekti daug daugiau. Kai vyras galvoja, kad turi daug problemų, dažniausiai supranta: problemų turi visi, viskas yra požiūrio klausimas. Tik savąsias problemas mes linkę labai sureikšminti. Kartu su kaukėmis nukrenta ir susireikšminimas, o jau tada atsiveria naujos galimybės.

Viskas, ką kalbu, kalbu iš patirties. Pats esu praleidęs Peru džiunglėse penkias savaites. Tai buvo pirmas kartas, kai visą laiką skyriau savęs pažinimui.

– Vyrai atsiveria, o ar jie verkia?

– Esu įsitikinęs, kad vyrai labiausiai atsiveria tarp vyrų. Kartais vyrai verkia, kai prisimena tikrai skausmingas istorijas, kurios slėgė daugelį metų. Nesakau, kad vyras turi lakstyti ir ant kiekvieno peties guostis, tačiau išsilieti, kai nebepakeli naštos, – ne pralaimėjimas, o pergalė.

Tu augi ir tobulėji ne tik tada, kai esi sėkmingas, bet ir kai pralaimi, patiri sunkumų, nes sunkios situacijos užgrūdina, duoda stimulą kažką keisti.

Kodėl gamta? Būtent ten pamatai savo silpnąsias vietas: rūkai – vadinasi, lipdamas į kalnus pritrūksi oro, pavargai – vadinasi, prasta fizinė būklė, stinga energijos. Vyrai, jei jums 40 metų, o jūs jau nebeturite energijos, vadinasi, kažkas ne taip. Gamoje mokomės įvairių technikų energijos lygiui kelti. Žinoma, ir pati gamta energijos suteikia.

O berniukai? Man keista matyti, kad atvažiavusiems į stovykla paaugliams, visus daiktus sudėjo mamos. Kaip gali būti, kad dvylikametis nemoka apvilkti patalynės ar pasigaminti pietų? Paauglys turi būti paruoštas gyvenimui. Žinoti, kaip savimi pasirūpinti, kaip užsidirbti pinigų, žodžiu, turėti tvirtą stuburą.

– Vaikas juk nekaltas, kad jam tenka augti be tėvo. Ar toks berniukas jau nurašytas?

– Jokiu būdu ne. Tėvo nebuvo šalia nuo tada, kai man sukako ketveri. Kas yra tikras vyras, kaip jis turi elgtis su moterimi, koks jis turi būti šeimoje, aš mokiausi iš krikšto tėvo pavyzdžio. Buvo ir kitų gerų vyrų. Tai mane išgelbėjo. Dėl to dabar mamoms, kurios vienos augina berniukus, patariu, kad jų sūnūs būtų tarp išsilavinusių, protingų, įdomių, sportuojančių vyrų – taip jie viską perims. Nuveskite berniukus į sporto būrelius, kur sporto treneris – vyras, turintis šeimos vertybes. Kokius pavyzdžius berniukas matys, taip gyvenime ir elgsis.

Tu augi ir tobulėji ne tik tada, kai tave lydi sėkmė, bet ir kai pralaimi, patiri sunkumų, nes sunkios situacijos grūdina, pastūmėja kažką keisti.

O šeimos vyrams akcentuoju: jei turite sūnų, veskitės į verslo susitikimus, sporto treniruotes, vežkitės į žvejybą, praleiskite kuo daugiau laiko kartu, kad sūnus būtų tarp vyrų, matytų vyriškus pavyzdžius, perimtų patirtį. Suaugusiems vyrams akcentuoju, kad labai svarbu palaikyti gerus santykius su tėvais – tai yra pagrindas. Kai vyras susitvarko santykius su tėvais, visose srityse jam pradeda sektis.

– Kaip į šias vyriškumo stovyklas žiūri moterys? Nesibaimina, kad kalbatės apie jas?

– Moterys žiūri teigiamai. Nemažai vyrų į stovyklas atsiunčia būtent jos. Jos puikiai supranta, kad jų vyrams taip pat reikia skirti laiko sau. Nors moterų tema populiari tarp vyrų (juokiasi), tačiau nė vienam neleidžiama apie jas kalbėti blogai. Mane glumina tie vyrai, kurie apie savo moteris atsiliepia nepagarbiai. Juk tai tavo mylimoji, kad ir buvusi, su ja tu nutarei kurti šeimą, tai tavo vaikų mama! Na, o kad ne viską po tų stovyklų išklojame moterims, tai tiesa. Nereikia gąsdinti moterų, nes yra iššūkių, apie kuriuos joms geriau nežinoti. Svarbu, kad vyras grįžo laimingas, labiau pasitikintis, reikia tik džiaugtis.

– Iš savo žmonos Rasos, ko gero, sulaukiate tik palaikymo – juk ji yra svetainės karalienes.lt įkūrėja, padedanti atsiverti moteriškumui. Kaip sekasi puoselėti savo santykius žmonėms, kurie to moko kitus? Kokia buvo kibirkštis, suvedusi judu?

– O, tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Pamatėme vienas kitą ir daugiau nekilo klausimų, ar norime būti kartu. Tiesa, turėjome įvairių sunkumų, bet abu suvokiame, kad kiekviena patirtis yra dovana. Mūsų dukrytė išgyveno 32 dienas. Ši netektis labai sustiprino mus kaip šeimą. Su Rasa mes jau aštunti metai, bet kiekvieną dieną mokomės. Jei kažkas blogai, susėdame ir kalbamės arba kartu praktikuojame (medituojame, einame pasivaikščioti, plaukiojame), kol į širdį ateina ramybė. Niekada nepaliekame kažko neišsakyto.

Atvirumas su mylimu žmogumi yra pats svarbiausias dalykas. Aš ir vyrus raginu būti atvirus savo moterims. Prisidirbai? Prisipažink. Nepatinka kažkas santykiuose? Pasakyk. Sėskite kartu ieškoti sprendimo. Galite keisti partnerius, bet jei pirmiausia nepakeisite savęs, niekas nepasikeis. Visos problemos viduje, nereikia ieškoti jų išorėje.

– Jau seniai nesame patriarchalinė visuomenė. Daugumai šiandieninių moterų savaime suprantama, kas šeimoje turi būti galva. Tai jos viską geriau žino, supranta ir priima sprendimus. Kaip išsaugoti vyriškumą greta tokios žmonos?

– Vyrui labai svarbu turėti mylimą moterį, kuri jį palaikytų. Ne išlaikytų, laikytų ant savo pečių, o palaikytų. Šeima – tarsi lygiaverčiai verslo partneriai, kurie turi vienas kitą gerbti ir vienas kitam padėti. Tai tarsi patikimas užnugaris. Taip, moterys yra unikalios, jos vadovaujasi jausmais ir intuicija, jos dalijasi savo vertingais suvokimais. Bet vyras turi pats prisiimti visą atsakomybę už šeimą, žmoną, vaikus, tėvus. Na, o vyriškumas? Mano akimis, vyriškas yra tas, kurio moteris laiminga. Grįžti namo, tavo moteris šypsosi, vadinasi, viskas yra gerai.

– Raginote, kad kiekvienas vyras turi parodyti dėmesio sau. Kaip jūs palepinate save?

– Rytai yra mano laikas sau, kai pabūnu su savimi, apgalvoju savo dienos darbus, tikslus. Keliuosi anksti, pabūnu gamtoje, sportuoju, medituoju, palendu po šaltu dušu arba nusimaudau upėje, pagalvoju, užsirašau savo norus ir svajones. Taip pradėjęs dieną aš įsikraunu energijos iki vėlaus vakaro. O mano žmonos šypsena ryte – pati geriausia dovana visai dienai.

GALERIJA

  • Vertybė: žmonos Rasos šypsena Donatui – geriausia dienos pradžia.
  • Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė
  • Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė
  • Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė
  • Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė
  • Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė
  • Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė
  • Vyriškumo mokytojas: kartais ir vyrai verkia – bet tai ne pralaimėjimas, o pergalė
D. Kantakevičiaus asmeninio arch., vidunasphotography.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Valius

Matau visi vyrukai rimti. O jūs pabandykite nuvažiuoti į džiungles ir ten be pašalinės pagalbos išbūti ten bent savaitę. Tada galėsi pakalbėt apie vyriškumą.

Tikras vyras Kęstutis.

Kažkokia boba Dalia apie vyrus rašo, tarsi ji žino, kas yra būti vyru. Tikri vyrai, niekada neverkia, niekada neverkšlena. Jie daro, jie vyrai, jie stiprūs emociškai, jie šalto proto, jie vadovaujasi protu, o ne emocijom. O liberastinis šlamštas tik veršia vyrų vardą, skystina vyrus, gamina ištižėlius.

nes senukuos viskas pinga

Eina Arturas per Paryziu ir stebisi, prieina prie jo viena po kitos vistos ir klausia ARTURAI, GAL TAU REIKIA PINIGU JUK PIRKAI MAXIMOJ ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS