Aferų meistras teismus vyniojo aplink pirštą | kl.lt

AFERŲ MEISTRAS TEISMUS VYNIOJO APLINK PIRŠTĄ

Aferų meistru vadinamas Sergejus Rachinšteinas garsėja kaip sukčiavimo schemų autorius. Jos gana įžūlios, nes realizavimo priemonėmis kartais tampa teismai, be kurių pagalbos schemos nesuveiktų.

Įžvelgia organizuotą veiklą

"Jis su savo pagalbininkų armija teismus vynioja aplink pirštą, o teismai į ožio ragą riečia apgaulės tinkle atsidūrusias įmones ir verslininkus. Vienas iš tokių, deja, esu aš", – "Kauno dienai" sakė bankrutavusios viešosios įstaigos Taikomosios gruntų mechanikos instituto buvęs vadovas Rimantas Gruodis. Jis tik vienas iš daugelio, turėjusių reikalų su S.Rachinšteinu ir jo pagalbininkais.

– Manote, kad S.Rachinšteinas turi palaikymą teismuose? – paklausėme R.Gruodžio.

– Be teismų pagalbos jo pergalės būtų neįmanomos. Čia net abejonių kilti negali. Apie S.Rachinšteinui palankius teismų sprendimus daug rašyta ir žiniasklaidoje.

– Jeigu jis iš tiesų gali pasigirti teismų palankumu, turėjote labai nusivilti teisingumu...

– Jei aš būčiau visiška balta varna, tai jūs būtumėte teisus. Bet kadangi dabar aš žinau, kokioje valstybėlėje gyvename, man nekilo jokio nusivylimo.

– Kaip užkibote ant kabliuko?

– Labai paprastai. Sudarai sutartį su vienais, o apmoka visiškai kiti. Ir tada prasideda fokusai. Neturėjome jokio supratimo, kur įsiveliame. Viskas daroma labai subtiliai, pagal iš anksto apgalvotą planą.

Sudarai sutartį su vienais, o apmoka visiškai kiti. Ir tada prasideda fokusai.

– Gal išsiaiškinote, kaip toks planas atrodo...

– Į įmonę, kurią planuojama įklampinti, infiltruojamas savas žmogus. Tai, pavyzdžiui, gali būti teismų sistemoje puikiai besigaudantis teisininkas. Jis imituoja darbą, o iš tiesų parengia teisinę dirvą, kuri sudaro sąlygas iš anksto numatytam planui įgyvendinti. Neabejoju, kad veikia nemenka grupė. Tai panašaus amžiaus geri pažįstami – kursiokai, grupiokai, kurie gali dirbti teismuose, prokuratūroje ir panašiai. Šioje grupėje gali būti ir teismo anstoliai, ir turto vertintojai, ir buvę policijos darbuotojai, ir verslininkai. Jie turi savo įtakos sferas įvairiose institucijose. Jei, pavyzdžiui, prireikia įrodyti, kad įmonė turtinga, turto vertintojai žemės sklypus įvertina milijonais. O jei atsiranda poreikis įrodinėti, kad ta pati bendrovė vos suduria galą su galu, tas pats nekilnojamasis turtas staiga atpinga šimtus kartų", – pasakojo pašnekovas.

Nenorėjo kalbėti

Įvairių šaltinių teigimu, artimiausiam S.Rachinšteino ratui priklausė buvęs Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) inspektorius Aidas Korsakas.

"Kauno dienai" užsiminus, kad norėtume jam pateikti su S.Rachinšteino veikla susijusių klausimų, A.Korsakas paskubėjo pokalbį nutraukti.

– Nelabai aš su žurnalistais bendrauju. Užtenka ikiteisminio tyrimo pareigūnų. Sėkmės jums", – pasakė jis ir padėjo ragelį.

2000 m. A.Korsakas už kyšio priėmimą buvo nuteistas kalėti trejus metus sustiprintojo režimo pataisos darbų kolonijoje. Teismas pripažino A.Korsaką kaltu dėl 6 tūkst. litų kyšio priėmimo iš buvusio banko "Hermis" Žvėryno filialo direktoriaus.

Apmokėjo nežinomos įmonės

Taikomosios gruntų mechanikos institutui su A.Korsaku ir su S.Rachinšteinu siejamomis bendrovėmis teko susidurti 2012 m. Netrukus institutas pateko į keblią situaciją, iš kurios neišsikapsto iki šiol.

Pasak R.Gruodžio, viskas prasidėjo nuo sutarties pasirašymo su bendrove "Grangera", kuriai atstovavo A.Korsakas.

Pagal sutartį su "Grangeru" institutas Vilniuje turėjo įrengti pamatus keliems pastatams.

"Prasidėjus parengiamajam etapui, paprašėme avanso. Tačiau avansą pervedė ne "Grangeras", bet mums visiškai nežinoma ir negirdėta įmonė "Nekilnojamojo turto valdymas", su kuria niekada neturėjome jokių reikalų. Tada mes pareikalavome, kad parašytų patvirtinimą, už ką yra sumokėti pinigai. Padiktavome tekstą (visus tuos raštus esu išsaugojęs). Ir jie patvirtino, kad pinigai sumokėti pagal sutartį su bendrove "Grangeras". Pamatų įrengimo darbams artėjant į pabaigą, pareikalavome papildomo mokėjimo. Papildomą mokėjimą pervedė bendrovė "Emilė" – dar viena įmonė, apie kurią mes nieko nebuvome girdėję. Vėl pareikalavome rašto, raštas buvo parašytas – patvirtino, kad pinigai sumokėti pagal sutartį su "Grangeru", – pasakojo buvęs buvęs Taikomosios gruntų mechanikos instituto vadovas.

Atsiuntė tuščius lapus

Paskui, anot R.Gruodžio, pasipylė kitos keistenybės, kurios, kaip netrukus paaiškėjo, buvo tolesnis voratinklio vyniojimas apie pasirinktą auką.

Iš "Nekilnojamojo turto valdymo" gavau registruotą laišką su dviem tuščiais lapais. Laimei, aš tą laišką atplėšiau pašte. Suprantama, kad, voke radęs tik du tuščius lapus, nustebau. Parodžiau tuos lapus pašto skyriaus viršininkei ir ji parašė patvirtinimą, kad iš "Nekilnojamojo turto valdymo" gavau siuntą su dviem tuščiais lapais. Jei pašte to laiško nebūčiau atplėšęs, vėliau man niekas tokio patvirtinimo nebūtų parašęs, o "Nekilnojamojo turto valdymas" vėliau teisme būtų galėjęs aiškinti, kad man neva siuntęs kažkokį svarbų dokumentą, kad vyko kažkoks bendravimas ar pan. Kaip įrodymą būtų pateikę pašto kvitą. Tik to kvito jiems ir reikėjo. Tąkart sumanymas jiems nepavyko, nes turėjau raštišką patvirtinimą, kad gavau tik tuščius lapus", – sakė R.Gruodis.

Netrukus jis sulaukė dar vieno registruoto laiško, šįkart – iš bendrovės "Emilė".

"Iš tos bendrovės gavau ne tuščius lapus, bet banko patvirtinimą, kad ji mums sumokėjo. Jiems reikėjo pašto kvito. Paskui jie mane padavė į teismą, reikalaudami grąžinti tą sumą. Po to "Emilė" pateikė mums ieškinį su pretenzijomis į objektą, kurio mes net nežinojome. Mes įrenginėjome pamatus po naujai statomais namai, o ten buvo kažkokio namo rekonstrukcija", – stebėjosi R.Gruodis.

Taikomosios gruntų mechanikos institutas dėl tokių bendrovės "Emilė" veiksmų kreipėsi į teismą.

"Pirmos instancijos teismas nusprendė, kad "Emilė" mums negali turėti jokių pretenzijų, nes sutarties su "Emile" nebuvome sudarę. "Emilė" padavė apeliaciją. Apeliacija buvo patenkinta ir byla svarstyti iš naujo grąžinta į pirmos instancijos teismą", – sakė R.Gruodis.

Šis Vilniaus apygardos teismo teisėjos Onos Gasiulytės vadovaujamos kolegijos sprendimas buvo paviešintas žiniasklaidoje. Akcentuota, kad kolegija priėmė pogrindinio milijonieriaus S.Rachinšteino bendrovėms "Grangeras" ir "Emilė" palankų sprendimą.

Po Apeliacinio teismo sprendimo Taikomosios gruntų mechanikos institutas kreipėsi į teisėsaugos tarnybas.

"Teismo ekspertizei pateikėme dokumentą, kurį ištyrus buvo nustatyta, kad "Emilės" parašas buvo suklastotas. Dabar mūsų iniciatyva vyksta ikiteisminis tyrimas. Netrukus turėtų prasidėti nauji teismo posėdžiai. Atrodo, dabar turėtume jaustis saugūs, bet taip tikrai nesujaučiame. Bijau, kad liksime su didelėmis ausimis, jei visomis tomis istorijomis nesusidomės įtakos valstybėje turinčių svarbių institucijų vadovai", – savo nuomonę dėstė R.Gruodis.

Redakcija pabandė susisiekti su bendrovės "Emilė" atstovais. Skambinome Rekvizitai.lt nurodytu UAB "Emilė" mobiliojo telefono numeriu. Atsiliepęs vyras patikino, kad Rekvizitai.lt nurodytas telefono numeris yra privatus ir jokiai bendrovei nepriklauso. Rekvizitai.lt nurodytais "Nekilnojamojo turto valdymo" telefonų numeriais į skambučius niekas neatsiliepė. Bendrovė "Grangera", kaip skelbiama, jau likviduota.

Pinklės – panašios

Į panašią situaciją, kaip ir Taikomosios gruntų mechanikos institutas, pateko santechnikos įrenginiais prekiaujanti bendrovė "Onninen". Ji pardavė su S.Rachinšteinu siejamai įmonei "Bordolina" įvairių prekių, tačiau apie 100 tūkst. litų už jas sumokėjo "Nekilnojamojo turto valdymas". Po to ši bendrovė kreipėsi į teismą su ieškiniu "Onninen", reikalaudama priteisti sumas, kurios buvo sumokėtos už "Bordoliną".

Žiniasklaidoje buvo aprašytas ir kitas panašus atvejis, panaudojant identišką apgaulės schemą.

Tyrėjai nustatė, kad "Bordolina" su įvairiomis bendrovėmis sudarydavo prekių pirkimo sutartis, tačiau už paimtas prekes sumokėdavo ne "Bordolina", o kita su S.Rachinšteinu susijusi bendrovė – "Nekilnojamojo turto valdymas". Po kurio laiko pas pirkėjus atvykdavo "Nekilnojamojo turto valdymo" atstovai ir, pateikę mokėjimo pervedimus pareikalaudavo prekių arba grąžinti pinigus. Kai kuriais redakcijai žinomais atvejais mokėjimai būdavo įvardijami kaip "avansas pagal susitarimą". Patvirtindavusi tokį mokėjimą auka tapusi bendrovė patekdavo į keblią padėtį – vėliau negalėdavo įrodyti, kad iš tiesų pinigai buvo pervesti pareikalavus atsiskaityti už konkrečius darbus ar prekes.

Stebėtinas advokatų miklumas

Tarp artimiausios R.Rachinšteino aplinkos žmonių viešai minimi net tik galimai jam talkininkaujantys teisėjai, bet ir advokatai. Jų miklumas stebina. Portalas diena.lt rašė, kaip įtikinę vieną teisėją, kad bendrovė moki ir stabili, su S.Rachinšteinu siejamos bendrovės "Sernetos" (žiniasklaidoje minima, kad jos vienintelis akcininkas yra S.Rachinšteino tėvas Fima Rachinšteinas) advokatai kitą teisėją sugebėjo įtikinti, kad situacija visiškai priešinga – esą įmonės finansinė padėtis tokia sunki, kad nėra lėšų netgi teismo žyminiam mokesčiui sumokėti.

Dėl neva prastos finansinės padėties Vyriausiajam administraciniam teismui "Serneta" pateikė prašymą atidėti žyminio mokesčio mokėjimą. Teisėjas šį prašymą patenkino. Praėjus lygiai metams šios bendrovės finansinė padėtis staiga pagerėjo. Tam pačiam teismui buvo nurodyta, kad bendrovės turtas siekia daugiau nei 43 mln. litų, o skolos – mažiau nei 3 mln. litų.

Žinomas ne vienas panašaus apsukrumo atvejis. Dar 2011 m. "Sernetos" darbuotojas Trakų rajone esantį "Sernetai" priklausantį ketvirtadalį 29 ha sklypo įvertino beveik 4 mln. litų. O vos po mėnesio to paties sklypo vertinimą atlikę bendrovės "Krivita" ekspertai nustatė daugiau kaip 100 kartų mažesnę vertę – sklypą įvertino 28 tūkst. litų.

Taip sukuriama savotiška paralelinė realybė, kurioje tiesos ieškojimas tampa panašus į pokemonų gaudymą ne per seniausiai populiariame žaidime "Pokemon Go".

Paralelinės realybės

Su S.Rachinšteinu siejamų įmonių (jų priskaičiuojama mažiausiai šešiolika) veiklos nagrinėjimas yra lėtas, painus. Kai kurios bylos sulaukia senaties termino. Tačiau kai ką pavyksta išsiaiškinti. Kol kas tai dažniausiai 2000–2015 metus apimančios veiklos. Tyrimai ir bylos tęsiasi iki šiol ir jų pabaigos nematyti.

Naudodamiesi keistu kai kurių teisėjų patiklumu, neatidumu arba, kaip įtariama, šališkumu, su S.Rachinšteinu siejamos bendrovės teismus sugeba įtikinti tuo, ko iš tiesų nėra. Taip sukuriama savotiška paralelinė realybė, kurioje tiesos ieškojimas tampa panašus į pokemonų gaudymą ne per seniausiai populiariame žaidime "Pokemon Go".

"Paralelinių realybių" pavyzdį, kurio patikėjo teismas, buvo sukūrusi su S.Rachinšteino aplinka siejama bendrovė "Bordolina", pateikdama teismui tikrovės neatitinkančias žinias apie situaciją įmonėje. Vilniaus apygardos teismas, nesigilindamas į realią padėtį, klaidinančią informaciją įvertino kaip faktus ir priėmė "Bordolinai" palankų sprendimą. Laimei, "paralelinės realybės" vizijas išsklaidė aukštesnės instancijos teismas, kuris konstatavo, kad buvo netinkamai vertinti byloje esantys įrodymai, neišanalizuota tikroji "Bordolinos" ekonominė finansinė padėtis.

"Bordolinai" nepalankiame Apeliacinio teismo sprendime konstatuojama: "Egzistuoja nepašalintos abejonės dėl to, ar balanse nurodyti duomenys atitinka realią atsakovo padėtį."

Apeliacinės instancijos teismas pabrėžė: "Viešo intereso bankroto bylose buvimas suponuoja teismui pareigą ex officio (t.y.pagal tarnybos pareigas) rinkti įrodymus, kurių reikia norint nustatyti tikrąją atsakovo finansinę būklę."

"Bordolinai" palanki Vilniaus apygardos teismo nutartis buvo panaikinta ir bankroto bylos iškėlimo klausimas perduotas pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo. Tačiau tokie atvejai, atrodo, nėra taisyklė.

Apeliuoja į moralę

Su "Kauno diena" kalbėjęs buvęs bankrutavusios įmonės vadovas sakė bandantis apeliuoti į teismų moralinę pareigą užtikrinti teisingą procesą. Tuo tikslu dar praėjusių metų spalį jis kreipėsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, prašydamas pagal Komisijos kompetenciją išnagrinėti ir įvertinti keleto teisėjų veiklas, kurios, pareiškėjo nuomone, neužtikrina teisingumo ir žemina teisėjo vardą.

Pareiškime tarp kitų teisėjų minimi Egidijus Laužikas ir Sigita Rudėnaitė. E.Laužiko pavardė nuskambėjo praėjusių metų vasarį, kai pareigūnai sulaikė aštuonis teisėjus ir penkis advokatus, įtariamus neteisėtomis veikomis (E.Laužikas buvo atleistas iš Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigų, netrukus jis atleidimą apskundė).

S.Rudėnaitės pavardė žiniasklaidoje mirgėjo, kai ji priėmė S.Rachinšteino įmonei palankų sprendimą. Žiniasklaidoje rašyta, kad verslininkus pribloškė Aukščiausiojo Teismo (AT) teisėjos S.Rudėnaitės vadovaujamos kolegijos sprendimas dėl Vilniuje, Švitrigailos gatvėje, pastatyto didžiulio pastato.

Jau bankrutavusi statybos bendrovė "Tradicija" bandė iš bendrovės LNTV už darbus išsiieškoti pinigų. Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai statybininkų ieškinį patenkino, tačiau viską aukštyn kojomis apvertė teisėjos S.Rudėnaitės vadovaujama kolegija. Nors pastatas buvo pastatytas ir sėkmingai parduotas, AT kolegija nusprendė, kad sutarties dėl jo statybos visai nebuvo, nes neišliko jos originalas. Kolegijos neįtikino ir SEB banko atstovų pateikta sutarties kopija bei pažyma, kad statyboms buvo išduota daugiau kaip 5 mln. litų paskola. Po šio sprendimo bankrutavo daug su "Tradicija" sutarčių sudariusių statybos bendrovių.

Teisėjai – nepriklausomi

"Kauno diena" kreipėsi į Nacionalinę teismų administracija, prašydama pakomentuoti abejonių keliančius veiksmus, susijusius su S.Rachinšteino įmonių bylomis teismuose.

Paprašėme informuoti, ar Teisėjų garbės teismas, Antikorupcinė komisija, Teisėjų etikos ir drausmės komisija yra atkreipusi dėmesį į su S.Rachinšteino veikla susijusių bylų nagrinėjimą. Kodėl ir kokių konkrečiai bylų?

Domėjomės, ar kuriems nors teisėjams (kuriems būtent), nagrinėjusiems su S.Rachinšteino veikla susijusias bylas, buvo pareikštos pastabos, papeikimai ar griežti papeikimai (kokia tų papeikimų motyvacija).

Redakcijai atsiųstame komentare rašoma: "Atsakydami į Jūsų paklausimą, visų pirma norime atkreipti dėmesį, kad pagal Lietuvos Respublikos Konstitucijos 109 straipsnį, teisingumą Lietuvos Respublikoje vykdo tik teismai; teisėjai ir teismai, vykdydami teisingumą, yra nepriklausomi. Bet koks kitų institucijų ar asmenų kišimasis į teisėjo ar teismo veiklą yra draudžiamas ir užtraukia įstatymo nustatytą atsakomybę. Teisėjų priimtų procesinių sprendimų ir atliktų procesinių veiksmų teisėtumas ir pagrįstumas gali būti patikrintas tik apskundus juos aukštesnės instancijos teismui proceso įstatymų nustatyta tvarka ir terminais, įtraukiant argumentus dėl galimai padarytų pažeidimų. Jokia kitokia teismų procesinių sprendimų kontrolės forma įstatymo yra neleistina kaip prieštaraujanti teismo (teisėjo) nepriklausomumo principui.

Teismas sprendimus bylose priima vadovaudamasis įstatymu bei byloje surinktų ir įvertintų įrodymų pagrindu.

Dėl šios priežasties nei Nacionalinei teismų administracija, nei kitas subjektas neturėtų ir negalėtų daryti vertinamųjų išvadų apie teismo darbą, vykdant teisingumą, ir teisėjo priimtus sprendimus, juo labiau nesusipažinus su visomis konkrečios bylos faktinėmis ir teisinėmis aplinkybėmis.

Nacionalinės teismų administracijos turimais duomenimis, dėl teisėjų, nagrinėjusių Jūsų minimo asmens bylas, netinkamo procesinio elgesio nebuvo kreiptasi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, Antikorupcinę komisiją ar Teisėjų garbės teismą ir, atitinkamai, jokios drausminės nuobaudos šiems teisėjams nebuvo taikytos."

Gali atleisti iš pareigų

Kaip skelbiama Nacionalinės teismų administracijos tinklalapyje, teoriškai teisėjai gali sulaukti nuobaudų. Jas gali skirti Teisėjų garbės teismas, teisėjų darbą taip pat gali vertinti Teisėjų etikos ir drausmės komisija.

Teisėjų garbės teismas – teisėjų drausmės bylas ir teisėjų prašymus dėl teisėjo garbės gynimo nagrinėjanti teismų savivaldos institucija. Teisėjų garbės teismas sudaromas iš dešimties narių.

Teisėjas gali atsakyti drausmine tvarka: 1. Už teisėjo vardą žeminantį poelgį. 2. Už kitų Teisėjų etikos kodekso reikalavimų pažeidimą. 3. Už įstatymuose numatytų teisėjų darbinės ar politinės veiklos apribojimų nesilaikymą.

Teisėjų garbės teismas, išnagrinėjęs drausmės bylą, sprendimu gali: 1. Nutraukti drausmės bylą, nes nėra drausminės atsakomybės pagrindo. 2. Nutraukti drausmės bylą, jei praleistas terminas šiai bylai iškelti; 3. Apsiriboti drausmės bylos svarstymu. 4.Paskirti drausminę nuobaudą.

Teisėjų garbės teismas gali skirti vieną iš šių drausminių nuobaudų: 1. Pareikšti pastabą. 2. Pareikšti papeikimą. 3. Pareikšti griežtą papeikimą.

Teisėjų garbės teismas savo sprendimu gali: 1. Pasiūlyti Respublikos Prezidentui ar Seimui atleisti teisėją iš pareigų. 2. Pasiūlyti Respublikos Prezidentui kreiptis į Seimą dėl apkaltos teisėjui.


Spruko į Vietnamą

Sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir neteisėta įmonių veikla ne vienoje byloje kaltinamas S.Rachinšteinas 2014 m. gruodį Vilniaus apygardos teismo buvo pripažintas kaltu, bet šis nuosprendis buvo apskųstas. 2015 m. balandį Vilniaus miesto apylinkės teismas S.Rachinšteinui skyrė kardomąją priemonę – suėmimą, tačiau tuo metu jis jau buvo palikęs šalį. Vėliau paaiškėjo, kad įtariamasis pabėgo ir jo buvimo vieta nėra žinoma. Todėl buvo išduotas Europos arešto orderis jį sulaikyti bet kuriame pasaulio krašte. Paskelbta tarptautinė šio asmens paieška, kurią vykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. 2016 m. vasarį jis buvo sulaikytas Vietname, pargabentas į Lietuvą ir įkalintas. Iš kalėjimo išėjo 2018 m. liepą.

Praturėjimo kelias

Iš Klaipėdos kilęs ir nemažai laiko Latvijoje gyvenęs S.Rachinšteinas laikomas vienu turtingiausių žmonių Baltijos šalyse. Jo įmonės veikia ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Kaliningrado srityje. 1984 m. S.Rachinšteinas pradėjo studijuoti tuomečiame Vilniaus inžineriniame institute.

Po mokslų vyras pradėjo verstis prekyba metalais ir greitai praturtėjo. Už pinigus, gautus iš prekybos metalais, maždaug nuo 1990 m. S.Rachinšteinas pradėjo supirkinėti sostinės parduotuves. Per tarpininkus jis įsigijo tuo metu garsius prekybos centrus "Saturnas", "Vilniaus vaivorykštė", "Jovarėlis" ir kt.

Vėliau jo bendrovė "Serneta" ėmė statyti prekybos centrus ir nuomoti juos didiesiems prekybos tinklams "Norfa", "Rimi" ir "Maxima".

Kaip informuoja "Lietuvos rytas", po kurio laiko paaiškėjo, kad pastatus nuomojantis verslininkas nuomininkams nurodydavo didesnį patalpų plotą, nei yra iš tikrųjų. Taip už nuomojamas patalpas S.Rachinšteino kontroliuojamos įmonės gaudavo daugiau pinigų, negu būtų gavusios už faktiškai nuomojamą plotą. Bendrovei "Norfos mažmena" pamėginus išsireikalauti permokas, kurios siekė per 800 tūkst. litų, "Serneta" bandė pradėti jos bankrotą. Bet 2011 m. teismas nusprendė, kad tai  nesąžiningas siekis daryti spaudimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

x

Šitas Rimantas Gruodis - lygiai toks pat padugnė ir aferistas, kaip ir Rachinšteinas, tik sumos pas jį mažesnės. Žurnalistai, pasidomėkite jo įmonių UAB Fundamentus, ir to "Taikomosios gruntų mechanikos institutas" istorijomis, o ne aklai perrašinėkite jo nuomonę. Beje, jis ir toliau kuria feniksus, paskutinis kurių yra UAB Pamasta.

ALGIS

JO TAUTYBĖS ŽMONĖS -- VISI AFERŲ IR SUKTYBIŲ MEISTRAI .

Dikas

Kodel teisejai nekomentuoja savo turto.Teisejai yra vagiu,vagys!As esu girdejes,kad teisejai uz 3000 euru,panaikina bylas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS