Pareigūnai apie kišenvagių gudrybes: sugeba pavogti pinigus žmogui jais atsiskaitant | kl.lt

PAREIGŪNAI APIE KIŠENVAGIŲ GUDRYBES: SUGEBA PAVOGTI PINIGUS ŽMOGUI JAIS ATSISKAITANT

Praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ pradėjus plisti gąsdinančiai žiniai, įspėjančiai, kad Vilniaus viešuoju transportu važinėja kišenvagis, nuogąstavimai pasitvirtino. Sostinės pareigūnai pirmadienį sulaikė ir uždarė į areštinę vyrą, ne kartą teistą už panašaus pobūdžio nusikaltimus, bei pasidalijo patarimais, kaip derėtų elgtis, kad pavyktų sumažinti tikimybę tapti kišenvagių taikiniu.

„Saugokitės!!! Bandė atsegti kuprinę 5 autobuse šis vyras, gali būti, kad toliau bandys aplinkui „darbuotis“. Gaila nepavyko iš priekio nufotografuoti, bet žilais plaukais, ant rankos tatuiruotė“, – prie pasidalytos nuotraukos, kurioje matomas vyras, vilkintis šviesiai pilką megztinį, mėlynus džinsus ir tamsios spalvos „Puma“ prekinio ženklo kuprinę. Fotografijoje minėtas asmuo stovi atsukęs veidą į viešojo transporto duris.

Užfiksuotam vaizdui atsidūrus socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Fabijoniškės“, internautai ėmė juo dalytis, ragindami kitus pasisaugoti galimo kišenvagio, o kai kurie užsiminė esą matę tą patį vyrą ir kitame viešojo transporto maršrute, kur, kaip teigiama, jis bandė atsegti ir mažamečio kuprinę.

Yra ir tokių kišenvagių, kurie sugeba pavogti pinigus iš piniginės „aukai“ jais atsiskaitant, – dažniausiai tai įvyksta turgavietėse.

Sulaikytas su „su grobiu“ rankose

Portalo žurnalistams apie įvykį praėjusią savaitę pasidomėjus Vilniaus apskrities pareigūnų, šie sakė, jog atvejis jiems yra žinomas iš socialiniuose tinkluose internautų pasidalytos informacijos. Atskiro pranešimo apie tai gauta nebuvo.

Tačiau antradienį jie išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad sostinės kriminalistai liepos 20 d. apie 11 val. su įkalčiais sulaikė vyrą. Jis ankščiau ne kartą teistas už kišenvagystes.

Įtariamasis, gimęs 1981 metais, viešajame transporte, 3G maršruto autobuse, iš moters rankinės ištraukė ir pavogė mobiliojo ryšio telefoną. Tik šį kartą kišenvagis neilgai pasidžiaugė „grobiu“ ‒ kriminalistai iškart jį sulaikė, pas jį rastas ir pavogtas telefonas.

Rastas vogtas mobilusis telefonas / Vilniaus apskr. VPK nuotr.

„Šį kartą įtariamasis net nenutuokė, kad ir pats yra stebimas „nematomų“ policijos pareigūnų, nors buvo labai atsargus ir kontroliavo aplinkinių judėjimą. Sulaikytas su įkalčiais vyras pristatytas į policijos komisariatą, o vėliau uždarytas į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – rašoma pranešime.

Sostinės Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai įtaria, kad šis vyras padarė ir daugiau panašaus pobūdžio nusikaltimų, todėl prašo asmenų, nukentėjusių ar turinčių informacijos apie jo nusikalstamą veiklą, kreiptis į Vilniaus apskr. vyriausiąjį policijos komisariatą tel. (8 5) 271 6053, (8 5) 271 6132 arba paskambinti skubios pagalbos tel. 112.

Gauta 40 pranešimų

Remiantis portalui Vilniaus apskr. pareigūnų pateiktais duomenimis, šiemet nuo sausio jau gauta daugiau kaip 40 pranešimų apie tokio pobūdžio vagystes, tačiau į šį skaičių įtraukti ir galimai pamestų daiktų pranešimai.

„Negalime teigti, kad lyginant praėjusių metų birželio-liepos mėnesius jaučiamas pagausėjimas. Vasarą žmonės atsipalaiduoja ir mažiau saugosi. Be to, dėvi mažiau viršutinių drabužių, o vertingus daiktus linkę laikyti rankinėse ar kuprinėse, o tai palengvina kišenvagių darbą“, – akcentavo Vilniaus apskr. VPK. Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

Netiki, kad suras

Pašnekovė pabrėžė, kad kišenvagystės pagal nusikalstamos veikos pobūdį atskirai nėra klasifikuojamos policijos registruojamų įvykių registre, todėl skaičius negali būti labai tikslus.

„Tai yra latentiniai nusikaltimai, kai piliečiai nepraneša policijai apie įvykdytą kišenvagystę, galvodami, kad galimai turtas nebus surastas, arba  yra mažareikšmis“, – pridūrė ji.

Gali pavogti pinigus jais atsiskaitant

Kaip teigiama, dažniausias kišenvagių grobis – mobiliojo ryšio telefonai ir pinigai, pavagiami kartu su pinigine. Tačiau, anot Vilniaus apskr. VPK atstovės, yra ir tokių kišenvagių, kurie sugeba pavogti pinigus iš piniginės „aukai“ jais atsiskaitant, – dažniausiai tai įvyksta turgavietėse.

„Vertingus daiktus žmonės turėtų laikyti taip, kad jie nebūtų matomi arba sunkiai pasiekiami. Jei piniginę ar mobiliojo ryšio telefoną laikote kuprinėje, – viešajame transporte užsidėkite kuprinę iš priekio, jei rankinėje, –  ją taip pat laikykite priekyje savęs. Jei vertingus daiktus įsidėjote į kišenę, – įsitikinkite, kad tikrai įsidėjote į kišenę, o ne kišenvagiui į ranką. Taip pat, jei daiktas kišenėje, reikia įvertinti, ar kišenė prigludusi, ar nutolusi nuo kūno. Jei kišenė nutolusi, nes drabužiai laisvi, nejausite, kai daiktą ištrauks. Bet kokioje vietoje ir bet kuriuo metu saugokite savo daiktus“, – patarė J. Samorokovskaja.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Austin is kardas

Q Dames Niki

Reikia naikinti

Tai vagis,kuris vagia nuolatos,nes iš to gyvena.Kodėl tokie antžmogiai nenaikinami?Jau iš jo išvaizdos matosi,kad tai debilas,tipinis vagis.O gal,kaip jau tapo žinomu,kokia nors partija priglaus ir pasiūlys į Seimą?Ypač tiktų konservatoriams,nes jie labi myli visokius banditėlius.

Anonimas

juk mazai kas saugosi tu zuliku,o ju pilna, paimkit tase idekit uztaisytus spastus ir palikit tase prasegta,iskart atsiras zulikas kuris papuls
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS