R. Požėla: jei moteris būtų nudūrusi pareigūną, kokie tada būtų komentarai? | kl.lt

R. POŽĖLA: JEI MOTERIS BŪTŲ NUDŪRUSI PAREIGŪNĄ, KOKIE TADA BŪTŲ KOMENTARAI?

Policijos generalinio komisaro Renato Požėlos teigimu, policijos darbe šaunamasis ginklas naudojamas tik pavojaus atvejais. Taip R. Požėla komentavo antradienio vakarą medikus puolusią moterį nušovusio policijos pareigūno atvejį. Asmeninio situacijos vertinimo jis neatskleidžia. Tačiau, pasak jo, pastebima, kad žmonės vis dažniau nevykdo pareigūnų reikalavimų ir elgiasi agresyviai.

„Jis, kaip ir kiti pareigūnai, tuo metu atliko pareigą, gelbėjo savo ir aplinkinių sveikatą ir gyvybę“, – ketvirtadienį žurnalistams komentavo R. Požėla.

„Pareigūnų reagavimas yra vertinamas ikiteisminio tyrimo rėmuose. Galiu pasakyti, kad policija reagavo (…), ar jie tinkamai reagavo, ar laikėsi visų reikiamų priemonių, į tai atsakys ikiteisminis tyrimas. Aš, kaip policijos vadovas, savo vertinimą turiu, bet dėl suprantamų priežasčių šiandien jo negaliu viešinti“, – sakė jis.

Ginklas naudojamas retai

Pasak R. Požėlos, šaunamąjį ginklą policija naudoja labai retai, dažniausiai prieš gyvūnus ir nestojančias ir grėsmę eismo saugumui keliančias transporto priemones. Šiemet šaunamasis ginklas buvo panaudotas tik tris kartus, pernai – keturis.

Renatas Požėla (S. Lisausko/BNS nuotr.)

Pasak R. Požėlos, šaunamąjį ginklą policija naudoja labai retai, dažniausiai prieš gyvūnus ir nestojančias ir grėsmę eismo saugumui keliančias transporto priemones. Šiemet šaunamasis ginklas buvo panaudotas tik tris kartus, pernai – keturis.

„Prieš žmones šaunamasis ginklas naudojamas kaip išimtinė priemonė. Šaunamasis ginklas naudojamas tik tada, kai išnaudotos kitos specialiosios priemonės ir kai kyla reali grėsmė pareigūno ar aplinkinių sveikatai ir gyvybei“, – sakė policijos vadovas. Nuo 2020 metų iki antradienio tragedijos šaunamasis ginklas prieš žmones nebuvo panaudotas nė karto.

Retorinis klausimas – jeigu moteris būtų nudūrusi mediką ar pareigūną, kokie tuomet būtų komentarai?

Šaudant į asmenį taikomasi į gyvybei nepavojingus organus, taip, pasak R. Požėlos, buvo ir Baraškių kaime.

Kritikams dėl galbūt perteklinių policijos veiksmų komisaras, remdamasis medikų žiniomis, viešai atsakė, kad psichikos ligomis sergantys žmonės nejaučia skausmo, jų jėgos neretai „būna antgamtinės“, jie būna afekto būsenoje.

„Retorinis klausimas – jeigu moteris būtų nudūrusi mediką ar pareigūną, kokie tuomet būtų komentarai?“ – sakė R. Požėla. Jis priminė tragediją Telšiuose, kai peiliu mirtinai buvo sužalotas policijos pareigūnas.

„Tuometinis kritikuojančių choras piktinosi, kad pareigūnas turi ginklą ir bijo jį naudoti. Dabar pareigūnas kaltinamas pertekliniu specialiųjų priemonių naudojimu“, – įvykio atgarsius prisiminė Lietuvos policijos vadovas.

Šiemet tarnybos metu buvo sužeisti 88 policijos pareigūnai.

„Stebime tendenciją, kad žmonės tampa agresyvesni, vis dažniau priešinasi pareigūnams, elgiasi agresyviai ir neadekvačiai, nevykdo pareigūnų reikalavimų. kasmet fiksuojame vis didesnį A ir B iškvietimų skaičių“,  – apie pareigūnų kasdienybę pasakojo R. Požėla.

Jis teigia, kad organizuojami mokymai pareigūnams, kaip bendrauti su psichikos negalią turinčiais žmonėmis, šiemet juose dalyvavo 300 policininkų.

Patyręs pareigūnas

Anot generalinio komisaro, šūvius į moterį paleidęs policininkas yra patyręs pareigūnas

„Patyręs pareigūnas, dirba specializuotame padalinyje, kuris reaguoja į įvykius, susijusius su sveikata ir gyvybe. Jis kaip ir kiti pareigūnai, gelbėjo savo ir aplinkinių sveikatą ir gyvybę“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį Policijos departamente sakė R. Požėla.

„Ne visi santykiai tarp policijos ir tarp mūsų klientų, įvardinkime taip, pasibaigia vienaip ar kitaip išsprendus problemą. Deja, reikia konstatuoti, kad kartais nutinka tenka įvykiai, kada nukenčia, žūva tiek mūsų klientai, tiek mūsų pareigūnai. Deja, šįkart žuvo mūsų klientas“, – pripažino R. Požėla. Jis dėl tragedijos pareiškė užuojautą žuvusios moters artimiesiems.

Ne visi santykiai tarp policijos ir mūsų klientų pasibaigia sėkmingai.

Jis sakė trečiadienį asmeniškai buvo susitikęs ir bendravęs su dviem iš keturių įvykių dalyvavusių pareigūnų. Policijos vadovas susitiko ir su moters peiliu sužalotu policininku, bei pareigūnu, kuris paleido šūvius į agresyvią moterį.

„Išklausiau kolegas, kaip jie vertina situaciją. Aš jiems pažadėjau moralinį palaikymą, psichologinę ir teisinę pagalbą, kuri teikiama nuo pirmos dienos“, – sakė R. Požėla.

Įvykis nufilmuotas

R. Požėla sako, kad policijos pareigūnai, prieš vykstant į iškvietimą, turėtų gauti visą reikalingą informaciją apie asmenį. Pasak jo, būtent apie Vilniaus rajone mirtinai sužalotą moterį anksčiau iškvietimų gauta nebuvo, todėl informacijos trūko.

„Ši moteris nebuvo policijos klientė ir tai mums apsunkino visą bendravimo eigą“, – spaudos konferencijoje žurnalistams akcentavo jis.

„Jeigu mes turime informacija apie ankstesnius mūsų reagavimus, apie gyvenamą būstą, apie konkrečius dalykus, tai be abejo, visa policijos surinkta informacija atgula į policijos registrus, bet kai asmuo niekada nėra buvęs policijos klientu ir kai duomenų apie jį nėra, tada mums reikalinga prieiga prie e. sveikatos“, – pabrėžė R. Požėla.

R. Požėla patikino, kad yra ir įvykio filmuota medžiaga.

„Policijos pareigūnas tarnybos vietoje turi turėti kūno kamerą. Tai su šia medžiaga yra susipažįstama. Pareigūnų, medikų liudijimai, filmuota medžiaga leis susidaryti bendrą vaizdą ir leis įvertinti pareigūnų veiksmus“, – nurodė Policijos generalinis komisaras.

S. Lisausko/BNS nuotr.

Norėtų naudotis sveikatos duomenis

R. Požėla mano, kad, jeigu pareigūnai būtų turėję medikų informaciją apie moters sveikatos būklę, būtų galėję jai pasirengti. Dabar jie neturi prieigos prie esveikatos duomenų.

„Šis klausimas buvo aptartas, artimiausiu metu planuojamas susitikimas su sveikatos apsaugos ministru“, – sakė R. Požėla.

Jis mano, kad reikalingi bendri policijos ir medikų mokymai.

„Kad atvykus į tokią situaciją, būtų pagalbininkai ir partneriai vieni kitiems“, – sakė policijos generalinis komisaras.

„Tragiškas įvykis tiek žuvusios moters šeimai, tiek pat tragiškas įvykis policijos pareigūnui ir visai policijos bendruomenei“, – sakė Vilniaus apskrities policijos vadovas Renaldas Žekonis.

Per metus sužaloti 88 pareigūnai

R. Požėla sako, kad šiais metais tarnybos metu buvo sužaloti 88 pareigūnai.

„Kasmet fiksuojame vis didesnį skaičių A ir B kategorijos iškvietimų. Kiekvienas pareigūnas kas savaitę dalyvauja fizinio pasirengimo ir šaudymo pratybose, kasmet privalo išlaikyti taktikos, savigynos bei šaunamojo ginklo panaudojimo normatyvus. Abu pareigūnai tai buvo išlaikę, rezultatai geri“, – pabrėžė R. Požėla.

„Policija turi bendravimo įgūdžių tobulinimo programą su psichinę negalią turinčiais asmenimis. Ar konkretūs pareigūnai tokiuose mokymuose dalyvavo, informacijos dabar neturiu. Tačiau žinau, kad abu pareigūnai dalyvavo mokymuose apie elgseną vykstant į buitinių konfliktų vietas“, – pridūrė jis.

Generalinio komisaro teigimu, situacija aptarta ir su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite.

Tyrimą dėl įvykio atlieka Policijos departamento Imuniteto valdyba.

Policija turi bendravimo įgūdžių tobulinimo programą su psichinę negalią turinčiais asmenimis.

Policija teigia reagavusi

R. Požėla teigia, kad pareigūnai reagavo į Bendrojo pagalbos centro skambučius dėl šio įvykio.

„Pareigūnų reagavimas yra vertinamas ikiteisminio tyrimo rėmuose. Į visus skambučius, pranešimus policija reagavo. Ar jie tinkamai reagavo, laiku reagavo, ar ėmėsi visų reikiamų priemonių, į tai atsakys ikiteisminis tyrimas“, – sakė R. Požėla, jis tikino savo vertinimą turintis, tačiau dabar jo neviešins.

Jis tikino, kad policija laiku reaguoja į 94 procentus skubiausių, A kategorijos, įvykių, į 97 proc. B kategorijos įvykių ir 93 C kategorijos įvykių.

„Į tuos įvykus, kur kyla reali grėsmė sveikatai ir gyvybei, policija reaguoja laiku – skaičiuojant vidutinį laiką, vidutiniškai reaguojama per 8 minutes“, – sakė R. Požėla.

Jis taip pat pažymėjo, kad iki reagavimo padalinių pertvarkos reagavimo padaliniuose Vilniuje trūko 120, dabar trūksta 100.

„Taip, trūkumas yra didelis, mes to neslepiame, mes aiškiai tai komunikuojame. Bet tas trūkumas nedidėja, jis mažesnis nei buvo iki kelių padalinių apjungimo“, – sakė policijos vadovas. 

Tragedija Vilniaus rajone

Kaip skelbė policija, į Vilniaus rajoną, Baraškių kaimą antradienį po vidurdienio medikai ir pareigūnai vyko gavę iškvietimą, jog moteriai sutriko sveikata.

Policijos duomenimis, 51 metų moteris buvo agresyvi, kastuvu apdaužė medikų automobilį bei peiliu puolė medikus ir policininkus.

Policijos pareigūnai keliskart panaudojo elektrošoko prietaisą „Taser“, ašarines dujas, tačiau tai nesustabdė moters, todėl pareigūnai keliskart šovė į moterį. Pasak sostinės policijos, iš viso iššauti penki šūviai.

Po įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir galimo piktnaudžiavimo, tai yra standartiniai veiksmai po tarnybinio ginklo panaudojimo.

Policija skelbė, kad antradienį, 14.17 val. gautas greitosios medicinos pagalbos dispečerės pranešimas, kad Baraškių kaime, agresyvi moteris kastuvu užpuolė atvykusius medikus, kastuvu sužalojo 35 metų paramediką.

Jis po suteiktos medicinos pagalbos gydomas ambulatoriškai.

Asociatyvi I. Gelūno/BNS, freepik.com nuotr.

Moteris taip pat apgadino greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Į įvykio vietą atvykusius policijos pareigūnus moteris puolė su peiliu, todėl buvo panaudotos dujos, elektros impulsinis prietaisas „Taser“ – atlikti keturi šūviai.

Gindamasis nuo užpuolimo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Specialiosios parengties skyriaus 32 metų pareigūnas iš tarnybinio pistoleto „Glock 19“ iššovė penkis šūvius į moterį. Ji mirė įvykio vietoje.

Sulaikymo metu buvo sužalotas kitas Specialiosios parengties skyriaus 23 metų pareigūnas, jis suteikus medicinos pagalbą, gydomas ambulatoriškai.

GALERIJA

  • R. Požėla: jei moteris būtų nudūrusi pareigūną, kokie tada būtų komentarai?
  • R. Požėla: jei moteris būtų nudūrusi pareigūną, kokie tada būtų komentarai?
  • R. Požėla: jei moteris būtų nudūrusi pareigūną, kokie tada būtų komentarai?
  • R. Požėla: jei moteris būtų nudūrusi pareigūną, kokie tada būtų komentarai?
  • R. Požėla: jei moteris būtų nudūrusi pareigūną, kokie tada būtų komentarai?
  • R. Požėla: jei moteris būtų nudūrusi pareigūną, kokie tada būtų komentarai?
I. Gelūno, P. Paleckio, S. Lisausko/BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (305)

tai

nusisneka juk tas netikras polic. su storiausia liemene su rakandais visokiais , batai kerziniai, kelnese vel storiausios, daugiausia pradrekst jam ka galejo bet ir tai sunkiai, nebent i veida butu taikiusis o tas butu stovejes. Galejo atsiknist nuo moters ir isvaziuot sau miegot, butu moteris gyva likus.

Ziauru

Privacioj teritorijoj, pareigunai kurie net nesugeba bobutes sutramdyti negali (tai tokie "gina" mus... ir dar zada nuo ruskiu ginti : D) .......? Ziauru ... net nesuvokia ka sneka... Tokie tik tegali, kaip banditeliai silpnesnius skriausti ...

to vladas....

jo...prisimenu 1991...1998....kaip mentai kartu su banditais vienoje masinoje kaip brolia semo dvyniai vazinedavosi....nu suka....a vistiek geri laikai buvo.... tada bent jau bobuciu nesaude .... sumokejai DOLIA ir laisvas...a daba PSD sumokejai atvaziavo nax vakcyna...kantaplius atmetei.... jei kantapliu neatmetei tada elektrikai aferistai abonementa ipiso toki ka sok tu gyvas nuo tilto zemyn galva....ir viskas butu da kaip ir nieko bet 2023 sunus iskviecia medikus ka medikai paziuretu kaip mentukai motina galubys....betruksta ekzpertu ka nustayt ir konstatut jog mentukai tikrai savo noru nusove ano motina...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS