P. Gražulis „Judex“ interesais rūpinosi nuolat, svarstė, ką vežti dovanų rusų pareigūnams | kl.lt

P. GRAŽULIS „JUDEX“ INTERESAIS RŪPINOSI NUOLAT, SVARSTĖ, KĄ VEŽTI DOVANŲ RUSŲ PAREIGŪNAMS

Seimo narys Petras Gražulis nuolat rūpinosi šaldyto maisto gamybos įmonės „Judex“ reikalais, o su tuometiniu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovu Jonu Miliumi jis tarėsi, ką vežti dovanų Karaliaučiaus pareigūnams, atsakingiems už produktų patikrą, rodo baudžiamosios bylos duomenys.

Ketvirtadienį per Vilniaus apygardos teismo posėdį pagarsinti slapta pareigūnų įrašyti P. Gražulio pokalbiai telefonu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais, buvusiais „Judex“ vadovais, Karaliaučiaus srities pareigūnais atskleidė, kad parlamentaras bendrovės reikalais rūpinosi nuolat ir sprendė klausimus, susijusius ne tik su koldūnuose aptikta listerijos bakterija.

Pokalbiai parodė, kad Seimo narys gerai išmanė „Judex“ vidaus reikalus: ir gamybos procesą, ir eksporto klausimus.

„Iš jų matyti, kad Petras Gražulis rūpinosi ir atstovavo „Judex“ interesams įvairiose valstybės institucijose bendraudamas su įvairiais valstybės pareigūnais ir Lietuvoje, ir Rusijoje“, – išklausius pokalbius žurnalistams sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius.

Aptarė lauktuves

2015 metų vasarą Rusijos Karaliaučiaus srities pareigūnams „Judex“ produkcijoje radus listerijos bakterijų, tų metų liepos 6 dieną P. Gražulis paskambino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J. Miliui ir siūlė drauge su juo vykti į Karaliaučiaus sritį spręsti „Judex“ problemų. J. Milius iš esmės sutiko, tačiau sakė, kad šiuo metu sirguliuoja.

Iš jų matyti, kad Petras Gražulis rūpinosi ir atstovavo „Judex“ interesams įvairiose valstybės institucijose bendraudamas su įvairiais valstybės pareigūnais ir Lietuvoje, ir Rusijoje.

Per šį pokalbį parlamentaras nuogąstavo, kad Rusijoje kilusios problemos gali pakenkti „Judex“ produktų eksportui į Baltarusiją.

J. Milius patarė P. Gražuliui vykti į Karaliaučių, sakė pažįstantis tenykštį atsakingą pareigūną.

2015 metų liepos 7 dieną kalbėdamas su P. Gražuliu J. Milius patarė jam su Rusijos veterinarijos pareigūnu nekalbėti jo kabinete, nes jame gali būti klausoma pokalbių.

„Gal kažką paduoti?“ – dėl būsimo susitikimo su Rusijos pareigūnu tarėsi Seimo narys.

„Gal kokį buteliuką. Kažkokių lauktuvių reikia“, – pritarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Seimo narys užsiminė, kad gal pinigų reikėtų nuvežti, J. Milius į tai atsakė, kad to daryti nereikėtų.

„Gal gerą parkerį“, – svarstė P. Gražulis.

„Sakykit, kad technologiją keisite“, – mokė J. Milius.

Seimo narys su savo tuometine padėjėja, „Judex“ komercijos direktore Patricija Pachomovaite Karaliaučiuje lankėsi 2015 metų liepą. Jis ten susitiko su Rusijos Federacijos veterinarijos tarnybos Karaliaučiaus srities padalinio vadovu Andrejumi Ivanovu. Dėl šio susitikimo, kaip rodo A. Ivanovo liudijimas, tarpininkavo J. Milius.

Prokuroro teigimu, P. Gražulis kartą vyko į Rusiją, o P. Pachomovaitė – keturis, kartą su Seimo nariu, tris – viena. Lietuvos parlamentaras pats skambino A. Ivanovui, kad šis priimtų P. Pachomovaitę.

Kiti pokalbiai parodė, jog politikas rūpinosi, kad „Judex“ komercijos direktorė važiuodama į Rusiją turėtų pinigų. 2015 metų lapkritį skambindamas tuometiniam „Judex“ generaliniam direktoriui Rimantui Kičui jis prašė P. Pachomovaitei pervesti 500 eurų.

„Reikia vežtis pinigus, gal tai laboratorijai paduoti, kokių 500 eurų reikia“, – sakė Seimo narys.

„Apie pinigus buvo kalba dėl dviejų susitikimų su Kaliningrado tarnautojais“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė prokuroras.

Paprašytas pakomentuoti kalbas apie pinigus P. Gražulis BNS teigė niekam kyšių nedavęs, o rūpinęsis, kad P. Pachomovaitė turėtų lėšų užsienyje.

„Juk kai žmogus vyksta į kelionę, jis turi turėti pinigų“, – teigė parlamentaras.

Patvirtino tik vieną susitikimą

Rusijos tarnybų pareigūnai Lietuvos tyrėjams patvirtino, jog tuometinis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J. Milius prašė priimti Seimo narį P. Gražulį, o šis atvykęs į Karaliaučių tikino, kad „Judex“ eksportuoja kokybišką produkciją.

Ketvirtadienį teismas pagarsino Rusijos pareigūnų pagal teisinės pagalbos sutartį apklaustų Karaliaučiaus srityje gyvenančių trijų Rusijos piliečių parodymus, tarp jų – tuometinių veterinarijos tarnybos atstovų.

Rusijos Federacijos veterinarijos tarnybos Karaliaučiaus srities padalinio vadovas Andrejus Ivanovas patvirtino, kad 2015 metais jam skambino tuometinis Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius ir prašė susitikti su P. Gražuliu.

Susitikimas įvyko Karaliaučiuje. Pasak A. Ivanovo, P. Gražulis buvo su moterimi, kurios nepristatė, ir teigė, kad „Judex“ eksportuoja kokybišką produkciją, tuo metu Rusijos laboratorija savo tyrimus atlieka nekokybiškai. A. Ivanovas tvirtino, kad laboratorija dirba gerai, o jos tyrimo rezultatai – patikimi. Jo teigimu, P. Gražulis jam nieko nesiūlė ir neprašė, materialinių vertybė nedavė.

A. Ivanovas neigė, kad vėliau buvo atskirai susitikęs su Seimo nario padėjėja Patricija Pachomovaite, tvirtino jos nepažįstantis, ši jam 500 eurų neperdavusi.

Tarpsritinės veterinarijos laboratorijos Karaliaučiuje vedėjas Vladimiras Popovas liudijo, kad dėl „Judex“ produkcijoje rastų listerijos bakterijų iš jokių Rusijos pareigūnų nurodymų nefiksuoti pažeidimų negavęs. Jis sakė nei su P. Gražuliu, nei su „Judex“ atstovais nebendravęs.

Džiaugėsi „viską sutvarkęs“

Per pokalbius su įvairiais Lietuvos pareigūnais P. Gražulis džiaugėsi, kad Karaliaučiuje „viską sutvarkė“.

Be to, jis rūpinosi, kad „Judex“ ateityje neturėtų panašių problemų.

„Kaip pasiekti tokią stadiją, kad pas mus būtų ideali situacija? Mes ir plovimo įrangą atsinaujiname, ir (…) reikalaujame, kad žaliavoje nieko nebūtų“, – 2015 metų rugpjūčio  20 dieną Seimo narys sakė tuometiniam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno skyriaus vadovui Vytautui V. Pamakščiui.

Per tą patį pokalbį jis prašė pareigūno pranešti, jei kas nors būtų rasta „Judex“ produktuose, tačiau to nefiksuoti dokumentuose.

„Norime žinoti viską viską, bet kad dokumente, jeigu kažkas ir yra, būtų biškutėlį kitaip“, – sakė P. Gražulis.

2015 metų spalio 30 dieną per pokalbį su J. Miliumi politikas pasakojo apie savo viešnagę Ukrainoje ir skundėsi, kad ten „kainos žemos, o muitai dideli“.

Lapkričio 3 dieną P. Gražulis su J. Miliumi tarėsi, kaip gauti amerikietišką sertifikatą produkcijai, su kuo kalbėti, ką įmonei padaryti tuo klausimu.

„Bandysime sertifikuotis tada“, – sakė jis.

Dar vienas pokalbis lapkritį atskleidė, kaip Seimo narys rūpinosi kalėdinių maišelių užsakymu. Jis sakė radęs „labai gražių kalėdinių maišelių, bet labai brangiai prašo“ ir svarstė, kaip būtų galima jų nupirkti ar atspausdinti pigiau.

P. Gražulis anksčiau yra teigęs su bendrove „Judex“ neturįs nieko bendro. Ši įmonė priklauso jo draugui Sigitui Mačiuliui.

P. Pachomovaitei  – bauda už neatvykimą į teismą

Ketvirtadienį į Vilniaus apygardos teismo posėdį liudyti Seimo nario P. Gražulio byloje neatvykusiai buvusiai jo padėjėjai P. Pachomovaitei skirta bauda.

Šios liudytojos apklausai buvo numatytas visas pusdienis – nuo ryto iki vidurdienio.

Teisėja Daiva Kazlauskienė informavo, kad P. Pachomovaitei šaukimai į teismo posėdį elektroniniu paštu siųsti dukart – rugpjūčio 30-ąją ir rugsėjo 27-ąją. Į pirmąjį laišką liudytoja išvis nereagavo, o į antrąjį spalio 5-ąją atsakė, kad į teismo posėdį gali atvykti ne anksčiau kaip 16 val., nes gyvena Kaune ir prižiūri mažą vaiką, kurio neturi kam palikti.

Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius siūlė P. Pachomovaitę atvesdinti į kitą teismo posėdį, tačiau teismas nusprendė skirti dešimties minimalaus gyvenimo lygio dydžio baudą, tai yra 500 eurų.

Pasak teisėjos D. Kazlauskienės, atvesdinimas liudytojai nebus taikomas, nes ji turi  pasirūpinti mažu vaiku, tačiau teisėja akcentavo, kad tai svarbi liudytoja, todėl teismo posėdyje ji turėtų dalyvauti gyvai.

Buvusi Seimo nario padėjėja ir buvusi šaldyto maisto gamybos įmonės „Judex“ komercijos direktorė P. Pachomovaitė turi liudyti P. Gražulio galimo piktnaudžiavimo byloje. Bylos duomenimis, ją su Seimo nariu siejo ne tik darbo, bet ir asmeniniai santykiai.

Kaltinimai piktnaudžiavimu

Generalinė prokuratūra kaltina politiką nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario piktnaudžiavus Seimo nario padėtimi, dėl ko žalos patyrė valstybė.

Bylos duomenimis, parlamentaras iš privačios bendrovės „Judex“ galbūt siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą. Taip pat jis, anot kaltintojų, siūlė Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti nurodytos bendrovės interesais.

Į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Kaltinamajame akte rašoma, kad Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

Seimo narys kaltę kategoriškai neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Nesuprantu

Kada pasodins tą svolačių?

Įdomu

Kodėl nerašote kaip landsbergis įsigijo žemės sklypus už vieną eurą , o tik rašote apie Gražulį

Jo jo

Konservatoriams rusai puola
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS