Galėjo važiuoti kitur
Kulautuvos reabilitacijos ligoninė yra Kauno klinikų filialas.
Vykti į reabilitaciją po širdies operacijos kaunietis Darius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) galėjo pasirinkti bet kurią tokias pasaugas teikiančią įstaigą.
„Galėjau dviem savaitėms važiuoti į Druskininkus, Abromiškes ar Palangą, tačiau pasirinkau Kulautuvą. Rinktis Palangą arba Kulautuvą medicinos personalas intensyviai siūlė man po operacijos gulint Kauno klinikose. Kulautuvoje tikėjausi gauti aukščiausio lygio reabilitacijos paslaugas. Jas gavau, tačiau vykdamas į Kulautuvą nesitikėjau, kad, užuot valgęs karštą maistą, dvi savaites maitinsiuosi tik drungnu“, – pasakojo pusamžis vyras.
Darius teigė, kad visas maistas, kuris turėtų būti karštas, pacientus čia pasiekdavo atvėsęs.
Atsidarai tą padėklą ir matai, kad turintis būti karštas maistas net negaruoja.
„Maistas mums buvo dalijamas uždengiamuose padėkluose. Atsidarai tą padėklą ir matai, kad turintis būti karštas maistas net negaruoja. Košė atvėsusi, sriubos ir antrieji patiekalai – taip pat. Aš nesu išrankus maistui, bet čia valgiau, kaip sakoma, atbulais dantimis“, – pasakojo vyras.
Netrukus pajusdavo alkį
Dariaus teigimu, apetito nepridėjo ir tai, kad visas maistas buvo pagamintas pagal specialią dietą. „Maiste visiškai nesijautė prieskonių. Jei dribsnių košė – tai virta be druskos, jei bulvių košė – tai tik bulvės ir vandens pėdsakai. Jokio sviesto ar grietinėlės. Suprantu, kad mes, kardiologiniai pacientai, turime būti maitinami pagal specialią dietą. Tačiau man toks maistas ir karštas neskanus, o kai jis šaltas – keliskart neskanesnis. Ne visi jį ir valgė. Mano palatos kaimynas tas dvi savaites taip ir prasimaitino iš namų jam atvežtu maistu“, – sakė Darius.
Pasak jo, netrukus paaiškėjo atvėsusio maisto priežastis.
„Pastebėjome, kad, prieš patiekiant mums pusryčius, pietus ir vakarienę, prie ligoninės pastato privažiuodavo automobilis, iš kurio iškraunamos dėžės su maistu. Paskui ir ligoninės personalas prasitarė, kad maistą mums atveža iš Klinikų Kaune. Taigi, apie pusvalandį tą maistą veža, paskui kol išdėlioja į padėklus, kol išvežioja į palatas, jis ir atšąla“, – pasakojo Darius.
Nors ir nebuvo skanu, vyras teigė stengęsis suvalgyti visą maistą. Tačiau netrukus pasijusdavo alkanas.
„Lėkštės, kuriose patiekiamas maistas, nedidelės, tad jos atrodo pilnos. Tuo metu lyg ir pasisotini, bet netrukus po pusryčių pradedi laukti pietų, po pietų – vakarienės. Įsivaizduokite, jei pietums gauni vieną nedidelį samtį sriubos, maltinį su dviem šaukštais bulvių košės ir papjaustytu kopūstu, tai išlaukti po keturių valandų tiekiamos vakarienės nebūdavo lengva“, – pasakojo vyras.
Per dvi savaites, spalio mėnesį praleistas reabilitacijos ligoninėje, jis teigė numetęs 3 kg svorio.
Kitokia nuomonė
„Kauno dienai“ pradėjus domėtis šia tema, redakcija sulaukė ir teigiamo atsiliepimo apie maistą Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje. Daiva (vardas pakeistas), prieš pusmetį čia reabilitavusis po stuburo operacijos, tvirtino, kad iš Kauno klinikų atvežtas maistas buvęs skanus ir neatšalęs.
„Tikrai labai geras maistas. Kartą net cepelinai buvo. Na, maistas gal kažkiek kitoks nei Klinikose. Tačiau ir skanus, ir daug, ir tikrai neatsimenu, kad būtų šaltas. Tiesa, neturėjau apetito, bet palatoje gulėjo dar viena moteris, tai, jei ko nenorėdavau, suvalgydavo ji ir labai gyrė, kad skanu kaip restorane. Dėl porcijos dydžio – tai juk ne valgyti ten važiuojame, o gydytis. Man net per daug to maisto buvo“, – teigė Daiva.
Kitaip paskirstė erdves
Kaip skelbiama Kauno klinikų interneto svetainėje, „Kauno klinikų filialas Kulautuvos reabilitacijos ligoninė yra vienas moderniausių reabilitacijos centrų, akredituotas teikti stacionarines ir ambulatorines I ir II lygio paslaugas pacientams, sergantiems kraujotakos ir nervų sistemų ligomis“.

Pozicija: Kulautuvos reabilitacijos ligoninė pristatoma kaip vienas moderniausių reabilitacijos centrų, teikiantis paslaugas pacientams, sergantiems kraujotakos ir nervų sistemų ligomis./ Kauno klinikų nuotr.
Pacientai į šią ligoninę atvyksta po infarktų, insultų, taip pat po širdies ir neurologinių operacijų, kitų įvykių.
Ligoninės administracijos paprašėme pakomentuoti su maistu susijusią situaciją.
Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vadovas prof. Raimondas Kubilius teigė, kad, jau atidarant ligoninę, buvo nuspręsta kiek įmanoma didesnę ligoninės erdvę skirti reabilitacijos procesui, inovatyviai įrangai, pacientų patogiam naudojimuisi, sportavimo erdvėms.
Atvežamo maisto temperatūra nuolat stebima, prieš patiekiant maistą pacientams, įvertinamas jo kvapas, skonis, išvaizda.
„Tuo metu Kauno klinikose, rekonstravus ir atnaujinus maitinimo sistemą, buvo įdiegtos pažangios maisto gaminimo technologijos, todėl, atsižvelgiant į gamybinius pajėgumus, maistas gaminamas ir filialų pacientams. Nors maistas tiek Kauno klinikų pacientams, tiek ligoninės filialų pacientams gaminamas toje pačioje virtuvėje, tačiau valgiaraščiai skiriasi, atsižvelgiant į kiekvieno filialo poreikius“, – tvirtino R.Kubilius.
Jo žodžiais, Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje nuolat stebima, ar pacientus tenkina maitinimo paslaugos.
„Siekiame, kad pasitenkinimo įvertinimas būtų didesnis nei 8 balai iš 10-ies. Daug dėmesio skiriama ir maisto tiekimo grandinei: atvežamo maisto temperatūra nuolat stebima, prieš patiekiant maistą pacientams, įvertinamas jo kvapas, skonis, išvaizda. Iki šiol, siekiant užtikrinti infekcijų kontrolę dėl COVID-19 ligos plitimo, pacientams maistas turi būti tiekiamas į palatas, tačiau net ir tada jis į palatas pristatomas ne mažesnės nei 63 °C temperatūros. Todėl komentaras, kad maistas buvo patiektas vos šiltas, yra abejotinas“, – teigė ligoninės vadovas.

Nekarštas: Dariaus teigimu, visas jam į palatą tiektas karštas maistas buvo atvėsęs. Skaitytojo nuotr.
Gali pasirodyti neįprastas
Į šią ligoninę reabilitacijos dažnai atvyksta pacientai, sergantys ūminėmis širdies ir kraujagyslių ligomis. Spalio pabaigoje procedūros čia buvo atliekamos 88 pacientams, sergantiems šiomis ligomis.
Profesoriaus teigimu, vienas iš reabilitacijos tikslų – pagal galimybes pakoreguoti ir gyvensenos būdą.
„Tad natūralu, kad daliai pacientų, ypač sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, maistas gali pasirodyti neįprastas: pusryčiams tiekiamos įvairiausių grūdų košės, patiekalus gaminant naudojama mažiau druskos ir riebalų, tiekiami daugiau skaidulų turintys patiekalai, – profesoriaus žodžiais, Kulautuvos reabilitacijos ligoninės pacientai supažindinami su sveikesnio maisto pasirinkimo svarba ir stengiamasi visuomet tai pabrėžti. – Tam tikru sezono laikotarpiu organizuojame ir labai palankių pacientų įvertinimų sulaukusių sveikų patiekalų gaminimo užsiėmimų, kad jie, grįžę į namus, mokėtų ir žinotų, kaip pasigaminti sveikesnio maisto.“
Ligoninės vadovo teigimu, Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje gydomiems pacientams dietos parinkimas priklauso nuo ligos, rizikos veiksnių, gretutinių ligų, diagnozuoto cukrinio diabeto.
„Pavyzdžiui, pacientams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis arba neurologinėmis ligomis, skiriame dietą, pagal kurią gaminant maistą, naudojama mažiau druskos ir riebalų. Ši ligoninė – pirmoji įstaiga Lietuvoje, kurioje vyresnio amžiaus pacientams, kuriems diagnozuotas senatvinio silpnumo sindromas, taikoma speciali dieta, kai, gaminant maistą, naudojama daugiau baltymų, pacientų dienos racione – daugiau baltyminių produktų“, – teigė R.Kubilius.