-
Kaip išsirinkti tinkamiausias kavos pupeles? 3
Kur slypi gardžios kavos paslaptis? Nė nekyla abejonių, jog kavos skonį stipriai veikia kavos pupelės. Akcentuotina, kad kavos pupelių pasirinkimas yra lygiai toks pat svarbus, kaip ir tinkama kavos ruošimo įranga ar kavos ruošimo subtilybės. Tad kaip išsirinkti tinkamiausias kavos pupeles? Išskirkime svarbiausias kavos pupelių savybes, į kurias būtina atkreipti dėmesį norint kasdien gardžiuotis puikaus skonio kava.
Populiariausios kavos pupelių rūšys – „Arabika“ ir „Robusta“
Ne paslaptis, kad šiuo metu kavos įvairovė – itin didelė. Suskaičiuojama daugiau nei 100 įvairiausių kavos rūšių. Tačiau iš šios gausos išskiriamos populiariausios kavos pupelių rūšys – „Arabika“ ir „Robusta“. Renkantis tarp šių kavos pupelių svarbu žinoti, kad „Arabika“ ir „Robusta“ gaminamos iš skirtingų kavos augalų, todėl yra skirtingo skonio. Kokiais skoniais pasižymi šios kavos pupelės? Pabrėžiame svarbiausias skonines savybes:
● „Arabikos“ kavos pupelės – saldesnės, švelnesnės, juntamas vaisiškumas. Tuo tarpu „Robustos“ kavos pupelės yra kartesnio, stipresnio skonio.
● Pažymėtina, kad „Robustos“ rūšies kavos pupelėse yra daugiau kofeino ir mažiau cukraus. Todėl „Robusta“ labai dažnai naudojama kavos mišiniuose, suteikiant „Arabikai“ stiprumo ir kofeino tam, kad skonis būtų sodresnis bei intensyvesnis.
Renkantis tarp šių kavos pupelių rūšių atsižvelkite į tai, kokią kavą mėgstate. Jei jums priimtinesnė švelnesnio, rafinuoto skonio kava, tuomet pasirinkime turėtų būti „Arabikos“ kavos pupelės. Ieškantys stipresnių skonių pamėgs „Robustos“ kavos pupeles. Verta pastebėti, kad aukštos kokybės „Robustos“ kavos pupelės dažniausiai naudojamos kavos mišiniuose, kuriems suteikia stipresnį skonį ir puikiai papildo „Arabikos“ kavos skonį.
Kavos pupelių skrudinimo lygis – ką reikia žinoti?
Kalbant apie kavos pupelių pasirinkimą akcentuotina, kad kavos pupelių skrudinimo lygis yra vienas svarbiausių faktorių, lemiančių kavos skonį puodelyje. Įdomu, kad kavos pupelės yra skrudinamos 200 °C, o kartais net aukštesnėje temperatūroje. Kaistant kavos pupelėms, jose esantis cukrus karamelizuojasi ir būtent tai kavai suteikia nuostabų aromatą bei išskirtinį skonį. Ne paslaptis, kad skaniausia yra šviežiai skrudinta kava, tačiau reikia žinoti, kad skoninės kavos savybės priklausys nuo kavos pupelių skrudinimo lygio, o šių lygių yra trys:
● Šviesaus skrudinimo kavos pupelės. Šviesaus skrudinimo lygis atskleidžia geriausias kavos savybes. Kava išsiskiria švelniu, sodriu skoniu ir ypatingu aromatu. Verta pastebėti, kad šviesaus skrudinimo kavoje jaučiama daugiausiai natūralumo, todėl tokios kavos pupelės yra itin pamėgtos tų, kurie vertina aromatingą, lengvą kavą.
● Vidutinio skrudinimo kavos pupelės. Vidutinio skrudinimo kava yra stipresnė nei šviesaus skrudinimo. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kad vidutinio skrudinimo kavos pupelės yra šiek tiek kartesnės. Vis dėlto šios kavos pupelės – vienos populiariausių tarp kokybiškos kavos mėgėjų.
● Tamsaus skrudinimo kavos pupelės. Tamsaus skrudinimo kava pasižymi intensyviausiu ir stipriausiu skoniu. Verta žinoti, kad tamsaus skrudinimo kavos pupelės yra gan karčios, turinčios riešutų bei karamelės poskonius, todėl savo skoniu primena juodąjį šokoladą. Šios kavos pupelės turėtų būti pasirenkamos tų, kurie neįsivaizduoja nė dienos be espresso kavos.
Svarbiausia suprasti, kad kuo kavos pupelės ilgiau skrudinamos, tuo kartesnės jos tampa. Tad jei nemėgstate karčios kavos, rinkitės šviesaus ar vidutinio skrudinimo lygio kavos pupeles.
Kaip teisingai paruošti kavos pupeles?
Norint mėgautis išties gardžia ir aromatinga kava išsirinkti tinkamas kavos pupeles nepakanka. Labai svarbu ir tai, kad kava būtų šviežia bei tinkamai paruošta, o tam reikalingi keli naudingi prietaisai:
● Kavamalė. Šviežiai sumalta kava pasižymi itin ryškiu skoniu ir svaiginančiu aromatu. Ar žinojote, kad šviežia kava gali turėti neįtikėtinų skonių? Mėlynių, apelsinų, gervuogių? Pažymėtina, kad visi egzotiniai kavos skoniai atsiskleidžia tik tuomet, kai yra šviežiai sumalamos kokybiškos kavos pupelės. Tokių skonių beveik neįmanoma pajusti nusipirkus prekybos centre randamą jau sumaltą kavą, nes dėl oksidacijos ji yra praradusi didžiąją dalį savo aromatinių ir skoninių savybių. Tad norint kasdien mėgautis išties gardžios kavos puodeliu, jums prireiks kavamalės, kuria be vargo sumalsite šviežias kavos pupeles.
● Kokybiškas kavinukas. Šviežiai sumalta kava turi būti kokybiškai paruošta. Labai svarbu žinoti, kad sumalus kavą ją reikėtų užplikyti per pirmas 5 minutes, nes dėl sąlyčio su oru kava greitai praranda savo skonį bei aromatą. Derėtų akcentuoti, kad prie gardžios kavos skonio stipriai prisideda ir kavinuko pasirinkimas. Naudojantis įprastu elektriniu virduliu dažnai yra neatskleidžiamos pagrindinės kavos aromatinės bei skoninės savybės. Todėl pasirinkti kokybišką kavinuką yra ne ką mažiau svarbu, nei pasirinkti tinkamas kavos pupeles. Be to, kokybiškas ir modernus kavinukas užtikrins tai, kad namuose mėgausitės tokia kava, kokia tik panorėsite – stipria espresso, švelnia latte, tiršta pieno puta pagardinta macchiato ar subtilaus skonio cappuccino.
Nesuklyskite, teisingai laikykite
Išsirinkus kavos pupeles labai svarbu nesuklysti ir tinkamai jas laikyti. Atminkite, didžiausi kavos pupelių priešai – oras, drėgmė, šiluma ir šviesa. Tad verta pasinaudoti šiais patarimais:
● Norėdami kuo ilgiau išsaugoti šviežią skrudintų kavos pupelių skonį, laikykite jas nepermatomame, sandariame inde kambario temperatūroje.
● Venkite skaidrių kavos pupelių laikymo indų, per kuriuos prasiskverbusi saulės šviesa galėtų pakenkti kavos skoniui.
● Geriausia kavos pupelių laikymo vieta – tamsi ir vėsi. Netinkamos vietos kavos pupelių laikymui – šaldytuvas, virtuvės stalviršis.
● Oro poveikis kavos pupelėms kenkia. Jei norite kavos pupeles laikyti stilinguose induose, bet abejojate jų sandarumu, tokiu atveju derėtų kavos atsargas padalinti į mažesnes dalis, o didesnę nepanaudotų kavos pupelių dalį sudėti į sandarų indą.
Verta pastebėti, kad kavos pupelės ilgiau išlieka šviežios, nei jau sumalta kava. Tad jei jums svarbu gerti šviežią, aromatingą, gardžią kavą, turėtumėte susimalti kavos pupeles kiekvieną kartą nusprendus pasimėgauti karštos kavos puodeliu.
Gyvenimas per trumpas gerti nekokybišką kavą
Gyvename tik kartą, o gyvenimo džiaugsmas dažnai slypi akimirkose. Viena iš tokių akimirkų – mėgavimasis gardžia, kvapnia ir kokybiška kava. Tikra tiesa yra ta, jog gyvenimas per trumpas gerti nekokybišką kavą. Atradus tinkamas kavos pupeles, pasirinkus funkcionalius kavos ruošimo prietaisus ir skiriant dėmesio kavos gaminimo procesui kiekviena akimirka gurkšnojant kavą taps kur kas malonesnė bei labiau džiuginanti.
-
13 įdomių faktų apie kavą 1
Ar teko kada susimastyti, kokia kavos dozė yra mirtina, ar girdėti, jog Džordžas Vašingtonas išrado tirpią kavą? Galvojate, jog kavoje be kofeino jo iš tiesų ten nėra? Kavos pasaulyje glūdi daugybė įdomių istorijų bei mitais virtusių pasakojimų, kurie neretai nustebina.
Įdomiausiomis istorijomis iš kavos pasaulio dalinasi specializuotos, kava ir kavos aparatais prekiaujančios įmonės „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis.
Kažkada kava buvo naudojama maisto pavidalu
Senovėje kavos uogos būdavo maišomos su riebalais ir taip pagaminamas energijos suteikiantis užkandis. Įdomus faktas ir tai, jog kavos uogos būdavo naudojamos net vyno gamybai.
Per visą istoriją buvo net 5 bandymai uždrausti kavą
Pirmą kartą kava buvo uždrausta 1551 m. Mekoje. Tuo metu jos vadovai galvojo, kad kava stimuliuoja radikalų požiūrį. 16 a. pradžioje italų kunigai taip pat bandė uždrausti kavą, nes tikėjo, kad pastaroji turi „šėtoniškumo“. Į šiuos bandymus atsiliepė tuometinis popiežius Klemensas VII, kuris šį draudimą pašalino, nes pats be galo mėgo šį gėrimą. Įdomus faktas: popiežius kavą vėl legalizavo, 1600 m. ją pakrikštydamas. Osmanų imperijos galva kavos draudimų istorijoje paliko ryškų ženklą, nes atėjęs į sostą, už kavos gėrimą skirdavo bausmes, tarp kurių būdavo mušimas bei išmetimas į jūrą.
1746 m. švedų gubernatorius negana to, kad uždraudė kavą, bet draudė turėti net indus, skirtus kavai gaminti ir gerti. 1777 m. Prūsijos vadovas Frederikas Didysis, manydamas, kad kava kenkia, šalyje suvartojamam alaus kiekiui paskelbė dekretą, kuriame pripažino alaus viršenybę prieš kavą.
Kavos galima ir padauginti
Tiesa, norit pasiekti mirtiną dozę kofeino, reikėtų išgerti bene 100 puodelių kavos.
Kava yra vaisius
Kava, tokia, kokią mes pažįstame kasdienybėje, iš tikrųjų yra kavamedžio vaisiaus sėkla. Nors kavos pupelė iš tikrųjų yra sėkla, galima ją vadinti ir pupele, dėl savo pastebimo panašumo į tikras pupas.
Kavos mėgėjai turi mažiau galimybių susirgti Alzhaimerio liga
Atlikti tyrimai parodė, jog žmonės, kurių kraujyje randama didesnis kiekis kofeino, turi didesnę galimybę išvengti Alzhaimerio ligos. Tyrimų metu nustatyta, kad kava padidina šansus išvengti antro lygio diabeto ir Parkinsono ligos. Nustatyta, būtent moterims kava turi teigiamos įtakos, siekiant apsisaugoti nuo odos vėžio.
Kava ilgiau išlaiko šilumą, jei į ją įpilame grietinėlės
Kava su grietinėle vėsta net 20 proc. lėčiau nei paprasta, juoda kava.
Į kavą įpylus pieno sumažėja kofeino poveikis
Žmogaus kūnas kofeiną pasisavina žymiai lėčiau, kai į kavą įpilama riebaus pieno.
Didžiausias kada nors pagamintas kavos puodelis – Pietų Korėjoje
Tai buvo daugiau nei 14 000 litrų talpos kavos puodelis. Didžiausias šaltos kavos puodelis buvo pagamintas Las Vegase 2010 m. – 5600 litrų.
Tirpią kavą išrado Džordžas Vašingtonas
Tiesa, tai nebuvo JAV prezidentas, o chemikas, su tuo pačiu vardu. Ilgą laiką eksperimentuodamas su sausa kava jis galiausiai sukūrė „Red E Coffee“ – tai buvo pirmasis tirpios kavos prekinis ženklas.
Vien kavos kvapas gali padėti atsibusti žvalesniam
Grupė mokslininkų atliko tyrimą ir nustatė, kad vien kavos aromatas ryte suaktyvina smegenis bei sumažina rytinį stresą bundant iš miego. Išgėrus puodelį kavos, kofeinas itin greitai, bene per 10 minučių, pasiekia kraują.
Tamsaus skrudinimo kavoje kofeino yra mažiau nei šviesaus skrudinimo
Nors tamsiai skrudintos kavos aromatas yra pastebimai stipresnis, skrudinimo metu kaitra iš tiesų sunaikina dalį kofeino ir kuo ilgiau vyksta skrudinimas, tuo mažiau kofeino lieka.
Kava be kofeino – nereiškia, kad jo visai ten nėra
200 g kavos iš tiesų galima rasti iki 12 miligramų kofeino. Palyginimui, tokiame pačiame kiekyje paprastos kavos kofeino kiekis siekia iki 200 miligramų.
Pavadinimas kava iš tiesų reiškia vynas
Iš senovės Jemenų kalbos kildinamas kavos pavadinimas "gahwah" reiškia vynas. Turkijoje šis gėrimas buvo įgavęs vardą "kahveh" ir gyvavo iki to laiko, kai vokiečiai ją pavadino šiuolaikinio kavos pavadinimo pirmtaku "koffie", kuris vėliau anglų kalboje galiausiai buvo pervadintas "coffee“.