-
Bavarijos princas kviečia linksmintis iš širdies: balandžio 5–6 d. Kaune vyks bavariškas savaitgalis 8
Bavariškosios tradicijos apima daugiau negu 40 rūšių apyniuotų gėrimų ir daugybę istorinių receptų, o šalies kultūra grindžiama bendrystės jausmu. Daugiau negu 200 metų organizuojamas „Oktoberfestas“ taip pat gimė iš karališkosios šeimos noro dalintis vestuvių švente su miestiečiais. Ši didžiausios mugės pasaulyje titulą iškovojusi šventė – tik viena iš daugybės progų Bavarijos gyventojams susiburti ir linksmintis drauge. Bavarijoje klesti daugybė papročių ir švenčių, tokių kaip Gegužės diena ar Šv. Leonhardo žirgų eitynės, žėrinčios kalėdinės mugės, kurias mėgsta vietos gyventojai ir miesto svečiai. Įvairios progos šioje šalyje dažnai siejamos su tradicine ūkininkavimo kultūra ar krikščioniškomis šventėmis, tampančiomis kalendorinių metų akcentais, padedančiais formuoti unikalų požiūrį į gyvenimą.
Nors per bavarišką savaitgalį Kaune neišeis pajusti Bavarijos regionui būdingos kalnų ir pilių apsupties romantikos, renginyje tikrai nestigs bavariškos dvasios – šventės iniciatoriai jau šeštus metus iš eilės organizuoja lietuviškąjį „Oktoberfestą“ – didelę ir daug dėmesio sulaukiančią šventę. Bavariškas savaitgalis bus skirtas su tradicijomis susipažinti kiek santūriau, jaukioje „Volfas Engelman Galerijos“ aplinkoje, mėgaujantis patiekalais, gėrimais bei muzika. O bavarišką atmosferą sustiprins istoriją menanti paveikslų ekspozicija ir tradiciniai bavariški drabužiai, kuriais puoštis kviečiami ir renginio svečiai.
Jo Karališkoji Didenybė Luitpoldas von Bayernas. Organizatorių nuotr.
„Pirmąjį balandžio savaitgalį Kaune vyksiančio bavariško savaitgalio charakteristiką puikiai atskleis gausus tradicinio maisto meniu, lietuvių muzikantų atliekamos bavariškos melodijos ir dideliuose bokaluose tiekiami apyniuoti gėrimai. Kai praėjusiais metais su bravoru pasirašėme bendradarbiavimo sutartį, leisdami virti karališką Bavarijos gėrimą, žinojau, kad galiu patikėti bavariškas tradicijas būtent šiems aludariams į rankas. Labai džiaugiuosi matydamas bavariška kultūra besimėgaujančius Lietuvos žmones. Manau, turime nemažai panašumų, dėl to bavariškos linksmybės puikiai prigyja ir Lietuvoje“, – teigė Jo Karališkoji Didenybė Luitpoldas von Bayernas.
„Volfas Engelman“ bravoro aludarystės kompetencijų centro koordinatorė Audronė Saulėnienė įsitikinusi, kad bavarai iš tiesų moka linksmintis, ir tai puikiai matyti pažvelgus į jų tradicinį maistą ir muziką.
Specialiai bavariškam savaitgaliui išvirsime netgi dviejų rūšių naujų gėrimų. Labai kviečiame visus sudalyvauti, laukia dvi smagios dienos.
„Jau vien dainų pavadinimai iškalbingi – kur kitur, jei ne linksmybes mėgstančioje šalyje, gimtų kūriniai tokiais pavadinimais kaip „Raugintų kopūstų polka“. Išgirdus šią muziką kojos pačios kilnojasi. O kad būtų energijos šokiams, reikia sočiai pavalgyti. Bavariško savaitgalio metu siūlysime paragauti tradicinių bavariškų valgių – brecelių su apyniuoto gėrimo ir trijų sūrių užtepėle, mėsos pyrago, vokiškų dešrelių, kiaulienos karkos, bulvių kukulių, troškintų raudonųjų kopūstų, veršienos šnicelių, „Bratwurst“ dešrelių su bulvių salotomis ir antienos kulšelėmis. Bus ir tradicinių desertų – kvietinėje tešloje keptų obuolių su vaniliniu padažu, štrudelio su obuoliais. Na, o neatsiejamas vakaro akcentas – apyniuoti gėrimai litriniuose bokaluose. Specialiai bavariškam savaitgaliui išvirsime netgi dviejų rūšių naujų gėrimų. Labai kviečiame visus sudalyvauti, laukia dvi smagios dienos. Patariame rezervuoti staliuką iš anksto – dar turime šiek tiek laisvų vietų“, – apie šventėje laukiančius malonumus pasakojo A. Saulėnienė.
Bavariškas savaitgalis vyks balandžio 5–6 d. Kaune, „Volfas Engelman Galerijoje“, adresu Kaunakiemio g. 2. Balandžio 5 d. renginys prasidės 18 val., balandžio 6 d. – 13 val. Staliuką rezervuoti galite telefonu +370 616 36 741 arba el. paštu studija@volfasengelman.lt.
Daugiau informacijos rasite čia.
-
Kviečia į bavarišką savaitgalį Kaune: vokiškas maistas, tradicinė muzika ir „Oktoberfesto“ nuotaika 15
Pasak bavariško savaitgalio organizatorių „Volfas Engelman“ bravoro aludarystės kompetencijų centro koordinatorės Audronės Saulėnienės, renginyje laukiami visi, išsiilgę bavariškų tradicijų ar norintys su jomis susipažinti.
„Tai – puiki proga pajusti bavarišką dvasią. Esame paruošę gausų meniu, įkvėptą karališkosios šeimos virtuvės istorinių receptų, tad laukia tikra puota. Stalai bus nukrauti tradiciniais vokiškais valgiais, tokiais kaip breceliai su apyniuoto gėrimo ir trijų sūrių užtepėle, mėsos pyragas, vokiškos dešrelės, kiaulienos karka, bulvių kukuliai, troškinti raudonieji kopūstai, veršienos šniceliai, „Bratwurst“ dešrelės su bulvių salotomis ir antienos kulšelės. Taip pat bus desertų – obuoliai su vaniliniu padažu, kepti kvietinėje tešloje, bei štrudelis su obuoliais“, – apie laukiančią fiestą pasakojo A. Saulėnienė.
„Volfas Engelman“ archyvo nuotr.
Anot jos, šventėje bus kviečiama ragauti ir apyniuotų gėrimų iš litrinių bokalų.
„Specialiai bavariškam savaitgaliui išvirsime dvi rūšis naujų gėrimų, o kita dalis jų atkeliaus tiesiai iš Bavarijos karališkojo bravoro. Žinoma, neapsieisime ir be tradicinės muzikos – susirinkusius linksmins grupė „Allegretto Band“, kasmet koncertuojanti ir mūsų organizuojamose „Oktoberfesto“ šventėse. Ji atliks tokius kūrinius kaip „Rosamunda“, „Raugintų kopūstų polka“, „Ein Prosit der Gemütlichkeit“ ir kitas gerai žinomas tradicines melodijas“, – sakė bravoro aludarystės kompetencijų centro koordinatorė.
„Volfas Engelman“ archyvo nuotr.
Dar daugiau bavariškų tradicijų
2023 m. pavasarį „Volfas Engelman“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Jo Karališkąja Didenybe princu Luitpold von Bayern ir jo valdoma bendrove „König Ludwig International“. Bravorui buvo suteiktas leidimas virti karališką Bavarijos gėrimą, o pirmoji jo partija Lietuvoje pristatyta praėjusių metų birželio mėnesį.
„Volfas Engelman“ archyvo nuotr.
„Praėjusiais metais oficialiai tapome Bavarijos tradicijų puoselėtoju Lietuvoje. Tačiau dar iki pasirašydami sutartį buvome bavariškos kultūros gerbėjai ir siekėme su ja supažindinti ir Lietuvos žmones – šiemet jau šeštą kartą Kaune organizuosime „Oktoberfestą“. Mūsų kolektyvui bavariškos tradicijos visuomet buvo labai artimos, o šiemet pajutome norą jomis dalintis dar dažniau. Todėl kilo mintis pradžiuginti žmones suorganizuojant dar vieną bavariškų tradicijų šventę, kurią tikrai galime vadinti mažuoju „Oktoberfestu“. Labai kviečiame visus sudalyvauti ir rezervuoti staliuką iš anksto. Tai galite padaryti telefonu arba el. paštu“, – kviečia bendrovės generalinis direktorius Marius Horbačauskas.
„Volfas Engelman“ archyvo nuotr.
Bavariškas savaitgalis vyks balandžio 5–6 dienomis Kaune, „Volfas Engelman Galerijoje“, adresu Kaunakiemio g. 2. Balandžio 5 d. renginys prasidės 18 val., balandžio 6 d. – 13 val. Staliuką rezervuoti galite telefonu +370 616 36 741 arba el. paštu studija@volfasengelman.lt.
„Volfas Engelman“ archyvo nuotr.
Daugiau informacijos rasite čia.
-
Lietuvoje sukurtas alus įvertintas prestižiniame konkurse Belgijoje: apdovanotas bronzos medaliu 17
„Smagu būti įvertintiems pasauliniame kontekste. Šis konkursas – vienas prestižiškiausių alaus turnyrų
Europoje, ir jame dalyvavome pirmą kartą. Ne sykį esame atsisiuntę aukso medalius laimėjusių produktų degustacijai, tačiau paragavę dažniausiai galvodavome „skanu, bet juk ir savo krepšelyje turime lygiaverčių gėrimų“. Tad nusprendėme ir mes išbandyti jėgas. Tiesą sakant, ėjome daug nesitikėdami, tiesiog norėjome pamatyti, kaip tokie konkursai vyksta. Tačiau pirmas bandymas virto bronzos medaliu, ir tuo labai džiaugiamės. Toks pripažinimas mūsų komandai suteikė dar daugiau motyvacijos“, – šypsojosi aludaris.
Konkurse buvo vertinamas gėrimų skonis, aromatas ir išvaizda. Aludaris pasakoja, kad nugalėtojai buvo renkami aklos degustacijos būdu, komisijos nariams nežinant, kurio prekės ženklo gėrimą ragauja. Konkurencija buvo išties nemaža, produkciją vertino daugiau negu šimtas patyrusių alaus someljė iš viso pasaulio, o produktas, laimėjęs bronzą, varžėsi vaisinių apyniuotų gėrimų kategorijoje.
„Į apdovanojimų ceremoniją Briuselyje vykti neplanavome, tačiau paskutinę minutę, kolegei įkalbėjus, persigalvojome. Ir, pasirodo, ne veltui. Atvykę sužinojome, kad laimėjome bronzos medalį, turėjome galimybę patys užlipti ant scenos ir atsiimti apdovanojimą, taip pat susipažinti su kitais laimėtojais“, – pasakojo Giedrius.
Atvykę sužinojome, kad laimėjome bronzos medalį, turėjome galimybę patys užlipti ant scenos ir atsiimti apdovanojimą, taip pat susipažinti su kitais laimėtojais.
Konkursas Belgijoje organizuojamas nuo 2012-ųjų, 2023 m. jame buvo vertinama apie 1 800 alaus iš viso pasaulio pavyzdžių.
Idėjų semiasi kelionėse
Pasak aludario, idėjos naujiems gėrimams dažniausiai gimsta keliaujant, dalyvaujant kraftinių gėrimų festivaliuose.
„Kiekviena šalis turi savo gėrimų kultūrą, rūšis, istoriją ir požiūrį į jų vartojimą. Todėl keliaujant gimsta daug naujų idėjų, kurias vėliau bandome pritaikyti Lietuvoje. Mes, aludariai, nuolat sekame naujienas, dalyvaujame įvairiuose renginiuose, seminaruose, siekiame eiti koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis. Žinoma, gera idėja – dar ne viskas. Reikia apgalvoti, ar konkretus skonis bus priimtinas lietuviams, ar jis nebus nuobodus. Svarbu įvertinti ne tik tą visą gražiąją dalį, bet ir tai, ar yra techninių galimybių sumanymui įgyvendinti“, – sakė G. Valančius.
„Statista“ duomenimis, lietuviai pirmenybę teikia vietos gamintojų alui, taip pat didėja susidomėjimas kraftiniais gėrimais, nes žmonės ieško unikalių skonių. Šalyje taip pat pastebimas išaugęs nealkoholinio alaus vartojimas, susijęs su didesniu rūpinimusi savo sveikata.
Mes, aludariai, nuolat sekame naujienas, dalyvaujame įvairiuose renginiuose, seminaruose, siekiame eiti koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis.
Pasak G. Valančiaus, idėjas naujai produkcijai dažniausiai siūlo bravoro aludariai, tačiau kartais gauna ir specialių prašymų iš kitų komandos narių.
„Mūsų komanda – išprususi savoje srityje. Generalinis direktorius Marius Horbačauskas pats yra diplomuotas alaus someljė, jis nuolat keliauja, ragauja, tad pasiūlo ir mums išbandyti naujoves ar kitų šalių ypatingas rūšis. Būna, ieškodami įkvėpimo į keliones siunčiame ir kitus kolegas, jie dar kitokį požiūrį parsiveža. O tuomet mes jau žiūrime, renkame, kas mums atrodo įdomu ir verta išbandyti“, – pasakojo aludaris.
Jis priduria, kad galima įgyvendinti kone visas sugalvotas idėjas, tačiau yra tam tikrų niuansų, į kuriuos svarbu atsižvelgti.
„Kai kuriems gėrimams labai sunku gauti žaliavos. Pavyzdžiui, jeigu apyniai auginami tik tam tikrose vietovėse, nedideliais kiekiais, bus sudėtinga gauti jų pakankamai, kad užtektų gėrimo gamybai. Tikėtina, kad jie bus ir labai brangūs. Tokių žaliavų ne tik sudėtinga atrasti ir gauti, bet ir jas parsivežti. Taip pat kai kurie gėrimai turi būti brandinami rūsyje, medinėse statinėse, o kai kurių gamybai reikia specifinių techninių galimybių, specialios įrangos“, – teigė G. Valančius.
Per metus „Volfas Engelman Studijoje“ sukuriama apie 10 rūšių alaus, čia kuriami ne tik eksperimentiniai alūs, bet ir kiti gėrimai.