Galingiausia pasaulyje raketa „Starship“ bandomojo skrydžio metu sprogo | kl.lt

GALINGIAUSIA PASAULYJE RAKETA „STARSHIP“ BANDOMOJO SKRYDŽIO METU SPROGO

Galingiausia kada nors sukurta „SpaceX“ raketa „Starship“ ketvirtadienį sprogo per pirmąjį bandomąjį erdvėlaivio, skirto siųsti astronautus į Mėnulį, Marsą ir dar toliau, skrydį.

Milžiniška raketa iš „SpaceX“ kosmodromo „Starbase“, esančio netoli Boka Čikos Teksaso valstijoje, pakilo 8.33 val. vietos (16. 33 val. Lietuvos) laiku.

Buvo numatyta, kad kapsulė „Starship“ atsiskirs nuo pirmosios pakopos raketos stiprintuvo, likus trims minutėms iki skrydžio pradžios, tačiau atsiskyrimas neįvyko ir raketa sprogo.

„Tarsi skrydžio bandymas būtų nepakankamai įdomus, „Starship“ prieš atsiskiriant buvo greitai ir neplanuotai išmontuota“, – tviteryje rašė „SpaceX“.

Nepaisant to, kad nepavyko užbaigti bandomojo skrydžio, „SpaceX“ pareiškė, kad laiko jį sėkmingu.

„Išvalėme piloną – tai buvo vienintelė viltis“, – sakė „SpaceX“ kokybės sistemų inžinierė Kate Tice (Keit Tais). 

„Atliekant tokį bandymą sėkmę lemia tai, ko išmokstame, o šiandienos bandymas padės mums pagerinti „Starship“ patikimumą, nes „SpaceX“ siekia, kad gyvenimas taptų daugiaplanetinis“, – tviteryje rašė „SpaceX“.

JAV kosmoso agentūra NASA pasirinko šį erdvėlaivį 2025-ųjų pabaigoje vyksiančiai astronautų kelionei į Mėnulį. „Artemis III“ vadinama misija bus pirmoji tokia nuo 1972-ųjų, kai baigėsi „Apollo“ programa.

„Starship“ sudaro 50 metrų aukščio erdvėlaivis, skirtas įgulos nariams ir įrangai gabenti, bei jam nešti skirta 70 metrų aukščio pirmosios pakopos raketa „Super Heavy“.

Vasarį „SpaceX“ sėkmingai atliko nešančiosios raketos 33 didžiulių variklių „Raptor“ bandymą, tačiau erdvėlaivis „Starship“ ir „Super Heavy“ raketa pirmą kartą skrido kartu.

Integruotu bandomuoju skrydžiu buvo siekiama įvertinti jų veikimą kartu.

„SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) prieš startą įspėjo, kad gali kilti techninių problemų, ir stengėsi sumažinti pirmojo bandomojo skrydžio lūkesčius.

„Tai labai rizikingas skrydis, – sakė jis. – Tai pirmasis labai sudėtingos, milžiniškos raketos paleidimas. Yra milijonas būdų, kaip šiai raketai gali nepavykti.“

Jis pasidžiaugė raketos „Starship“ paleidimu prieš pat jai susprogstant. 

„Sveikiname „@SpaceX“ komandą su jaudinančiu bandomuoju „Starship“ paleidimu! Daug ko išmokome kitam bandomajam startui po kelių mėnesių“, – rašė E. Muskas tviteryje.

„Daugiaplanetės rūšys“

2024 metų lapkritį NASA pati iškels astronautus į Mėnulio orbitą, naudodama savo sunkiąją raketą „Space Launch System“ (SLS), kuri buvo kuriama daugiau nei dešimtmetį.

„Starship“ erdvėlaivis yra ir didesnis, ir galingesnis už SLS, ir gali į orbitą iškelti daugiau kaip 100 tonų krovinį.

Jis sukuria 7 590 tonų traukos jėgą, t. y. daugiau nei du kartus didesnę nei „Saturn V“, skraidinusią astronautus į Mėnulį prieš pusę šimtmečio.

Integruoto bandomojo skrydžio metu planuota, kad „Super Heavy“ nešančioji raketa atsiskirs nuo „Starship“, praėjus maždaug trims minutėms po starto, ir nusileis į Meksikos įlanką.

Tačiau atsiskyrimas nepavyko ir po keturių minučių skrydžio nešančioji raketa ir erdvėlaivis „Starship“ sprogo danguje.

„Jei iki tol, kol kas nors nutiks ne taip, nukeliausime pakankamai toli nuo paleidimo aikštelės, manau, kad tai laikysiu sėkme, – prieš skrydį sakė E. Muskas. – Tik nesusprogdinkite paleidimo aikštelės.“

„SpaceX“ numato galiausiai į orbitą iškelti erdvėlaivį „Starship“, o paskui papildyti jį degalais iš kito „Starship“ erdvėlaivio, kad jis galėtų tęsti kelionę į Marsą ar dar toliau.

Pasak E. Musko, galutinis tikslas – įkurti bazes Mėnulyje ir Marse, kad žmonės taptų „daugiaplanetė civilizacija“.

„Šiuo trumpu civilizacijos momentu mes galime tapti daugiaplanetine rūšimi, – sakė jis. – Tai mūsų tikslas. Manau, kad turime šansą.“

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

to cha

ne tik sakė, rodė. Nuostabii gražiai nuėjo paskui rusų laivą (jau tada žinojo kad bus tas laivas) jankių chuttlas Challenger. Po to nemažiau gražiai Columbia.Su visom savo įgulom.

Oi

Batutas suplyso matyt....

lopnula piz.....a

propali dengi.....susprogo mizne pradingo pinigai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS