Bliuzo festivalis „Kaunas Blues“ – atsinaujinusioje Kauno sporto halėje | kl.lt

BLIUZO FESTIVALIS „KAUNAS BLUES“ – ATSINAUJINUSIOJE KAUNO SPORTO HALĖJE

Atsinaujinusi Kauno sporto halė spalio 6 ir 7 dienomis kvies kauniečius bei miesto svečius apsilankyti pirmą kartą organizuojamame miesto bliuzo festivalyje „Kaunas Blues“. Net du vakarus iš eilės halė skambės nuo ryškių ir išskirtinių bliuzo atlikėjų iš JAV, Kanados ir Europos šalių pasirodymų. 

Sunkų šalies priespaudos laikotarpį menanti Kauno sporto meka po rekonstrukcijos tapo pritaikyta kultūriniams renginiams bei koncertams. Pagerintos halės akustinės savybės ir „GM gyvai“ investicijos į garso kokybę festivalio svečiams sukurs unikalią atmosferą, kurioje skleisis šiuolaikiniu skambesiu praturtinta bliuzo žanro muzikos esmė.

Sporto halė dažnam kauniečiui kelia daug sentimentų ir nostalgijos. Pastatyta 1939 m., ji ir dabar stovi kaip gyvas nepriklausomos Lietuvos sporto liudininkas. Būtent čia lietuviai įrodė, kokie esame stiprūs ir nusiteikę kovoti. Lietuvos krepšininkams 1937 m. nuskynus pergalę II Europos krepšinio čempionate Rygoje ir nusprendus sekantį čempionatą rengti Kaune, sporto halė iškilo vos per 6 mėnesius – tiek laiko buvo likę iki pirmenybių. Darbas nenutrūkdavo net naktimis, vienu metu halę statė apie 300 žmonių, nuo kūjų dūžių skambėjo visa apylinkė. Ne veltui – gegužės mėn. vykusiame Europos krepšinio čempionate lietuviai iškovojo pirmąją vietą. 

Antrojo pasaulinio karo metais šalia sporto halės, Ąžuolyne, numestos dvi didelės aviacinės bombos, tačiau gerai suprojektuotas ir įrengtas statinys liko nepažeistas.

Vėliau, prasidėjus sovietinei okupacijai, Kauno sporto halėje vyko Lietuvos mokytojų suvažiavimas, kurio metu jie protestavo prieš okupaciją giedodami Lietuvos himną.

Savo vaidmenį Halė suvaidino ir Sąjūdžio metu. XX a. devintojo dešimtmečio pabaigoje čia vyko lietuviško roko šventės, tačiau dauguma ryškiausiai atsimena auksinius „Žalgirio“ laikus prieš 30 metų, kai sirgaliai miniomis plūsdavo į halę stebėti, kaip lietuviai žaidžia su stipriausiais to meto krepšinio klubais. 

Kauno sporto halė matė ir susišaudymą. Tai įvyko 2010 m., prieš tarptautinį bušido turnyrą. Įtarta, kad susišaudymas buvo susijęs su Kauno mafijos karais – du vienai gaujai priklausę vyrai apšaudė keturis kitos gaujos narius. 

Tokia įvairi ir visos Lietuvos istorijai reikšminga Kauno sporto halės praeitis paskatino „Kaunas Blues“ organizatorius festivalį rengti būtent čia. Restauruota ir naujai atgimusi erdvė  – puiki vieta kurti šviesią, kultūros kupiną ateitį.

Festivalio organizatoriai „Gera Muzika Gyvai“ savo veiklą pradėjo beveik prieš dvidešimt metų Kaune. Kompanijos vadovas Žilvinas Švarplys su šypsena prisimena laikus, kai gyvendamas Čikagoje pradėjo siųsti pirmąsias grupes į Kauną, kur jo tėvas Česlovas organizavo koncertus: „Tais laikais be interneto, socialinių tinklų – viskas gyvai, iš lūpų į lūpas. Natūraliai atitekėjo bliuzas į Kauną ir laikui bėgant pamatėme, kaip auga susidomėjimas. Atėjo laikas ilgai lauktai bliuzo šventei ir geresnės vietos už sporto halę nesugalvojome: halės sienos tiek visko mačiusios, pati halė yra bliuzas. O dabar dar prikelta į naują gyvenimą. Reikia atšvęsti halės atgimimą!“, teigia Žilvinas.

Festivalio programa

Spalio 6 d. scenoje pasirodys Anthony Gomes ir Roland Tchakounté. 

Anthony Gomes. Organizatorių nuotr. 

Anthony Gomes - gitaros virtuozas, kuriam pagyrimų negailėjo net pats bliuzo grandas B.B. King. Be savo muzikinių talentų Gomes aktyviai veikia psichikos sveikatos srityje ir rūpinasi karo veteranais įsteigęs “Music is the Medicine” organizaciją. „Kaunas Blues“ scenoje Anthony pristatys naujausią savo solinį albumą „High Voltage Blues“– tikrą roko ir bliuzo dermės šedevrą, debiutavusį svarbiausio JAV „Billboard Blues Chart“ pirmoje vietoje ir išsilaikiusį jame net 22 savaites iš eilės. 

Roland Tchakounté. Organizatorių nuotr. 

Roland Tchakounté -  prieš daugelį metų iš Kamerūno į Prancūziją žvejybos valtimi pabėgęs atlikėjas, festivalio programą papuoš savo afrikietiškų šaknų ir tradicinio bliuzo sinteze. Dainuojantis gimtąja bamileke tarme Roland pripažįstamas ne tik bliuzo, bet ir pasaulio muzikos scenoje. 

Spalio 7d. Toni Green ir Sax Gordon su „Luca Giordano Band“. 

Toni Green. Organizatorių nuotr. 

Toni Green - išskirtinio vokalo savininkė, kurios muzikinis stilius subtiliai jungia bliuzo ir soulo elementus.  „Kaunas Blues“ festivalyje ji pristatys pernai pasirodžiusį albumą „Memphis Made“, kuriame pasakoja ne tik apie šiuolaikinio pasaulio realijas, bet ir apdainuoja savo kūrybinį kelią.

Sax Gordon. Organizatorių nuotr. 

Sax Gordon su savo saksofonu – ekspresyvus, pašėlęs, savo pasirodymuose dažnai balansuojantis ties nuostabaus chaoso riba, jis įsitvirtino kaip talentingas ir puikiai atpažįstamas savo instrumento meistras bliuzo pasaulyje. Šis muzikantas ir vokalistas „Kaunas Blues“ festivalyje pasirodys su viena geriausiai vertinamų Italijos bliuzo grupe „Luca Giordano Band“.

Į festivalį ir atgal iš Vilniaus veš autobusas. Spalio 6 ir 7 autobusas išvažiuoja 17 val. iš „Forum Palace" į Kauno sporto halę, grįžta 23 val. iš Kauno sporto halės į „Forum Palace“

Bilietai: www.bilietai.lt

Senjorams, studentams ir moksleiviams taikoma 30% nuolaida

Daugiau informacijos ieškokite www.gmgyvai.lt .

GALERIJA

  • Bliuzo festivalis „Kaunas Blues“ – atsinaujinusioje Kauno sporto halėje
  • Bliuzo festivalis „Kaunas Blues“ – atsinaujinusioje Kauno sporto halėje
  • Bliuzo festivalis „Kaunas Blues“ – atsinaujinusioje Kauno sporto halėje
  • Bliuzo festivalis „Kaunas Blues“ – atsinaujinusioje Kauno sporto halėje
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

dar

Gerai,kad organizatoriai neapsibrėžia siaurų žanro ribų- Anthony Gomes yra bliuzroko muzikantas, Toni Green- Pietų soulo ( Southern Soul) atlikėja. Bliuzas, ritmenbliuzas, fank, soul, smūt džiazas, džiazrokas persilieja ir papildo vienas kitą.

Nuom.

Puikūs muzikantus . O gal organizatoriai pakviestų ir mūsų bliuzo atlikėjus,pavyzdžiui Ramūną Difartą, Luką Bartašką, Ariną, Beach Blues Band ?

nieko neliko

is musu hales-tik isorinis karkasas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS