Kauno tarpukario perlai laukia naujų šeimininkų | kl.lt

KAUNO TARPUKARIO PERLAI LAUKIA NAUJŲ ŠEIMININKŲ

Kauno centrinis paštas ir Lietuvos banko rūmai ieško naujų šeimininkų, tačiau nekilnojamojo turto (NT) specialistai prognozuoja, kad paieškos gali užtrukti.

Parduodamas paštas

Valstybinė įmonė "Lietuvos paštas" nusprendė parduoti nereikalingus pastatus. Į sąrašą įtrauktas ir Kauno centrinis paštas – istorinių statinių kompleksas įvertintas apie 1,6 mln. eurų, tačiau kainą dar gali padidinti potencialūs pirkėjai.

"Praėjusiame amžiuje statytų Centrinių paštų patalpos tapo perteklinės. Po kelis tūkstančius kvadratinių metrų užimančios patalpos daugiausia yra tuščios ir nenaudojamos, o jų eksploatacinės sąnaudos – didžiulės. Šiuos pastatus išlaikyti šiandien yra neracionalu", – tvirtino "Lietuvos pašto" finansų ir administravimo direktorius Kęstutis Jaržemskas.

Anot jo, racionalus ir ekonomiškas disponavimas nekilnojamuoju turtu yra vienas iš strateginių valstybės valdomoms įmonėms keliamų tikslų.

"Šiuo metu "Lietuvos paštas" turi nemažai nekilnojamojo turto, kuris yra nenaudojamas, nebereikalingas tiesioginei pašto veiklai arba naudojamas neefektyviai. Ieškome optimalių sprendimų, kurie tenkintų akcininko interesus ir garantuotų maksimalią "Lietuvos paštui" priklausančio turto vertės finansinę grąžą", – teigė jis.

Besikeičiantys poreikiai

Iš beveik 5 tūkst. kv. m ploto Kauno centrinio pašto patalpų šiuo metu pašto veiklai naudojama apie penktadalis (1 120 kv. m). Jose įsikūrusi Centrinio pašto klientų aptarnavimo salė, dalis patalpų skirta laiškininkams ir kitam personalui. "Lietuvos pašto" atstovai tikino, kad, pardavus pastatą, sutartyje bus numatyta, jog paštas vis tiek galės tęsti veiklą, o kitos patalpos bus naudojamos savininkų reikmėms.

"Besikeičiantys klientų poreikiai ir tobulėjantys pašto operacijų procesai leidžia optimaliai išnaudoti patalpas. Pardavus Kauno centrinio pašto pastatą, "Lietuvos paštas" sutartomis sąlygomis išsinuomos iš pirkėjo 525 kv. m ploto patalpas. Susidomėjimą šiuo nekilnojamojo turto objektu atskleis paskelbtas viešas konkursas, kuriame pasiūlymus galima teikti iki rugsėjo 15 d.", –  aiškino Komunikacijos grupės vadovas Tomas Bašarovas.

Anot jo, Kauno centrinis pašto kompleksas, kaip ir daugelis XX a. pradžios, tarpukario laikinosios sostinės pastatų, yra įtrauktas į kultūros vertybių registrą, todėl investuotojai, planuodami statinių atnaujinimą, turės atsižvelgti į objekto saugotinas vertingąsias savybes.

"Lietuvos paštas" pagal galimybes užtikrina pastato priežiūrą, todėl, esant poreikiui, atliekami fasado ar kiti remonto darbai. Šiuo metu šio pastato konstrukcijos ir eksploatacinės savybės atitinka galiojančius reikalavimus, todėl yra tinkamas naudoti. Tam tikrų vidaus apdailos ir remonto darbų reikalauja pastato interjeras", – sakė bendrovės atstovas.

Nuomininkų neranda

Dar vienas Kauno tarpukario perlas – Maironio ir K.Donelaičio gatvių kampe įsikūrę Lietuvos banko rūmai – ieško laikinų šeimininkų. Dar pavasarį nekilnojamojo turto bendrovė "Inreal" pranešė, kad laimėjo banko skelbtą konkursą ir sudarė dvejų metų nuomos sutartį. Nuomojami Lietuvos banko rūmų plotai – nuo 1 000 iki 2 850 kv. m (bendras pastato plotas – beveik 6 tūkst. kv. m). Likusioje pastato dalyje ir toliau veiklą vykdys Lietuvos bankas.

Pasak NT specialistų, kol kas laisvose banko patalpose šurmulio negirdėti. Dalis pastato vis dar stovi nenaudojamas. Spėjama, kad situacija galėtų pasikeisti, jei Lietuvos bankas leistų pastatą nuomoti dalimis.

"Šiuo metu yra keletas potencialių nuomininkų, vykdančių finansinę veiklą. Jie norėtų nuomotis dalį patalpų, tačiau Lietuvos bankas pageidauja išnuomoti visą pastatą. Nuomojamas plotas yra gana didelis, suplanavimas – išskirtinis, tad nuomininko paieška gali užtrukti. Geriausiai šios patalpos tinka klientams aptarnauti ir biurams", – "Kauno dienai" sakė "Inreal" Tarpininkavimo departamento Kauno skyriaus vadovas Gediminas Dranginis.

Lietuvos banko atstovai tikino, kad vienas nuomininkas padėtų suvaldyti žmonių srautus ir mažiau trukdytų vykdyti bankų veiklą. "Teikiame pirmenybę potencialiam visų numatytų išnuomoti patalpų vienam nuomininkui dėl patalpų išdėstymo specifikos, siekdami užtikrinti priimtinus ir saugius nuomininko darbuotojų ir mūsų klientų srautus. Nuoma dalimis būtų svarstoma neradus vieno nuomininko visam nuomotinam plotui bei įvertinus galimybes funkciškai atskirti patalpas ir žmonių srautus", –  komentavo Lietuvos banko Paslaugų administravimo departamento direktorius Gintautas Moška.

Architektūriškai šie pastatai turi labai didelę vertę, bet komerciškai tai nėra labai patrauklu, nes paveldo objektai reikalauja papildomo išlaikymo.

Jis tikino, kad numatoma nuomotinų patalpų paskirtis – administracinei, finansinei ar kitai centriniam bankui priimtino pobūdžio veiklai vykdyti.

Kas galėtų įsikurti?

NT ekspertai pastebi, kad istoriniuose Kauno pastatuose galima įvairi veikla. Tiek Centrinis paštas, tiek Lietuvos banko rūmai yra patogioje vietoje, nes miesto centras visada traukia investuotojus.

"Banko patalpose, manau, galėtų vykti panaši veikla kaip dabar. Galbūt galėtų susidomėti komerciniai bankai arba unijos. Dėl Centrinio pašto sudėtinga pasakyti, nes su šiuo objektu nesu susipažinęs", – sakė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos Kauno skyriaus vadovas Robertas Jocius.

Kiti NT rinkos dalyviai įsitikinę, kad pašto pastatas galėtų veikti kaip puiki viešojo maitinimo įstaiga. "Prieš įsigydami pastatą savininkai turėtų turėti aiškią viziją, ką jame veiks. Kad nebūtų padaryta banaliai – tiesiog įkurti biurai ar batų parduotuvė.1990-aisiais vyravo toks požiūris: kai tik atsirasdavo laisvas kampelis, tuoj įsikurdavo parduotuvė.

Reikalingas labiau socialiai atsakingas požiūris į šiuos pastatus. Centrinio pašto salėje turi būti išsaugoti tūriai ir autentika. Pirma mintis, kuri šauna į galvą, kas galėtų įsikurti pašte, – prabangus restoranas, kuris būtų kaip traukos centras, nes tam yra tinkama vieta, kuri žmonėms suteikia emocijų, o kartu tai duoda pelną verslui", – nuomonę išsakė bendrovės "Ober-Haus" Kauno biuro vadovas Saulius Umbrasas.

Paveldo apribojimai

NT specialistai atkreipė dėmesį, kad nors pastatai yra labai geroje Kauno vietoje, naujų šeimininkų paieškoms koją gali pakišti paveldo apribojimai. Tiek Centrinis paštas, tiek Lietuvos banko rūmai laikomi tarpukario modernizmo perlais, tad jų remontas ir patalpų pritaikymas įvairiai veiklai turi būti vykdomas pagal griežtus paveldosaugos reikalavimus.

"Objektas yra paveldinis ir tai sumažina galimybę rasti naujus šeimininkus, nes pirkėjas turės prisitaikyti prie esamo suplanavimo, interjero. Vertinant 1 kv. m kainą, kaip objekto, esančio centrinėje miesto dalyje, ji nėra didelė, tačiau svarbiausias kriterijus pirkėjui bus pastato funkcionalumas ir galimybė jį pritaikyti savo poreikiams", – nuomonę išsakė bendrovės "Inreal" atstovas G.Dranginis.

"Architektūriškai šie pastatai turi labai didelę vertę, bet komerciškai tai nėra labai patrauklu, nes paveldo objektai reikalauja papildomo išlaikymo. Tokiems pastatams turėtų būti daromos tiek pardavimo, tiek nuomos nuolaidos, kad nereikėtų mokėti kokio nors mokesčio ar kitaip verslininkai būtų skatinami tokiuose objektuose veikti", – apie galimus mainus, kai verslininkai padeda išsaugoti paveldo objektus, investuoja į jų tvarkymą, bet moka mažesnius mokesčius, kalbėjo NT ekspertas S.Umbrasas.

Anot jo, didžiausias pranašumas, kurį turi paveldo saugomi objektai – prestižas. Jei Lietuvos banko rūmuose įsikurtų kitas bankas, tai iš karto jam pridėtų vertės, nes šiose patalpose visą laiką buvo tik bankas, tad suteikia kartu ir tam tikrą pasitikėjimą. "Tokie objektai nekonkuruoja su naujos statybos objektais. Iš tiesų paveldo objektai turi ir pranašumų, ir trūkumų", – sakė bendrovės "Ober-Haus" atstovas.

GALERIJA

  • Išliks: pardavęs Centrinio pašto pastatą, „Lietuvos paštas“ sieks dalį patalpų išsinuomoti.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Labai progresyvi mintis:"Tokiems pastatams turėtų būti daromos tiek pardavimo, tiek nuomos nuolaidos, kad nereikėtų mokėti kokio nors mokesčio"!

Povilas

Manau, kad ši valdžia tikrai tvarko mūsų miestą , nes tai matosi ne iš laikomų niekam nenaudojamų ar komerciškai nenaudingų pastatų, ką darė ankstesnės valdžios, o ...tvarkosi. Pvz., apleistas pastatas Varnių g., ketaus liejyklos pastatas Petrašiūnuose, "monstras" Karaliaus Mindaugo prospekte...ir daugelis kitų per paskutinius metus apleistų pastatų bei statomų naujų...

kaunietis

pašte galėtų įsikurti viešbutis ar nakvynės namai pavadinimu "Paštas"...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS