Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos? | kl.lt

KĄ KAUNE VEIKĖ PABĖGĖLIŲ GABENTOJAS IŠ SERBIJOS?

Prieš Kauno apygardos teismą stojo serbas Miodragas Markovičius, kaltinamas bandymu padėti vienai Ruklos pabėgėlių priėmimo centre apgyvendintai prieglobsčio mūsų šalyje prašančiai sirų šeimai pabėgti į Vokietiją.

Neišbuvo nė dviejų savaičių

Šią sirų šeimą, auginančią du mažamečius vaikus, mūsų šalies pareigūnai buvo atsirinkę iš pabėgėlių stovyklos Graikijoje. Ji atvyko į Ruklą, tačiau čia neišbuvo ir dviejų savaičių. Pabėgėliai buvo sulaikyti Kalvarijos užkardos saugomame pasienio ruože su Lenkija.

Pernykštės spalio 23-iosios vakarą jie bandė išvažiuoti iš Lietuvos M.Markovičiaus automobiliu "Ford Focus" net nesislapstydami, nors dar nebuvo susitvarkę dokumentų, leidžiančių jiems kurį laiką laisvai keliauti po ES.

Teisėsaugininkų duomenimis, oficialiai niekur nedirbantį M.Markovičių, turintį leidimą gyventi Vokietijoje, galėjo nusamdyti ten gyvenantis šios sirų šeimos galvos brolis. Vieša paslaptis, kad bene labiausiai iš Europą pastaruoju metu užplūdusios pabėgėlių bangos pelnosi serbų nusikaltėliai.

Aukštąjį išsilavinimą turintis M.Markovičius kaltinamas pasikėsinęs neteisėtai gabenti žmones per Lietuvos valstybės sieną iš savanaudiškų paskatų. Remiantis siro telefone rastu susirašinėjimu, keturių žmonių pervežimą per valstybės sieną teisiamasis buvo įkainojęs 180 eurų.

Paleistas už užstatą

Sulaikymo metu pas 53-ejų M.Markovičių rasti 9 tūkst. eurų – tūkstančiu mažiau, negu galima turėti tokios kelionės metu.

Jis tikino grįžtantis iš Sankt Peterburgo, kur esą tvarkė draugo paveikslo pirkimo reikalus. Ir šie pinigai – Vokietijoje gyvenančio draugo.

Tačiau M.Markovičius sutiko su jį sulaikiusių Lietuvos teisėsaugininkų pasiūlymu paleisti jį už 7 tūkst. eurų, paimtų iš minėtos sumos, užstatą.

Iš pradžių nepripažinęs savo kaltės – esą susirado šią sirų šeimą per interneto programėlę savo telefone, ieškodamas bendrakeleivių ilgoje kelionėje iš Rusijos į Vokietiją, esą nežinodamas, kad pabėgėlių yra ne tik Vokietijoje, bet ir Lietuvoje, vėliau M.Markovičius prisipažino bandęs padėti šiai sirų šeimai pabėgti į Vokietiją. Todėl jo bylą teisme ketinta nagrinėti, sutrumpinus įrodymų tyrimą. Tokiu atveju būtų trečdaliu sumažinta ir skirta bausmė. Lietuvos įstatymai už neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų be jokios kitos alternatyvos.

Pasaka žiniasklaidai

Į trečiadienį įvykusį pirmąjį šios bylos posėdį, planuojant sutrumpintą įrodymų tyrimą, nebuvo kviečiami ir liudytojai. Tarp jų – ir minėti sirai, kurie, Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktoriaus Roberto Mikulėno teigimu, yra jiems grąžinti – laukia, ar Migracijos departamentas suteiks jiems politinį prieglobstį Lietuvoje.

Tačiau po pustrečio mėnesio vėl į Lietuvą atvykęs M.Markovičius jau pateikė nemažai siurprizų.

Pirmiausiai, jis dėjosi labai besidžiaugiantis, matydamas savo teismo procese bent vieną žiniasklaidos atstovą, greičiausiai bandydamas šį politizuoti. "Esu pakištas," – puikia rusų kalba "Kauno dienos" žurnalistams aiškino teisiamasis.

Priminus, kad ikiteisminio tyrimo metu visiškai pripažino kaltę, M.Markovičius jau teigė, kad buvęs priverstas tai padaryti dėl sveikatos problemų, atsidūrus už grotų. Esą serga depresija ir turi uždarų patalpų baimę, kuri pasireiškia panikos priepuoliais. Po šio teiginio M.Markovičius ėmė pasakoti tą patį, ką ir jį sulaikiusiems pareigūnams pirmosios apklausos metu, – esą susipažinęs su pastaruosius sudominusiais savo bendrakeleiviais interneto programėlėje, kuria naudojasi visa Europa. O jų tamsus gymis bei tautybė jam nesukėlė jokių įtarimų, nes Vokietijoje sirų apstu. Tikindamas, kad nežino, už ką yra teisiamas, bohemiškos išvaizdos M.Markovičius, kaip įmanydamas, slėpė veidą nuo žiniasklaidos.

Iškalbingi įkalčiai

"Kauno dienos" žiniomis, teisėsaugininkai turi rimtų M.Markovičiaus kaltės įrodymų.

Pirmiausia, sirų parodymus, duotus ikiteisminio tyrimo metu. Šie pasakojo, kad "Ford Focus" vairuotoją, turėjusį juos nuvežti į Berlyną, surado Vokietijoje gyvenantis šeimos galvos brolis. Šis atsiuntė ir M.Markovičiaus nuotrauką bei koordinates. Buvo sutarta, kad pastarasis paims juos Kaune. Tačiau atvykti laiku į sutartą vietą jis nespėjo, todėl teko grįžti atgal į Ruklą ir laukti M.Markovičiaus "Ford Focus" pasirodant ten.

Anot sirų, jie sumokėję šio automobilio vairuotojui sutartus 180 eurų vos tik įlipę. Tačiau, kai po beveik keturių valandų buvo sulaikyti ir pareikalavo M.Markovičiaus šiuos pinigus grąžinti, šis atsisakė tai padaryti teigdamas, kad išleidęs juos bendrakeleivių šešiamečiams vaikams maitinti kelionėje iki pasienio.

Be to, M.Markovičiaus "Ford Focus" įrengta navigacijos sistema taip pat rodė visai kitus duomenis, negu teigė jo vairuotojas. Nustatyta, kad paskutinis esą iš Sankt Peterburgo į Berlyną grįžusio M.Markovičiaus navigacijos maršrutas buvo priešinga kryptimi – Berlynas–Kaunas.

Pageidavimų koncertas

Bandė gudrauti šis serbas ir stojęs prieš Kauno apygardos teismą.

Jis pareiškė prastai kalbantis rusiškai, esą net nežino žodžio "prokuroras" reikšmės, todėl pareikalavo pakeisti jam skirtą vertėją iš rusų kalbos. "Jeigu norite garbingo teismo, skirkite vertėją, kalbantį mano gimtąja serbų kalba", – puikiai rusiškai dėstė M.Markovičius.

Netiko teisiamajam ir į vokiečių kalbą, jo paties prašymu, išverstas kaltinamasis aktas. Esą šia kalba jis skaito geriau negu rusiškai, nors kalba prasčiau, bet vertėjas savo darbą atliko nekokybiškai. Pavyzdžiui, jo liūdną, pasieniečių teigimu, būseną po sulaikymo šis vertėjas kažkodėl pavadino nervinga, nors jis niekada toks nebūna.

Bandė teisėjas siūlyti M.Markovičiui ir vertėją iš anglų kalbos. Tačiau teisiamasis nesutiko ir su šiuo variantu – esą prastai kalba ir angliškai. Nors ikiteisminio tyrimo metu teigė susikalbėjęs su Rukloje paimtais sirais angliškai – esą tik tada sužinojo, kad jie į Lietuvą atvykę pabėgėliai.

Ko dar laukti?

Teismas nusprendė tenkinti M.Markovičiaus įnorį – rasti jam vertėją iš gimtosios serbų kalbos.

Kitas posėdis numatytas po mėnesio. Kokių dar siurprizų jame laukti iš teisiamojo, neaišku. Po pirmojo nepavykusio bandymo atversti šią bylą Lietuvos valstybės M.Markovičiui skirtas Lazdijų advokatas Mečislovas Norvaišas teismo fojė bandė savo ginamajam kaip mažam vaikui dar kartą išaiškinti, kuo šiam naudingas būtų visiškas savo kaltės pripažinimas.

Be to, į kitą teismo posėdį M.Markovičius vėl turės atskristi lėktuvu iš Vokietijos už savo pinigus. Geriausiu atveju – jeigu šioje byloje bus galima taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimą, skiriant bausmę jam gali būti padaryta išimtis, pakeičiant gresiantį laisvės atėmimą į piniginę baudą, greičiausiai tolygią paimtam 7 tūkst. eurų užstatui.

GALERIJA

  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
  • Ką Kaune veikė pabėgėlių gabentojas iš Serbijos?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Biiudžetas

Štai tokios protu nesuvokiamos procedūros, pajungiančios gausias tiriančių, ieškančių, uostančių, o galų gale skurdina biudžetą, o naudos JOKIOS.

Zenonas Priekuliškis

Kaip matot bėga ne tik saviškiai, nors ir nešaudo. Bėga nuo tokios politikos.

Atas

Tai už ką jį bausti, jeigu tuos parazitus jis stengėsi išvežti iš Lietuvos? Ne bausti, o pagirti reikia, bausti reikia tuos, kurie i Lietuvą tuos juidarūrius kviečia ir atveža
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS