Vietoj namo – aferų tvaikas? | kl.lt

VIETOJ NAMO – AFERŲ TVAIKAS?

Būstą norėjusi įsigyti klaipėdiečių pora pateko į nepavydėtiną situaciją. Paaiškėjo, kad statytojas preliminarias pirkimo sutartis buvo sudaręs su keliais pirkėjais, o statomą namą su sklypu pardavė visai kitiems žmonėms, nors pradinį įnašą pora ir buvo sumokėjusi.

Suokė apie kaimynystę

Šeimą sukūręs trisdešimtmetis klaipėdietis Tomas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) su žmona apie namo statybas pradėjo svajoti dar prieš metus.

Radęs nekilnojamojo turto brokerį ir sužinojęs, kad Klaipėdos rajone yra parduodamas sklypas, Tomas susitiko su pardavėju.

Paaiškėjo, kad pardavėjas Ž.S. yra įkūręs statybų bendrovę ir ji gali pastatyti namą.

"Po vestuvių žmona labai norėjo gyventi name, nes mūsų būstas daugiabutyje darėsi ankštas. Kai pradėjome internete dairytis įvairių pasiūlymų, apsisprendėme, kad šis variantas mums bus tinkamiausias. Sklypo, kuriame bus pastatytas visas namas, kaina mus tenkino. Tuo metu suma neatrodė labai maža. Tokia buvo nekilnojamojo turto rinka. Pirmą kartą susitikus su pardavėju, šis paaiškino, kad jam Ginduliuose priklauso trys sklypai. Viename stovi jo namas, o šalia esančius du jis parduoda. Ž.S. nuo pat pirmųjų susitikimų ėmė labai gražiai kalbėti apie kaimynystę, esą kokie būtume šaunūs draugai, nes jis nenori, kad šalia jo šeimos gyventų bet kokie kaimynai", – pasakojo Tomas.

Spaudė pasirašyti keisti sutartį

Po derybų vyrai susitarė, kad sklypas su jame pastatytu namu kainuos 95 tūkst. eurų.

Pardavėjas paprašė Tomo, kad šis duotų 10 tūkst. eurų pradinį įnašą.

Gavęs grynaisiais visą sutartą sumą, Ž.S. su pirkėju pasirašė pinigų gavimo raštelį.

"Pirmą kartą gyvenime atlikau tokius sandorius, neturėjau patirties. Numatytą dieną susitikome, pasirašėme sutartį, padaviau pirmą įmoką. Sutarėme, kad likusius pinigus pervesiu vėliau. Visą pinigų sumą pervesiu tada, kai bus įvykdytos sutarties sąlygos. Jo įmonė turėjo pastatyti bent 40 proc. namo, o tada jau galėjau kreiptis į banką paskolos dėl tolimesnių statybų finansavimo", – prisiminė vyras.

Klaipėdietis pirmąsias abejones dėl įvykusio sandorio pajuto tada, kai Ž.S. paprašė, jog namo pirkimo sutartyje būtų sumažinta netesybų suma.

Nutraukus sutartį, pirkėjas būtų turėjęs sumokėti 5 tūkst., o pardavėjas 40 tūkst. eurų.

"Jis įkyriai skambino kiekvieną dieną, prašė manęs suvienodinti netesybų sąlygas. Prigalvodavo tokių istorijų, jog dabar, kai jau viskas pasibaigė, manau, kad jis yra geras aktorius", – pastebėjo Tomas.

Vis dėlto vyrai sutarė, kad, vienai šalių nutraukus sutartį, tektų sumokėti 5 tūkst. eurų.

Banke – pribloškiama žinia

Tomas su žmona nuolat lankėsi sklype ir apžiūrėdavo statomą namą. Jiems buvo teigiama, kad viskas vyksta pagal grafiką, terminai nepažeidžiami.

Artėjo metas oficialiai kreiptis į banką paskolos, tačiau prieš tai reikėjo susitvarkyti dokumentus, atlikti turto vertinimą.

"Rodos, reikalai buvo pajudėję, su žmona laukėme, kada galėsime kreiptis į banką. Bet iš pardavėjo vis gaudavome neigiamą atsakymą. Tai trūksta dokumentų, tai jis siūlo savo turto vertintoją, tai kažkas suserga, neatvyksta. Kilo įtarimas, kad specialiai vilkinamas laikas. Tik nebuvo aišku, dėl kokios priežasties. Sutarties terminui artėjant prie pabaigos, mes susiradome nepriklausomą turto vertintoją – tuo metu jau buvo pastatyta 40 proc. namo. Gavęs reikiamus dokumentus, patraukiau į banką. Tačiau čia išgirsta informacija mane visiškai pribloškė, taip ir likau išsižiojęs. Pasirodo, namas jau buvo parduotas kitam žmogui. Visi Ž.S. iki tol naudoti telefonai nuo šio momento buvo išjungti. Niekaip nepavykdavo susisiekti, jis neatsakydavo į elektroninius laiškus. Tada supratau, kad vyksta kažkokie negeri dalykai", – atviravo vyras.

Griebėsi Dievo vardo

Klaipėdietis, pasitaręs su advokatu, nusprendė nedelsiant kreiptis į antstolį.

Laiku supratęs situacijos svarbą ir gavęs reikiamą teisinę informaciją, vyras džiaugėsi, kad antstoliui pavyko užblokuoti visas Ž.S. banko sąskaitas ir areštuoti turtą.

"Paaiškėjo, kad antstolis laiku spėjo padaryti savo darbą. Namas jau buvo parduotas kitam asmeniui, tik nebuvo įvykusi pinigų pervedimo operacija. Sužinojęs apie areštuotą turtą, pardavėjas ėmė nepaliaujamai skambinėti, prisiekinėti Dievu, atsiprašinėti. Sakė padarysiąs bet ką, kad tik būtų atblokuotos jo banko sąskaitos. Aš su juo daugiau nebendravau, viską sprendėme tik elektroniniais laiškais ir tik per advokatą, kuris man patarė nepasiduoti jo švelniems žodžiams bei gailestingoms istorijoms", – kalbėjo Tomas.

Komunikacijos asas tyli

Vyras suprato, kad susidėjęs su gerą iškalbą turinčiu veikėju.

Pradėjus domėtis Ž.S. biografija, paaiškėjo, kad internete su šiuo žmogumi reikalų turėję klaipėdiečiai apie jį atsiliepia itin prastai.

Pats verslininkas vienos mokslo įstaigos tinklalapyje pristatomas kaip įvaizdžio, komunikacijų ir rinkodaros specialistas, gebantis studentams papasakoti apie savo stulbinamos karjeros vingius.

Dienraščiui susisiekus su šiuo komunikacijos ir rinkodaros specialistu, verslininkas, vos išgirdęs žurnalistų klausimą apie jo verslo ypatumus, metė ragelį.

"Nesupratau, dėl ko čia šis skambutis ir toks klausimas? Jūsų minimi faktai prasilenkia su tikrove", – tik tiek žurnalistams tesugebėjo pasakyti apsukrus veikėjas.

Peržvelgus Nekilnojamojo turto registro duomenis, aiškėja, kad šio verslininko sklypo pirkėjai vis dėlto išties buvo mulkinami.

Sutartį su Tomu ir jo žmona šis verslininkas pasirašė 2016 m. rugsėjį.

Jau tų pačių metų spalį sudaroma kita preliminari nuosavybės įsigijimo sutartis, tačiau su visai kitais žmonėmis.

Turto objektas – tas pats sklypas, kuriame vyksta statybos.

"Visą pusmetį vyko tikras teatras. Mes važinėjome į namą kaip į savo, rinkomės durų ir langų spalvą, planavome", – šiurpo Tomas.

Nekilnojamojo turto registre pažymėta, kad galutinis turto pardavimo sandoris įvyko šių metų gegužės pradžioje.

Tačiau namas galiausiai parduotas trečiajam asmeniui.

Gaišaties ir vargo metai

Vargais negalais Tomas pasiekė susitarimą su Ž.S. ir atgavo sumokėtus pinigus bei išsireikalavo netesybas.

"Jis vėl bandė manipuliuoti, pirmą kartą pervedė tik septynis tūkstančius eurų. Teko vėl klausytis jo sekamų pasakų apie sergančius artimuosius ir sunkią materialinę padėtį. Man pasisekė, atgavau visą pradinį įnašą. Sumą, kurią gavau už nutrauktą sutartį, sumokėjau advokatui. Prabėgo vieneri metai, o aš, užuot gyvenęs naujame name, neturiu nieko. Galiu pasigirti tik žilais plaukais ir bemiegėmis naktimis. Maža to, visa nekilnojamojo turto rinka taip pasikeitė, kad tas pats namas šiuo metu yra parduodamas už 130 tūkst. eurų", – liūdesio neslėpė klaipėdietis.

Komentaras

Arūnas Benetis

Advokatas

Pirkėjai su pardavėju praėjusių metų rugsėjo 24 d. sudarė būsimo gyvenamojo namo su žemės sklypu pirkimo–pardavimo sutartį, siekiant nustatyti preliminarias pardavėjui nuosavybės teise priklausančio turto pirkimo–pardavimo sąlygas. Pagal šios sutarties sąlygas pardavėjas įsipareigojo pastatyti namą ir už nustatytą kainą parduoti jį pirkėjams, o pirkėjai įsipareigojo už jį sumokėti. Avansinė įmoka buvo sumokėta grynaisiais. Šalys sutarė, kad namas bus pastatytas ir pagrindinė sutartis sudaryta ne vėliau kaip iki šių metų kovo 31 d. Pardavėjui nustatytu terminu nesudarius pagrindinės pirkimo–pardavimo sutarties, paaiškėjo, kad turtas, pažeidžiant sutarties sąlygas, jau yra parduotas tretiesiems asmenims. Pardavėjui nustojus bendrauti su pirkėjais ir delsiant grąžinti avansinę įmoką, pirkėjai kreipėsi į mūsų įmonę. Nedelsiant ir išanalizavus situaciją, buvo kreiptasi į teismą dėl skolos, baudos, metinių palūkanų ir bylinėjimosi išlaidų priteisimo. Teismas nusprendė reikalavimų įvykdymo užtikrinimui taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Derybų metu pardavėjui sutikus su mūsų išsakytais argumentais, buvo nedelsiant visiškai atsiskaityta su klientais. Siekiant išvengti panašių situacijų, sudarant sandorius rekomenduotume pasitelkti teisininkus. Šiuo atveju buvo būtina Nekilnojamojo turto registre įregistruoti juridinį faktą (žymą) dėl sudarytos nekilnojamojo daikto preliminariosios pirkimo–pardavimo sutarties. Jeigu tai būtų padaryta, pardavėjas nebūtų turėjęs galimybės parduoti namo tretiesiems asmenims.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Anonimas

Sveiki, gal kas gali parašyti kokį komentarą - atsiliepimą apie statytoją Arūną Bartkų

Nukentejes nuo jo

Sveiki, susisiekime visi kad nuo jo nukentejo. Ir metames i viena byla.

A

Klaidos yra daromos ir dabar. “Gintaro namai” kvartale zmones baigia plaukus nusirauti, gerai kad eina pas advokatu ir kreipsiasi i teismus. Gal viena karta pasibaigs jo aferos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS