Panevėžio teismas kaltu dėl prekybos žmonėmis pripažino buvusį advokatą A. Surblį | kl.lt

PANEVĖŽIO TEISMAS KALTU DĖL PREKYBOS ŽMONĖMIS PRIPAŽINO BUVUSĮ ADVOKATĄ A. SURBLĮ

Panevėžio apygardos teismas byloje dėl prekybos žmonėmis bei piktnaudžiavimo antradienį kaltu pripažino buvusį advokatą Aivarą Surblį ir skyrė jam šešerius metus laisvės atėmimo.

Taip teismas įvertino teisininko veiksmus, kad vietoje asmens, pas kurį buvo rasti narkotikai, būtų nuteistas kitas asmuo.

Šis nuosprendis buvusiam teisininkui buvo paskelbtas byloje dėl trukdymo teisingumui.

Kaltu šioje byloje dėl piktnaudžiavimo taip pat pripažintas ir kitas buvęs advokatas Marius Navickas, jam skirta 79 tūkst. eurų bauda.

Nuosprendį paskelbusi teisėja Jolanta Raščiuvienė pabrėžė, kad šių advokatų veiksmai buvo nesuderinami nei su jų statusu valstybėje, nei su sąžiningumu, nei su kitomis moralės normomis.

Buvęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas Edmundas Tautavičius pripažintas kaltu dėl prekybos žmonėmis ir kitų nusikaltimų, jis nuteistas kalėti ketverius metus.

Panevėžietis Oskaras Bondarčiukas taip pat pripažintas kaltu dėl prekybos žmonėmis ir nuteistas kalėti galutine penkerių metų bausmę, ji subendrinta su kitų teismų nuosprendžiais.

Nuosprendį paskelbusi teisėja J. Raščiuvienė sakė, kad nuteisti advokatai savo veiksmais labai stipriai sumenkino visuomenės pasitikėjimą šios profesijos atstovais, taip pat padarė labai didelę žalą juridiniam asmeniui – Advokatūrai.

„Teismas mano, kad Anatolijaus Greinos laisvė pasirinkti jam priimtą elgesio variantą buvo apribota, buvo pasinaudota jo pažeidžiamumu dėl sunkios materialinės padėties, pasiūlius ir sumokėjusius piniginį atlygį už sutikimą būti patrauktam baudžiamojon atsakomybėn už labai sunkų nusikaltimą, kurio jis nepadarė. Pagal byloje nustatytas aplinkybes teismas pripažino, kad A. Greinos pažeidžiamumas kaltinamiesiems buvo žinomas. Naudojuosi juo, siekdami išnaudoti svetimos kaltės prisiėmimui“, – per posėdį sakė J. Raščiuvienė.

Ji taip pat sakė, kad kaltais dėl prekybos žmonėmis pripažinti kaltinamieji verbavo, išnaudojo A. Greiną svetimos kaltės prisiėmimui ir bausmės atlikimui.

„Buvo trukdoma prokurorams, ikiteisminio tyrimo pareigūnams atlikti pareigas. (..) Greina apkalbėjo save, Valius, Surblys, Tautavičius ir Bondarčiukas tyčia veikė taip, kad Greina nepakeistų neteisingų, klaidinančių parodymų“, – sakė J. Raščiuvienė.

Narkotikų byla

Tyrimo duomenimis, 2017 metų pavasarį Virgilijaus Valio namuose prie Klaipėdos buvo rastos šešios sandariai uždarytos konservų dėžutės su daugiau kaip kilogramu kokaino. Vėliau pareigūnai gavo duomenų, kad V. Valius, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už kokaino įsigijimą, su jį gynusiu advokatu A. Surbliu ir kitu asmeniu surado ir įkalbėjo nekaltą socialiai pažeidžiamą asmenį Anatolijų Greiną už 30 tūkst. eurų, prisiimti baudžiamąją atsakomybę.

Surastas asmuo prisipažino dėl neva padaryto nusikaltimo ir 14 mėnesių buvo suimtas.

Prokuratūra teigė, kad advokatas A. Surblys pažadėjo V. Valiui išvengti baudžiamosios atsakomybės siekiant, kad vietoj V. Valio būtų nuteistas nekaltas asmuo. Pasak pareigūnų, tokiu būdu V. Valius ir A. Surblys susitarė trukdyti prokurorams ir tyrimo pareigūnams nustatyti pradėtame ikiteisminiame tyrime objektyvią tiesą.

Pasak pareigūnų, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad pagal parengtą planą kaltinamieji A. Surblys ir V. Valius šiam asmeniui turėjo surasti advokatus.

Kaip teisme yra sakęs Generalinės prokuratūros prokuroras A. Kazakovas, A. Greina anksčiau buvo atėjęs į policiją ir pareiškęs, kad narkotinės medžiagos V. Valio garaže priklausė jam. Po kurio laiko A. Greina pasislėpė, vyko jo paieška. Tačiau vėliau pareigūnai surinko duomenų, kad narkotikai šiam panevėžiečiui nepriklauso.

A. Greinos galimą sutikimą atlikti bausmę už kitą asmenį dėl narkotikų prokuratūra kvalifikavo kaip prekybą žmonėmis.

Valstybės kaltintojas šioje byloje A. Kazakovas teismui yra sakęs, kad A. Greina buvo užverbuotas už piniginį atlygį prisiimti kaltę, duoti tam tikrus parodymus ir atlikti bausmę.

A. Greinai davus V. Valiui palankius parodymus, jam ėmė atstovauti advokatas M. Navickas, nors, pasak prokuroro A. Kazakovo, iš tikrųjų jis atstovavo V. Valio interesams.

Kai A. Greina iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus buvo perkeltas į tuometinį Lukiškių kalėjimą, tuomet į bylą įsijungė Vilniaus advokatai Drąsutis Zagreckas ir Giedrė Cimbolienė. Kaip skelbta, jie nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti, nes bendradarbiavo su teisėsauga ir padėjo atskleisti nusikaltimus. Teismas nuosprendyje rėmėsi ir šių advokatų parodymais.

V. Valius kartu su advokatais taip pat nuteistas Panevėžio apygardos teismo paskelbtu nuosprendžiu, jis pripažintas kaltu dėl prekybos žmonėmis ir kitų nusikaltimų, jam paskirta galutinė septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Per vieną teismo posėdį Panevėžyje buvo paskelbti Lietuvos policijos iš partnerių užsienyje gauti duomenys, kad 1968 metais gimęs A. Greina buvo sulaikytas Ispanijoje už narkotikų platinimą, sukčiavimą ir dalyvavimą neteisėtame susivienijime. Panevėžyje vykusiame proceso vyras nedalyvavo.

Dėl A. Greinos dingimo be žinios į policiją yra kreipusis A. Greinos brolio sugyventinė.

A. Surblio ir M. Navicko advokatas nuosprendį žada skųsti

Teismo procese Panevėžyje savo buvusiems kolegoms atstovaujantis advokatas Simonas Slapšinskas stebėjosi nuosprendžiu ir žadėjo jį skųsti.

„Aivaras Surblys yra nuteistas už prekybą žmonėmis, kai jis Anatolijaus Greinos nematė. Kaip galima verbuoti žmogų jo nematant? Čia bus naujas pavyzdys teismų praktikoje, kai galima išnaudoti žmogų jo nematant, nežinant apie jį“, – BNS sakė advokatas.

Jis atkreipė dėmesį, kad A. Greina nebuvo apklaustas.

„Apeliacinis skundas bet kuriuo atveju bus teikiamas, nuosprendis kelia daug klausimų“, – patikino S. Slapšinskas.

Šalys gali teikti skundus Lietuvos apeliaciniam teismui. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Todėl

turime balsuoti rinkimuose už E.Vaitkų. Tada ir tvarka bus, ir teisingumas. Ir taikiai gyvensime Lietuvoje.

saudyt suka advakota zelionke tarpurage

patepus ... stai per tokius isgamas teisingumas lietuvoje zemiau nulio ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS