Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu | kl.lt

LAIKAS PRADĖTI RŪPINTIS BALKONŲ GROŽIU

  • 4

Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus orams, balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės.

„Patiems sėti balkono gėles yra ne tik ekonomiškas sprendimas, bet ir nepaprastai maloni patirtis, dažnam virstanti hobiu jau pirmąkart  pabandžius, – įsitikinusi gėlių žinovė Vesta Paukštelo. – Stebint augalų vystymąsi nuo pat pradžių, juos laistyti, prižiūrėti tampa ne darbu, o maloniu užsiėmimu.“

Specialistė siūlo sėklų sodinimo darbus pradėti vasario–kovo mėnesiais, kai kitų sodo ir daržo darbų mažiau. Tokiam ankstyvam sodinimui derėtų rinktis gėles, kurių vegetacijos periodas ilgas. Tuomet po kelių mėnesių, saulei vis labiau įšildant orą, užsiaugintų gėlių žiedai jau galės puošti balkonus.

Ankstyvajam sodinimui derėtų rinktis gėles, kurių vegetacijos periodas ilgas.

„Kad sėklos tinkamai sudygtų, o jauni daigai išliktų sveiki, svarbu pasirūpinti viskuo, ko reikia augalams. Reguliariai, bet saikingai laistykite: dygstančioms sėkloms reikia drėgnos, bet ne šlapios dirvos, tad geriau šiam darbui naudoti purkštuvą. Įsitikinkite, kad temperatūra yra tokia, kokią mėgsta konkretus augalas, – informacija būna nurodoma ant pakuotės. Sudygusiems daigams reikia daug šviesos, todėl parūpinkite šviesią vietą, o jeigu natūralios šviesos trūksta, galite naudoti ir specialias augalų lempas. Galiausiai augalams reikia ir erdvės. Daigams augant, nepamirškite jų retinti arba persodinti į didesnius indus“, – primena V. Paukštelo.


Populiariausios gėlės

Pelargonijos.

Dėl spalvų ir formų įvairovės jos puikiai tinka balkonams ir terasoms puošti. Sėti galima dar sausio mėnesį, tad atidėlioti šio darbo neverta. Pelargonijos mėgsta šviesias vietas ir saikingą laistymą. Persodinti jas reikės maždaug po mėnesio ar pusantro, kai pasirodys keli pirmieji lapeliai. Pirmieji žiedai nudžiugins po penkių–šešių mėnesių.

Petunijos.

Delikačiais žiedais žavinčios petunijos gausiu žydi ir džiugina plačia spalvų gama. Dažnai lietuvių balkonus puošiančių petunijų sėklas į daigyklas reikėtų berti vasario–kovo mėnesiais. Į dirvą jas lengvai įspauskite, užberti žemėmis nereikia. Pasirodžius daigams, daigyklas perkelkite ant saulėtų palangių – petunijoms reikia daug šviesos. Šiuos augalus reikia reguliariai tręšti ir laistyti, tačiau intensyvus žydėjimas už šį darbą atlygins.

Begonijos.

Visada žydinčios begonijos – ypač dekoratyvios, gana atsparios ligoms ir kenkėjams, todėl jas nesunku auginti. Šie augalai vertinami ir už įvairiausių žiedų spalvų paletę (jie gali būti balti, rausvi, raudoni), ir už gražius, sodrios spalvos lapus. Begonijų sėklos sėjamos vasarį, o joms išdygus reikia pasirūpinti šviesia, bet netiesiogiai saulėta vieta.

Lobelijos.

Jų žavių mažučių žiedų jūra balkonų loveliuose, kabančiuose vazonuose pradės džiuginti dar birželio pradžioje, jeigu sėsite jau dabar. Sėklas berkite ant durpių substrato, užberti žemėmis nereikia. Porą savaičių po sėjos sėklas laikykite uždengtas plastikiniu maišeliu, tačiau vis pravėdinkite, nelaikykite labai šiltai. Išaugus pirmiesiems lapeliams, išpikuokite daigus 2 cm atstumu vieną nuo kito ir laikykite šviesioje, bet vėsesnėje patalpoje.

Blizgieji šalavijai.

Norintiems intensyvaus raudonio savo balkone, verta įsigyti raudonžiedžių šalavijų sėklų. Jų žiedai susitelkę į maždaug 10 cm ilgio kekes, todėl atrodo labai įspūdingai ir traukia sodriomis spalvomis. Sėklas sėkite vasarį ar kovą, o išdygusius augaliukus perkelkite į saulėtą vietą. Šalavijai mėgsta reguliarų laistymą ir gerai drenuotą dirvožemį, tik svarbu neperlieti.

GALERIJA

  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

SENIŪNAI,SENUNAIČIAI

PARAGINKIT GYVENTOJUS,KAD PUOŠTU GĖLĖMIS SAVO BALKONU,KAD PO LANGAIS NEVEŠĖTŲ ŠIUKŠLĖS IR DILGELĖS.

Bika

Balkone gėlės gražu jei gyveni pirmame aukšte,jei aukščiau tai kai jas laisto kaimynų langai visi aptaskti

Jonis

Vanduo brangus ne todėl kad jį sykiais papildau vodke, o todėl kad net ir viedrą iš upės pasisemt nemokamai turi kainą.Reikia pasikelt nuo sofkės, išjungt telefoną kad žuvytėm ant uodegytės neįkristų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS