D. Jursevičius: žmonėms reikia gilesnės analizės | kl.lt

D. JURSEVIČIUS: ŽMONĖMS REIKIA GILESNĖS ANALIZĖS

Pasitinkant rudenį LRT televizijos eteryje startuoja nauja aktualijų laida "Svarbi valanda". Darbo dienomis transliuojama programa kartu su patyrusiais žurnalistais ir laidos vedėjais Rasa Tapiniene bei Deividu Jursevičiumi kritiškam naujienų vartotojui pateiks glaustą nuolatinį dienos naujienų srautą ir kur kas gilesnį, analitinį, požiūrį į tris aktualiausias dienos problemas.

Įvairios pozicijos

Valandos trukmės laidos koncepcija kitokia nei paprastos žinios, tikina D.Jursevičius. Laidoje bus ir žinių, bet jos – trumpos, koncentruotai pateiksiančios svarbiausią informaciją, o "Svarbi valanda" susidės iš trijų pagrindinių dalių – tądien aktualiausių trijų temų. Kaip pavyzdį, kaip šios temos bus gvildenamos, žurnalistas pateikia šiandien vis linksniuojamus Afganistano įvykius.

"Pasirinkę aktualiją, ją skirstysime į smulkesnes potemes, pavyzdžiui, kas yra Talibanas, kas jo lyderiai, nes mes kalbame apie Talibaną, bet net nežinome, kas jam vadovauja. Kita tema gali būti apie tai, ką Afganistanas davė Lietuvai – nuo Saugumo departamento vadovo iki karinės patirties Lietuvos kariuomenei. Trečia tema – kas bus su pabėgėliais", – laidos vizija dalijasi D.Jursevičius.

"Į kiekvieną tokią aktualiją pabandysime pažvelgti iš skirtingų pozicijų, kad tai nebūtų tik sausa informacija, jog tūkstančiai žmonių dabar bando pabėgti iš Kabulo oro uosto, kabinasi į lėktuvus ir nuo jų krenta, kai lėktuvai kyla. Bandysime žiūrėti įvairiais kampais, kad būtų aktualu ir įdomu mūsų žiūrovui", – tvirtina laidos vedėjas.

"Svarbi valanda" analizuos ne tik politines, bet ir svarbiausias kultūrines, meno, sporto sritis, jei tądien tai bus dominuojančios naujienos, o į įvairius klausimus atsakyti padės laidos svečiai, savo srities profesionalai.

Nuvertintas žiūrovas

Anot R.Tapinienės, kuri, pasikeisdama su D.Jursevičiumi, ves laidą, praėjusių metų ruduo buvo kupinas iššūkių: "LRT teko svarbus vaidmuo – surengti rinkimų debatus, specialias transliacijas. Jau tada pastebėjome, kad mūsų žiūrovas itin reiklus – iš visuomeninio transliuotojo tikisi ne tik fakto, bet ir analizės, platesnio žvilgsnio į aktualią problemą. Šį rudenį vėl bus daug iššūkių."

Žiūrovai, klausytojai ir skaitytojai reikalauja gilesnės analizės, ne paviršutiniškų žinių.

D.Jursevičius pripažįsta, kad tiek žiūrovas, tiek klausytojas, tiek skaitytojas dažnai lieka nuvertintas – bent jau žiūrint iš plačiosios Lietuvos žiniasklaidos pusės. "Bet galiu pasakyti, kad išties jaučiame, kaip žiūrovai, klausytojai ir skaitytojai reikalauja gilesnės analizės, ne paviršutiniškų žinių, nes paviršutiniškų antraščių, patrauklių pavadinimų, kuriuos perskaičius galima susidaryti įvairių nuomonių, nors straipsnio turinys dažnai su tokiomis antraštėmis nė nesutampa, – daugybė", – sako žurnalistas.

"Tikimės, kad žiniasklaidos vartotojui svarbus gilesnis požiūris į situaciją, įvykį, žinią, ne tik, kad tai atsitiko, o kodėl atsitiko, kas dabar bus, kai taip atsitiko, ką tai reiškia, kokios priežastys, kokie padariniai. Vedu ir kitas laidas, viena iš jų – "Svarbus pokalbis", kuri ilgesnio formato – beveik pusvalandžio, radijuje, ir yra klausoma, todėl iš auditorijos jaučiu, kad žmonėms reikia išsamesnės informacijos, o ne tik paviršutiniško pranešimo, kad Afganistaną užėmė Talibanas", – nė kiek neabejoja D.Jursevičius.

Dar viena iš priežasčių, skatinanti pasinerti į gilesnę analizę, – didžiulis informacijos srautas, triukšmas, kuris šiuo metu mus supa ir tik didėja, sako D.Jursevičius: "Mūsų vienas pagrindinių tikslų – atsijoti, kas yra svarbu, o kas tiesiog yra skambi antraštė, sukurpta norint sulaukti dėmesio ar dėl kitų priežasčių."

Kiek reiklesnis žiniasklaidos vartotojas skatina žurnalistus pasitempti? "Svarbios valandos" vedėjas atsako, kad bent jau LRT žurnalistai nebūna atsipalaidavę. "Tai matote iš reakcijos į svarbius įvykius: jeigu Minske užgrobtas lėktuvas, mes iš karto reaguojame ir rengiame specialias laidas, nelaukdami pirmadienio, jei įvykis atsitiko sekmadienio popietę", – akcentuoja žurnalistas.

Prisitaikyti prie pokyčių

Su pirmuoju tiesioginiu eteriu D.Jursevičius susidūrė daugmaž prieš penkiolika metų, kai "Labas rytas, Lietuva" laidoje skaitė spaudą. "Labai nepagarbiai elgiausi su laikraščiais, juos kažkaip numesdavau. Man prodiuseris Modestas Naudžius iškart pasakė, kad gerai viską perskaičiau, neklydau, bet patarė daugiau nemėtyti laikraščių", – su šypsena prisimena žurnalistas.

Šiandien pasiruošimas bet kokiai tiesioginio eterio laidai labai skiriasi, pripažįsta jis. "Pradedant nuo darbo priemonių iki laidų formato. Anksčiau laidos buvo paprastesnės, primityvesnės, gal ir kitokių laidų poreikio nebuvo, nes ir informacijos vartojimas buvo visai kitoks nei  šiandien. Jos nebuvo tiek daug, dabar turime dirbti su daug informacijos ir tą darbą atlieka daug žmonių", – atvirauja D.Jursevičius.

"Svarbios valandos" išskirtinumas bus, kad tą informaciją pateiksime ne tik per turinį, bet ir per formą. Galbūt kai kuriems žmonėms bus paprasčiau suvokti, kai pasakysime skaičius ir jų mastą parodysime lentelėje. Jei prisimintume, kokios laidos buvo prieš 10–15 metų, viskas labai smarkiai pažengę – tiek techninėmis galimybėmis, tiek darbo prasme, nes galime parodyti naujienos formą, o ne tik ją išsakyti žodžiu", – priduria jis.

Žurnalistas neslepia, kad prieš naujos laidos transliacijas jaučiasi gerai, o jaudulys net ir po ilgametės patirties darbo tiesioginiame eteryje išlieka. "Manau, būtų blogai, jei to jaudulio nebebūtų, nes tai reikštų, kad, ko gero, nebeįdomu tai, ką darai. Jaudulys skatina pasitempti, o kad nežinomų dalykų bus – faktas. Tam reikia ruoštis iš anksto, nes tai atsitinka nuolat. Prasideda laida, ir jos metu gali atsitikti kažkas, į ką reikia reaguoti, juo labiau jeigu kartosis Seimo maršai, ir galima tokius dalykus transliuoti tiesiogiai", – neabejoja D.Jursevičius.

GALERIJA

  • D. Jursevičius: žmonėms reikia gilesnės analizės
  • D. Jursevičius: žmonėms reikia gilesnės analizės
D. Umbraso / LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS