Aukščiausiasis Teismas antrą kartą nesutiko stabdyti V. Gapšio bausmės vykdymo | kl.lt

AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS ANTRĄ KARTĄ NESUTIKO STABDYTI V. GAPŠIO BAUSMĖS VYKDYMO

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą nesutiko stabdyti bausmės vykdymo politinės korupcijos byloje nuteistam ir šiuo metu kalinčiam parlamentarui Vytautui Gapšiui.

„Prašymas atmestas“, – BNS ketvirtadienį sakė teismo atstovė Rimantė Kraulišė.

Konstatuota, kad teismo nuosprendžio vykdymo sustabdymas yra išimtis iš bendrosios taisyklės ir galimas tik esant išimtinėms aplinkybėms.

Teisėjų kolegija sutiko, kad laisvojo Seimo nario mandato užtikrinimas nėra suderinamas (sunkiai suderinamas) su realiu laisvės atėmimo bausmės vykdymu, tačiau nepritarė V. Gapšio gynėjo advokato pozicijai, jog tai yra įsiteisėjusio nuosprendžio vykdymo sustabdymo pagrindas.

Kaip paskelbė LAT, pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, įsiteisėję teismo nuosprendis ir nutartis yra privalomi visoms valstybės ir savivaldybių institucijoms ir pareigūnams, įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms bei asmenims ir turi būti be prieštaravimų ir netrukdomai vykdomi visoje Lietuvos teritorijoje.

Atrankos kolegijos vertinimu, aplinkybė, kad V. Gapšiui nebuvo panaikintas Seimo nario mandatas, negali būti vertinama kaip išimtinė ir lemianti įsiteisėjusio nuosprendžio vykdymo sustabdymo klausimą.

Kodeksas taip pat nurodo galimybę sustabdyti bet kurio teismo nuosprendžio ir nutarties ar jų dalies vykdymą, iki byla bus išspręsta kasacinės instancijos teismo posėdyje, tačiau, kaip ne kartą yra konstatavęs LAT, teismo nuosprendžio vykdymo sustabdymas yra išimtis iš bendrosios taisyklės ir galimas tik esant išimtinėms aplinkybėms.

„Atrankos kolegijos vertinimu, aplinkybė, kad V. Gapšiui nebuvo panaikintas Seimo nario mandatas, negali būti vertinama kaip išimtinė ir lemianti įsiteisėjusio nuosprendžio vykdymo sustabdymo klausimą. Nors Atrankos kolegija sutiko, kad dabartinė V. Gapšio, kaip Seimo nario, padėtis, palyginti su kitais Seimo nariais, tiek teisine, tiek praktine prasme nėra lygi, tačiau Seimo nario statusas negali lemti asmenų lygiateisiškumo prieš įstatymą principo taikymo išimties“, – rašoma LAT pranešime.

Pernai gruodį Seime žlugus V. Gapšio apkaltai, Kauno kalėjime bausmę atliekantis politikas pakartotinai kreipėsi į LAT, prašydamas stabdyti bausmės vykdymą, „paaiškėjus naujoms aplinkybėms“. Parlamentaro prašymas buvo perduotas Teisėjų atrankos kolegijai.

LAT dėl korupcinių nusikaltimų V. Gapšiui lapkritį skyrė puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę. Po kelių dienų V. Gapšys apskundė nuosprendį kartu prašydamas teismo stabdyti bausmės vykdymą, tačiau Aukščiausiasis Teismas pastarąjį prašymą atmetė.

Politikas nuteistas dėl to, kad paėmė kyšį iš buvusio „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Kaip kyšis buvo suteiktos nuolaidos Darbo partijai už jos reklamą per rinkimus, o V. Gapšys pažadėjo paveikti bendrapartiečius, kad jie atliktų verslininko prašymus. R. Kurlianskis taip pat atlieka laisvės atėmimo bausme Kauno kalėjime.

Politikai svarsto keisti Konstituciją ir atsisakyti teisinės parlamentarų neliečiamybės, kai norima juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn, bei automatiškai panaikinti parlamentaro mandatą įsigaliojus apkaltinamajam nuosprendžiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Ir iš viso

Ne apie šį asmenį. Bet iš esmės graudu stebėti, kaip recidyvistų, nevykėlių, visokių dirbti nesugebėjusių, tokių veltėdžių vaikai ir anūkai, gimę iš pragertų tėvų ir defektyvių mamų, staiga ėmė ir praturtėjo. Atsirado galimybė perparduoti metalus, dar ką nors, perpirkti žemę pradžiai po tris ha iš varguolių kaime, kažkur kažkaip įkišti giminę prie valdžios arčiau, pasistatyti namus už porą milijonų, kai paties to jamo savininko pajamos arba nulis, arba tik močiutės pensija duodama degalams nusipirkti ir mašiną susiremontuoti, o sutuoktinė tik turi skolų sąrašą už priklijuotas blakstienas ir depiliuotą veidą bei klyną ir apžėlusias kaip gyvulio kaulėtas kojas. Tikrai daugiau nei juokinga tokius dabar matyti ir Seime, ir ministrų kėdėse, ir teismuose, tokie ir profesoriai, žymesni medikai. Tikri vargšai su krūvomis išsigimusių vaikų ir idiotų anūkų. Ir visi gyvena kabutėse iš algos, kas reiškia, jog visada tiesiog išlaikomi iš gaunamų kyšių, otkatų ir senučių mamų ar močiučių pinigų.

Paaiškinkit vata

Už ka kovoja Gapšys?

gerove....

aferistai recidivistai ystaymus saziningiems privalomu mokesciu ir prievoliu atlikejams raso.... ir juokiasi ...gyveni nasharom dirbt nereikia alga gauni paedes pageres ir ne PSD i moket nereikia...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS