G. Nausėda: NATO Vilniuje turi suteikti labai aiškų statusą Ukrainai po karo | kl.lt

G. NAUSĖDA: NATO VILNIUJE TURI SUTEIKTI LABAI AIŠKŲ STATUSĄ UKRAINAI PO KARO

NATO sąjungininkėms iki šiol derantis dėl Ukrainos narystės Aljanse perspektyvų, prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog blokas per viršūnių susitikimą Vilniuje turi sutarti dėl „labai aiškaus“ Kyjivo statuso, kurį šalis įgytų po karo.

„Lietuva palaiko tokią formuluotę, kuri suteiktų labai aiškų Ukrainai statusą po to, kai karas pasibaigs, NATO požiūriu“, – žurnalistams Vilniuje penktadienį sakė G. Nausėda.

Pasak jo, NATO šalių ambasadoriai šeštadienį pradės derėtis dėl viršūnių susitikimo deklaracijos dalies, kur bus aptariamos Ukrainos narystės perspektyvos.

Vidurio ir Rytų Europos šalys derybose remia Rusijos invazijai besipriešinančios Ukrainos raginimus, kad jai būtų nutiestas kelias į NATO.

Tačiau didžiosios valstybės – Jungtinės Valstijos ir Vokietija – nelinkusios žengti toliau nei 2008 metais Aljanso duotas pažadas, kad Ukraina vieną dieną įstos į NATO, nenustatant aiškaus termino.

„Mūsų ambasadorius yra instruktuotas kautis labai aktyviai“, – kalbėjo G. Nausėda.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks kitą savaitę.

Šalių lyderiai turėtų sutarti dėl daugiametės pagalbos programos, kuria siekiama užtikrinti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir NATO sąveiką. Taip pat planuojama stiprinti bloko ir Kyjivo politinius ryšius įsteigiant NATO ir Ukrainos tarybą.

Pasak G. Nausėdos, viršūnių susitikimo deklaracijos „tekstas pamažu gerėja ir tampa vis labiau priimtinas mums“.

„Tikrai, manau, Ukraina gaus pakankamai daug gerų žinių tam, kad prezidentas (Volodymyras – BNS) Zelenskis dalyvautų susitikime Vilniuje“, – teigė prezidentas.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, NATO, Gitanas Nausėda, NATO viršūnių susitikimas Vilniuje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS