Nauji mokesčiai kelia įtampą: bandote duoti „Eglės žalčių karalienės“ užduotį | kl.lt

NAUJI MOKESČIAI KELIA ĮTAMPĄ: BANDOTE DUOTI „EGLĖS ŽALČIŲ KARALIENĖS“ UŽDUOTĮ

  • 34

Planuojami nauji mokesčiai kelia įtampą Vyriausybėje. Ministrų kabinetas atsižvelgė į Europos Komisijos (EK) kritiką ir priėmė naują planą. Anot finansų ministrės, nekilnojamojo turto, aplinkosaugos ir savarankiškai dirbančiųjų mokesčiai turės būti priimti. Kitaip gresia prarasti šimtamilijoninę Europos paramą. Tačiau naujų mokesčių nebepalaiko net konservatorių partneriai. Ministrė Aušrinė Armonaitė pirmadienį kone pusę posėdžio žodžiavosi su premjere Ingrida Šimonyte. Plačiau – LNK reportaže.

Vyriausybė sprendė, ką atsakyti EK, kad neprarastų galimybės naudotis jau numatytais šimtais milijonų eurų iš Ekonomikos atsparumo fondo.

„Negali sakyti, kad priimsime bet kokį įstatymą ir mes su tuo sutinkame“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

Po pandemijos, kai ekonomika smuko, Europos Sąjunga įsteigė RRF fondą. Lietuvai patvirtinti beveik 4 mlrd. eurų. Vyriausybė prieš porą metų pristatė planą, kad mainais už paramą įgyvendins beveik 200 pakeitimų. Problemų kilo dėl keturių punktų, liečiančių kone visus gyventojus. Tai nauji aplinkosaugos, nekilnojamojo turto, savarankiškai dirbančių mokesčiai.

Dalis lėšų Lietuvai jau įšaldyta, o Briuselis atmetė Lietuvos pašymą keisti Vyriausybės pažadėtus įvesti mokesčius.

„Deja, bet tai – pirmas atvejis. Atsakomybė už politinės valios nebuvimą yra ne tik Vyriausybės, bet valdančiosios daugumos reikalas“, – sakė eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Pirmadienį sutarimo Vyriausybėje nebuvo.

Finansų ministrė siūlė atsižvelgti į EK rekomendacijas. Tai reiškia, kad Lietuva turės priimti visus naujai numatytus mokesčius, kad gautų ES paramą.

„Mokestinių rodiklių dalis nėra koreguojama. Kokia ta dalis buvo pirminiame plane, tokia  ji ir lieka. Kokius rodiklius įgyvendinti pasižadėjo Lietuva, tokie jie ir turės būti įgyvendinti“, – sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė nepritarė tokiam planui ir dėlto kone pusę posėdžio žodžiavosi su premjere. A. Armonaitė siūlė toliau derėtis su Briuseliu.

„Jūs bandote duoti Finansų ministerijai „Eglės žalčių karalienės“ užduotį, tokiu būdu neprisiimdami jokios atsakomybės už tai, ką jūs turite mintyje“, – kalbėjo premjerė I. Šimonytė.

„Mes esame tiesiog balsavime ir jūs kvestionuojate mano motyvus“, – sakė A. Armonaitė.

Laikui praėjus, Lietuva netektų šimtų milijonų. Tai būtų milžiniška žala.

„Norėčiau, kad protokole būtų aišku, dėl ko jūs balsavote prieš“, – atsakė premjerė.

Nors A. Armonaitė nepritarė, o dar vienas ministras susilaikė, Vyriausybė patvirtino naują planą. Anot finansų ministrės, kuo griečiau Lietuva priims naujus mokesčius, tuo greičiau gaus ir šimtus milijonų paramos.

„Kadangi Europos Komisija nesutinka atidėti šių terminų, manau, kad jie bus įgyvendinti taip, kaip yra suplanuoti dabar“, – sakė G. Skaistė.

Konservatorių partneriai liberalai nebepalaiko nei nekilnojamojo turto, nei savarankiškai dirbančiųjų mokesčių.

„Nesugebame susitarti, nesugebame rasti jokio socialinio dialogo nei su visuomene, nei su opozicija Seime“, – kalbėjo Seimo narė Rasa Budbergytė.

Eurokomisaras V. Sinkevičius vadina mitu teiginius, kad Briuselis nurodinėja, kokius mokesčius įvesti.

„Koks mokestis bus įvestas, priklauso nuo Vyriausybės“, – sakė V. Sinkevičius.

Ir prezidentas prieš porą mėnesių kritikavo Vyriausybę.

„Mūsų niekas nevertė iš išorės“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Opozicija neatmeta, kad valdantieji šimtamilijoninei paramai jų pačių pažadėtus, bet dabar įstrigusius mokesčius paliks kitai Vyriausybei.

„Visa atsakomybė gali nugulti ant ateinančios Vyriausybės pečių“, – sakė R. Budbergytė.

RRF parama per porą metų turi būti ne tik suderinta, bet ir investuota, o laiko nėra daug.

„Laikui praėjus, Lietuva netektų šimtų milijonų. Tai būtų milžiniška žala“, – sakė V. Sinkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Bronius

Tai ar lietuviai kalti ,kad valdžioje debilai, kurie nesiorentuoja aplinkoje ir prisižadėjo Europos parlamentui priimti žmonėms nuostolingus mokescius ??? Laikas butų trauktis iš valdžios .

H

To Jonas Lietuvis Mokesčiai pensijai būtų tada ir tik tada j, kai visą įmokėta suma atgautumėme , ne trupinius . Kuriuos pabarsto valdžia apsimesdama geradėjais .

H

Bet kurie nauji apmokestinimai verčia galvoti . Laikas imti šakes . Nes ir taip jau apie 50 procentų atima . Net baudžiavoje mokama buvo tik DEŠIMTYNĘ
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS