Prezidentas Briuselyje pakvietė ES šalių vadovus kuo greičiau pradėti stojimo derybas su Ukraina | kl.lt

PREZIDENTAS BRIUSELYJE PAKVIETĖ ES ŠALIŲ VADOVUS KUO GREIČIAU PRADĖTI STOJIMO DERYBAS SU UKRAINA

  • 9

Prezidentas Gitanas Nausėda Europos Vadovų Tarybos posėdyje Briuselyje, paragino Europos Sąjungos (ES) vadovus didinti karinę paramą Ukrainai ir spartinti jos integraciją į ES.

Lietuvos valstybės vadovas taip pat pabrėžė būtinybę investuoti į Europos gynybos pramonės plėtrą.

„Karinė pagalba Ukrainai šiandien yra svarbiausias darbas, kurį privalome visi kartu padaryti. Nuo 2014 m. Vakarų valstybių braižomos dirbtinės „raudonosios linijos“ niekur neveda, tik stabdo mus pačius. Mes privalome kur kas efektyviau išnaudoti jau turimus įrankius, tokius kaip Europos taikos instrumentas, ir kurti naujus“, – kreipdamasis į ES valstybių vadovus, sakė prezidentas G. Nausėda.

Kaip nurodo Prezidentūra, šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad ES turėtų spartinti Ukrainos integracijos procesą, o užšaldytas Rusijos lėšas – panaudoti Ukrainos atstatymui.

„Lietuvos pozicija aiški – Ukraina ir Moldova derybas dėl narystės Europos Sąjungoje turėtų pradėti jau birželį“, – sakė prezidentas.

Lietuvos valstybės vadovas taip pat pasiūlė pradėti rengti naują, keturioliktąjį, ES ekonominių sankcijų Rusijai paketą, į jį įtraukiant suskystintas dujas, aliuminį, „Rosatom“ bendrovę, daugiau Rusijos bankų, o taip pat uždrausti į Europos Sąjungą importuoti grūdus iš Rusijos.

„Pernelyg lėta pagalba Ukrainai akivaizdžiai parodė spragas, kurias turime savo gynybos pramonėje. Kremliaus imperialistinė, prieš Vakarų demokratijas nukreipta retorika pastarosiomis dienomis tik stiprėja, todėl turime susitelkti ir būti stipresni nei bet kada. Privalome didinti gynybai skiriamą finansavimą ir skatinti gynybos pramonės plėtrą čia ir dabar“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo, kad tam reikalingi ne tik atskirų ES valstybių narių veiksmai ar dvišaliai susitarimai, bet ir vieninga Europos Sąjungos finansinės paramos gynybai politika.

„Europos investicijų banko (EIB) prioritetai turėtų būti peržiūrėti, atsižvelgiant į šiandienos situaciją ir iššūkius, o Europos Komisijai nurodyta ieškoti naujų, inovatyvių gynybos pramonės finansavimo būdų. Mes sugebėjome tai padaryti pandemijos metu, privalome rasti sprendimų ir dabar“, – sakė G. Nausėda.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Erika

Kaip visada jam rūpi tik Ukrainos piliečiai, o lietuvių jam reikia kad tik už jį balsuotų

AR NAUSĖDA SAVO PROTE?

Kariaujanti, sugriautą Ukrainą į Europos sąjungą?! Gal savų ubagų tenai dar maža? Juo labiau, kad Ukrainos nacionalistai yra baisesni už vokiečių nacius.

Nuomonė

Prezidentui pirmiausia turėtų rūpėti Lietuva.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS