Atsistatydina Latvijos užsienio reikalų ministras K. Karinis | kl.lt

ATSISTATYDINA LATVIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS K. KARINIS

Buvęs Latvijos premjeras, dabartinis šalies užsienio reikalų ministras Krišjanis Karinis žurnalistams pareiškė, kad, kilus skandalui dėl skrydžių, jis balandžio 10 d. atsistatydins iš pareigų.

Tai ketvirtadienį pranešė portalas LSM.

URM vadovas po susitikimo su Latvijos premjere Evika Siliņa  informavo, kad savo postą jis paliks balandžio 10 d., o jau balandžio 11 d. Saeima galės balsuoti dėl naujo diplomatijos žinybos vadovo kandidatūros.

Apie politikų susitikimą buvo pranešta iš anksto, buvo žinoma ir jo pagrindinė tema: skandalas dėl skrydžių, kuris paskatino Generalinę prokuratūrą pradėti baudžiamąjį procesą dėl galimo lėšų iššvaistymo. Tyrimą atlieka Korupcijos prevencijos ir kovos su ja biuras (KNAB).

Kaip anksčiau rašė LSM, iš ES biudžeto dengiamos Latvijos delegacijos išlaidos skrydžiams į Europos Vadovų Tarybos posėdžius nuo 2019 iki 2022 metų sudarė 557 tūkst. 274 eurus. Tokią informaciją Latvijos televizijos laidai „Kas vyksta Latvijoje?“ pateikė ES Tarybos generalinis sekretoriatas. Kaip rodo duomenys apie visas ES šalis, Latvijai išmokėta suma – didžiausia, ji sudaro daugiau kaip penktadalį visų mokėjimų.

K. Karinis, eidamas ministro pirmininko pareigas, per pastaruosius trejus metus specialiais skrydžiais arba vadinamaisiais privačiais lėktuvais 18 kartų vyko į užsienį – 32 skrydžiams iš valstybės biudžeto išleista daugiau kaip 600 tūkst. eurų. Valstybės kanceliarijos duomenys, pateikti Latvijos televizijai, neįtikino, kad visos šios išlaidos buvo pagrįstos.

Nei buvęs Latvijos prezidentas Egilas Levitas, nei dabartinis valstybės vadovas Edgaras Rinkevičius privačiais skrydžiais nesinaudojo. Pats K. Karinis nesutinka su kritika jo adresu dėl valstybės lėšų naudojimo specialiems skrydžiams vadovavimo vyriausybei laikotarpiu. Jis tai išsakė interviu Latvijos televizijos laidai „Ryto panorama“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS