Graikijos parlamentas dėl naujo finansinės pagalbos paketo balsuos ketvirtadienį | kl.lt

GRAIKIJOS PARLAMENTAS DĖL NAUJO FINANSINĖS PAGALBOS PAKETO BALSUOS KETVIRTADIENĮ

  • 0

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) ketvirtadienį šaukia neeilinę parlamento sesiją, kurioje bus balsuojama dėl trečiojo maždaug 85 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketo.

Su prašymu dviem dienoms nutraukti parlamento vasaros darbo pertrauką A.Cipras kreipėsi netrukus po to, kai antradienį ryte buvo pranešta, kad po derybų su tarptautiniais skolintojais maratono Atėnai sudarė susitarimą dėl naujo dešimčių milijardų eurų vertės finansinio gelbėjimo plano.

Graikija tikisi, kad įstatymų leidėjai spės pritarti susitarimui prieš penktadienį įvyksiantį euro zonos finansų ministrų susitikimą.

Kaip ir anksčiau A.Ciprui reikės užsitikrinti opozicijos partijų paramą dėl priemonių, sutartų su kreditoriais, kad įveiktų disidentų pasipriešinimą savo paties kairiojoje partijoje „Syriza“.

Graikų ministrų derybose su Europos centriniu banku (ECB), Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) ir Europos stabilumo mechanizmu (ESM) siekta galutinai suderinti, kokias naujas reformas turės vykdyti Graikijos vyriausybė mainais į finansinio gelbėjimo planą, pagal kurį Atėnams gali būti paskolinta iki 86 mlrd. eurų.

Galutinis terminas Graikijai susitarti dėl jau trečiosios finansinės pagalbos programos yra rugpjūčio 20 diena, kai šalis turės grąžinti ECB 3,4 mlrd. eurų.

Anksčiau antradienį vyriausybės šaltiniai sakė, kad Atėnai susitarė dėl biudžeto uždavinių tolesniems trejiems metams.

Atėnai įsipareigojo užtikrinti ne didesnį pirminį deficitą negu 0,25 proc. bendrojo vidaus produkto, o 2016 metais planuojamas perteklinis pirminis deficitas, todėl iki tol nereikės naujų fiskalinių priemonių.

Planuojama, kad 2016 metais pirminio biudžeto, kuris skaičiuojamas be palūkanų, mokamų už valstybės skolą, perteklius bus 0,5 proc., 2017 m. – 1,75 proc., o 2018 m. – 3,5 proc., nurodė vienas šaltinis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS