Rusija iškėlė dar vieną baudžiamąją bylą A. Navalnui | kl.lt

RUSIJA IŠKĖLĖ DAR VIENĄ BAUDŽIAMĄJĄ BYLĄ A. NAVALNUI

Rusija pateikė naujus kaltinimus Aleksejui Navalnui, pagrindiniam šalies opozicijos politikui, jau atliekančiam 19 metų laisvės atėmimo bausmę. Apie tai penktadienį pranešė jis pats, Maskvai intensyvinant susidorojimą su opozicija karo Ukrainoje metu.

A. Navalnas sukėlė didžiulius protestus visoje Rusijoje, kol 2021 metais buvo įkalintas dėl kaltinimų sukčiavimu, grįžęs iš Vokietijos, kur sveiko po nuodų atakos, kurią, jo paties ir nepriklausomų tyrėjų teigimu, įvykdė Rusijos valstybė.

Rugpjūtį jo pradinė devynerių metų bausmė buvo padidinta daugiau nei dvigubai – iki 19 metų už „ekstremizmą“, o teismas taip pat nusprendė pasiųsti jį į griežtesnę „ypatingojo režimo“ įstaigą.

Dabar valdžios institucijos jį apkaltino vandalizmu, o tai prie bausmės gali pridėti dar trejus metus, sakė A. Navalnas, remdamasis laišku, kurį gavo iš Rusijos tyrimų komiteto kalėjime.

Kremlius, pernai vasarį pradėjęs karą Ukrainoje, ėmėsi vis griežtesnių represijų prieš A. Navalną, kuris priešinasi Rusijos puolimui, jo sąjungininkus ir Rusijos opoziciją apskritai.

„Jie realiai kas 3 mėnesius prieš mane pradeda naują baudžiamąją bylą“, – sakė A. Navalnas socialinėje žiniasklaidoje.

„Dar niekada joks kalinys, sėdintis vienutėje daugiau nei metus, neturėjo tokio turtingo socialinio ir politinio gyvenimo“, – šmaikštavo jis sau būdingu sarkastišku tonu.

Kalėjimo pareigūnai dažnai siunčia A. Navalną į vienutę – ten jis praleido mažiausiai 266 dienas.

A. Navalnas, besiskundžiantis įvairiomis sveikatos problemomis ir kalėjime gerokai numetęs svorio, su išoriniu pasauliu bendrauja per savo advokatus.

Trys iš jų buvo suimti spalio mėnesį, taip dar labiau sustiprinant jo komandos persekiojimą, prasidėjusį pernai, Maskvai pradėjus karą Ukrainoje.

Dauguma žinomų aktyvistų ir opozicijos veikėjų pabėgo iš šalies arba buvo nuteisti ilgiems metams kalėjimo. Tūkstančiai paprastų rusų taip pat buvo sulaikyti, nubausti piniginėmis baudomis arba įkalinti už antikarinius protestus.

Gairės: Rusija, nauji kaltinimai, Aleksejus Navalnas, baudžiamoji byla, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS