Blaivi laisvė: kas tai? | kl.lt

BLAIVI LAISVĖ: KAS TAI?

Didžiųjų metų švenčių išvakarėse susibūrė savanoriška organizacija "Blaivi laisvė". Ką tai reiškia, ko bus siekiama, kalbamės su vienu šios organizacijos steigėjų kauniečiu Deividu Smailiu.

– Įdomus jūsų organizacijos pavadinimas. Kokie jos tikslai?

– Mūsų veiklos tikslas – blaivaus gyvenimo būdo skatinimas ir pagalba priklausomybės ligomis sergantiems žmonėms bei jų artimiesiems, taip pat su šia problema susiduriantiems specialistams ir organizacijoms, darbdaviams.

– Organizacija visuomenei prisistatė akcija "Blaivi įstaiga". Kas tai – protestas?

– Akcija siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į Lietuvoje susiformavusią labai blogą tradiciją per šventes vartoti alkoholį darbovietėse. Akcija raginame įmonių jubiliejus, kitas šventes, taip pat šv.Kalėdų išvakares švęsti blaiviai. Parėmusiems šią idėją dovanojame specialų lipduką su įrašu: "Mūsų įstaigoje alkoholis netoleruojamas."

– Manote, kad jis kelia didelių problemų darbo kolektyvuose?

– Pasaulio sveikatos organizacijos 2104 m. duomenimis, pagal išgeriamo alkoholio kiekį Lietuva yra trečia pasaulyje. Vienam gyventojui, vyresniam nei penkiolikos metų, tenka 15,4 litrų gryno alkoholio. Alkoholiu piktnaudžiauja beveik pusė (43 proc.) darbingiausio amžiaus (35–44 metų) vyrų ir 14,3 proc. (25–34 metų) moterų. Net 30,9 proc. mirčių Lietuvoje 2012 m. buvo siejamos su vienokiu ar kitokiu alkoholio poveikiu.

Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkų atlikta apklausa parodė, kad tarp Lietuvos gyventojų tik kiek daugiau nei trečdalis yra abstinentai, kurie per paskutinius dvylika mėnesių alkoholio nevartojo. Iš likusių 66 proc. suaugusiųjų 46 proc. alkoholį vartojo saikingai, 54 proc. – nesaikingai, išgėrę jautėsi girti.

Šio universiteto mokslininkų, vadovaujamų docentės Ilonos Tamutienės, tyrimas atskleidė, kad alkoholis padarė žalos daugumos nesaikingai geriančiųjų organizmui, nes 60 proc. jų jautė pagirias. Daugiau nei trečdalis susibarė su šeima, o šeštadalį išgėrusiųjų įžeidė, paniekino kiti. Alkoholis, vartojamas ir per šventes, sukėlė ir konkrečių nuostolių: 14,8 proc. patyrė finansinių išlaidų, 9 proc. susižalojo, 8,2 proc. turėjo reikalų su policija, 4,4 proc. buvo sužaloti kitų asmenų, o 0,2 proc. girti patyrė seksualinę prievartą.

– Išties darbe nukenčia pats dirbantysis, o šeimoje – visi jos nariai, ypač – vaikai.

– Vytauto Didžiojo universiteto atlikto tyrimo duomenimis, kas dešimtoje šeimoje yra piktnaudžiaujančiųjų alkoholiu. Net 80 proc. tokių šeimų narių nurodė, kad dėl girtaujančio artimojo jaučia gėdą ir skausmą, o 40 proc. teigė, kad šis asmuo skriaudžia kitus šeimos narius. Kas antros alkoholiu piktnaudžiaujančio asmens šeimos nariams vieniems tenka nešti namų ūkio naštą ir turėti rimtų finansinių problemų.

Be to, visi tokios šeimos nariai tampa priklausomi nuo santykių su girtaujančiuoju, šeimos gyvenimas sukasi tik apie jį ir jo poreikius. Šiuolaikiniai psichologijos mokslo tyrimai patvirtina, kad tėvų alkoholizmas turi įtakos vaikų fizinei ir psichikos sveikatai, jų intelektiniams ir socialiniams gebėjimams – vaikai dažniau meluoja, jie nežino, kas yra normalu, jiems sunku linksmintis ar džiaugtis, kurti artimus santykius.

– Ką jūs siūlote?

– Organizacijoje "Blaivi laisvė" savanoriauja ir priklausomybės ligų gydymo profesionalai, ir sėkmingai išsprendę alkoholizmo problemą žmonės. Organizacija Kaune yra įsteigusi "Alano klubą", kuris padeda priklausomybės ligomis sergantiems ir sveikstantiems žmonėms integruotis į visuomenę – blaiviai leisti laisvalaikį, dalyvauti socialinėje ir kultūrinėje veikloje.

– Galima ateiti pas jus ir pasitarti, pasikonsultuoti?

– Mūsų organizacija "Blaivi laisvė" ateinančiais metais plėtos konsultacinę veiklą. Profesionalią pagalbą galės gauti nuo narkotikų, alkoholio ir kitų priklausomybių kenčiančios šeimos, taip pat organizacijos ir darbdaviai. Įstaigoms bus siūlomi kvalifikuotų specialistų rengiami seminarai, padedantys suvokti alkoholio vartojimo padarinius, spręsti priklausomybių nulemtas problemas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Šventės

Prieš didžiasia metų šventes agituoti švesti blaiviai ! Įdomu ar yra tokių kurie šventes šves be alkoholio ? Pas mus gi jau yra kaip tradicija būtinai reik alko :)

Vaidas

Daugiau tokių iniciatyvų.Šaunuoliai.

marius

Super!!daugiau tokiu iniciatyvu! Baisios ligos kamuojami zmones ras pagalba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS