Kaip atskirsti šienligę nuo peršalimo? | kl.lt

KAIP ATSKIRSTI ŠIENLIGĘ NUO PERŠALIMO?

Šienlige sergantys žmonės pavasario ir vasaros laukia su siaubu. Pradėjus skleistis įvairių augalų žiedams, kasmet juos ima kankinti nemalonūs pojūčiai: ašarojančios akys, čiaudulys, užgulusi nosis, galvos skausmas. Pasak gydytojo Alvydo Unikausko, daugelis net nežino, kad serga šia nemalonia liga, todėl labai svarbu atpažinti šienligę ir laiku kreiptis į medikus.

„Daugelis žmonių nežinodami, kad serga šia liga, atsiradus slogai mano, kad tai paprasčiausias peršalimas“, – pasakoja gydytojas A. Unikauskas

Pasak profesorės alergologės Rūtos Dubakienės, peršalimo ir šienligės simptomai labai panašūs, alerginę reakciją nesunku supainioti su virusine infekcija – akys parausta, ašaroja, kankina sloga, čiaudulys.

„Šienligę atpažinti padeda sezoniškumas, tie patys simptomai dažniausiai atsiranda tuo pačiu metų laiku, o vėliau dingsta. Peršalimą nuo alergijos skiria pakilusi temperatūra, o šienligės atveju temperatūra nepakyla“, – pasakoja gydytoja R. Dubakienė.

Tiksliausiai nustatyti alergiją žiedadulkėms galima pasitelkiant alergologinę diagnostiką, atliekant odos dūrio mėginius su alergenais. Tiesa, prieš atliekant tokią diagnostiką negalima vartoti priešalerginių vaistų.

Gydytojas A. Unikauskas savo ruožtu pataria šienligės kankinamiems žmonėms vengti vietų, kuriose yra daug žalumos – sodų, parkų, žolę prie namų pjauti, kol ji dar nepradėjo žydėti, važiuojant automobiliu neatidaryti langų, o kambarius vėdinti anksti rytą arba vėlai vakare, kai žiedadulkės nusėdusios ant žemės.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS