75 proc. valstybės įmonių valdysenos rezultatai – teigiami | kl.lt

75 PROC. VALSTYBĖS ĮMONIŲ VALDYSENOS REZULTATAI – TEIGIAMI

Net 75 proc. valstybės valdomų įmonių (VVĮ) per pastaruosius metus pasiekė teigiamų valdysenos rezultatų. Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė sako, kad jie yra geriausi nuo 2012 metų, kai gerosios valdysenos indeksas buvo sudarytas pirmą kartą.

„Šiais metais (nuo 2022 metų spalio iki šių metų spalio – BNS) gerosios valdysenos indeksas pasiekė savo rekordą, geriausią rezultatą nuo indekso pradžios – trys ketvirtadaliai įmonių indekse parodė gerus (A arba A+ balas skalėje nuo A+ iki D- – BNS) rezultatus“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė I. Valeškaitė.

2021–2022 metų gerosios valdysenos indekse gerus rezultatus parodė 58 proc. VVĮ.

Gerosios valdysenos indeksus sudariusio Valdymo koordinavimo centro (VKC) projektų vadovė Aušra Gudinavičienė teigė, kad šiais metais ypač pagerėjo įmonių skaidrumo vertinimas.

„Jeigu praeitais metais skaidrumo vertinimas buvo vidutinis ir B raide vertinamas, tai dabar net 70 proc. įmonių buvo teigimas vertinimas ir vidutiniškai jos buvo įvertintos A“, – spaudos konferencijoje sakė A. Gudinavičienė.

Anot jos, skaidrumo vertinime silpniausia sritis buvo tvarumo ataskaitos – iš visų įmonių teigiamus įvertinimus gavo vos 17 įmonių, o maksimaliai teigiamai buvo įvertintos tik dvi – „Ignitis grupė“ ir „Smiltynės perkėla“.

Skaidrumo vertinime silpniausia sritis buvo tvarumo ataskaitos – iš visų įmonių teigiamus įvertinimus gavo vos 17 įmonių.

 

Pagal kolegialių organų – valdybų ir stebėtojų tarybų – gerosios valdysenos rodiklį valstybės įmonės gavo A įvertinimą, 94 proc. įmonių buvo įvertintos gerai. Valdybų ir stebėtojų tarybos A įvertinimu vertintos ir pernai.

A. Gudinavičienės teigimu, kolegialių organų vertinime viena esminių spragų buvo veiklos tęstinumo neužtikrinimas – ne visose valdybose veikia bent vienas narys iš ankstesnės kadencijos, o tai daro neigiamos įtakos įmonės valdymo tęstinumui.

„Taip pat tik 25 įmonių buvo išviešinti tinkamai rezultatai apie vykusias atrankas“, – pridūrė A. Gudinavičienė.

Tuo metu pagal strateginį planavimą ir įgyvendinimą teigiamai įvertinta vos 65 proc. įmonių.

„Jei praeitais metais šis vertinimas buvo vidutinis ir sudarė A- raidę, tai šiais metais jis vertinamas gerai. (...) Matom trūkumus integruojant strategijas, tam tikrų įmonių strategijos buvo patvirtintos pavėluotai“, – sakė A. Gudinavičienė.

Blogiausiai vertintas finansų tvarumas (51 proc. VVĮ vertintos teigiamai) – daugumos VVĮ kreditingumo rizika yra žema dėl itin konservatyvaus finansavimo modelio, 15 VVĮ nenaudoja skolinto kapitalo.

Sudarydamas valstybės valdomų įmonių gerosios valdysenos indeksą, VKC atsižvelgė į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas, „Nasdaq“ bendrovių valdymo kodeksą, Nuosavybės gairių, Skaidrumo gairių ir Atrankos gairių nuostatas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS