Finansų ministerija siūlo kiek keisti pajamų, pelno ir NT apmokestinimą | kl.lt

FINANSŲ MINISTERIJA SIŪLO KIEK KEISTI PAJAMŲ, PELNO IR NT APMOKESTINIMĄ

  • 1

Patikslinusi ankstesnį mokesčių reformos projektą, Finansų ministerija siūlo didinti papildomo pajamų mokesčio tarifo ribą, keisti mažų įmonių pelno mokesčio skaičiavimą, taip pat didinti neapmokestinamo gyventojų nekilnojamojo turto (NT) ribą.

Ministerijos parengtame Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo projekte siūloma nuo 120 iki 180 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) padidinti bendrų metinių gyventojo pajamų ribą, kurią viršijus taikomas didesnis papildomas 7 proc. pajamų mokesčio tarifas.

VDU šiemet siekia 1684,9 euro, tai reiškia, kad papildomas mokestis būtų mokamas nuo 303 tūkst. eurų ribos.

Tuo metu Pelno mokesčio įstatymo projektu siūloma keisti tarifo skaičiavimą įmonėms, kurių metinės pajamos yra siekia  iki 500 tūkst. eurų, tarifą apskaičiuojant pagal formulę, dėl ko efektyvusis tarifas nuosekliai ir proporcingai apyvartai didėtų nuo 5 iki 15 procentų. 

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad pelno mokesčio pakeitimai turėtų teigiamos įtakos smulkioms įmonėms.

„Taikytume palankesnį ir mažesnį pelno mokestį smulkioms įmonėms, kurių pajamos neviršys 0,5 mln. eurų. Dabar ši kartelė yra 300 tūkst. eurų. Dėl šio pakeitimo paskatos augti atsirastų apie 10 tūkst. smulkių įmonių. Tai yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymas, į kurį kolegos atsižvelgė šią savaitę“, – feisbuke rašė A. Armonaitė.

Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo projektu siūloma didinti pagrindinio būsto neapmokestinimo ribą nuo 1 iki 1,5 verčių medianos – tai reiškia, jog mokesčio nereikėtų mokėti už NT dalį, neviršijančią 1,5 konkrečios savivaldybės NT verčių medianos.

Šiuos pakeitimus Vyriausybė svarstys posėdyje trečiadienį.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo projekto ministerija papildomai netikslino.

A. Armonaitė nurodė, kad Laisvės frakcija dar tarsis, ar palaikyti siūlomus pokyčius, tačiau dalis frakcijos narių, anot jos, yra itin skeptiški.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Siulo

mokesciu nuolaidas pajamoms iki 180 VDU! Va,ka selps ubagu saskaita!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS