Ministerija: miškų savininkai sulauks pagalbos dėl „Natura 2000“ reikalavimų | kl.lt

MINISTERIJA: MIŠKŲ SAVININKAI SULAUKS PAGALBOS DĖL „NATURA 2000“ REIKALAVIMŲ

  • 0

Reikalavimą vertinti įvairių darbų poveikį Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoms bei aplink jas miškų savininkams padės vykdyti valstybinės įstaigos, o ilgainiui ketinama supaprastinti šio proceso tvarką, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot jo, savininkams įstaigos padės rasti greitus sprendimus, susijusius su darbų reikšmingumo vertinimu.

„Sutarta, kad Valstybinės miškų tarnybos ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistai padės miškų savininkams pildyti poveikio „Natura 2000“ teritorijoms reikšmingumo vertinimo formas“, – ministerijos pranešime sako S. Gentvilas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pernai gruodį nusprendė, kad privaloma atlikti būsimos veiklos poveikio reikšmingumą įsteigtoms ir potencialioms „Natura 2000“ teritorijoms, kai kirtimus planuojama atlikti jose ar šalia jų.

Dėl to miško savininkai baiminasi, kad bus sunku gauti miškų kirtimo leidimus. 

Ministerija nurodė, kad ieškos greitų sprendimų, kaip reikšmingumo vertinimo procesą optimizuoti – planuojama iš esmės keisti vertinimo tvarką, susijusius teisės aktus.

Taip pat ieškoma galimybių, kad vertinimą greitai atliktų ir valstybės institucijos, tam kuriami informacinių technologijų įrankiai, rengiamos reikšmingumo vertinimo formos pildymo instrukcijos, numatomos konsultavimo priemonės tiek miško savininkams, tiek miškotvarkos projektų rengėjams.

Pirmadienį su miškų savininkais susitikęs S. Gentvilas taip pat aptarė kitus klausimus, tarp jų – saugomų teritorijų steigimą privačiuose miškuose, dėl veiklos ribojimų jose mokėtinas kompensacijas, paviršinių vandens telkinių apsaugos zonas, 5 proc. privalomuosius atskaitymus iš pajamų už parduotą medieną.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS