Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų | kl.lt

TOBULAM PATIEKALUI UŽTENKA IR PENKIŲ INGREDIENTŲ

Kai kurių patiekalų nesiryžtame gaminti baimindamiesi, kad tai sudėtinga. Tinklaraščio "5 produktai" autorė Roma Alčauskytė drąsina – dalijasi užkandžių, karštųjų patiekalų ir saldumynų receptais, kuriems tereikia penkių ingredientų. "Svarbiausia – turėti šiek tiek kūrybiškumo ir fantazijos", – šypsosi ji.

Tvarus maistas

Pradėjusi rašyti tinklaraštį Roma nusprendė, kad būtent šiuo aspektu nori išsiskirti.

"Iš penkių namuose dažnai turimų ingredientų galima pasigaminti tikrai daug – nuo tortų iki kepsnių ar sriubų. Tiesa, receptą pagal poreikį visada galima praplėsti. Į šį ingredientų skaičių neįtraukiu prieskonių ar kitų pagardų", – paaiškina Roma.

Tad prieš gaminant ji ragina visų pirma apžiūrėti savo namų spinteles, o tik paskui skubėti į parduotuvę.

"Prisipirkę gausybę produktų, jų neretai nespėjame suvartoti ar, nugrūdę į šaldytuvo kampą, užmirštame. Kad taip neatsitiktų, maisto gamybai verta naudoti jau turimus produktus ar netgi maisto likučius. Dalydamasi receptais dažnai parašau, kad graikišką jogurtą galima keisti grietine ir atvirkščiai, o vietoje maskarponės naudoti rikotą. Tereikia nusiteikti kūrybiškai", – tikina tinklaraštininkė.

Kadangi gaminant Romai svarbus tvarumo aspektas, ji stengiasi švaistyti kuo mažiau maisto. Tai daryti padeda pirkinių krepšelio planavimas, kai sudaromas sąrašas ir perkama tik tai, kas būtina.

"Žinoma, būna visko. Kartais pasibaigia produkto galiojimo data ar jis pasislepia kur nors šaldytuve. Tokiu atveju maisto vis tiek neišmetame, bet išvežame į kaimą vištoms", – pasakoja mergina.

Dėkinga karantinui

Už tai, kad atsirado R.Alčauskytės tinklaraštis socialiniame tinkle "Instagram", ji nemaža dalimi dėkinga karantinui.

"Kaip ir dauguma, prasidėjus pirmajam karantinui, jaučiau stresą. Staiga atsirado daugybė laisvo laiko. Norėdama nusiraminti ir nuveikti ką nors naudingo, prisiminiau meilę maisto gamybai, – pasakoja Roma. – Gyvenimui staiga sulėtėjus, nusprendžiau, kad atėjo laikas rimčiau tuo užsiimti. Paskatinta draugių ėmiau kelti daugiau nuotraukų ir receptų. Kadangi sveikatos specialistai karantino metu prašė į parduotuves eiti kuo rečiau, gaminau tik iš namuose turimų ingredientų. Pirmasis patiekalas buvo tinginys, pagamintas iš produktų, rastų šaldytuve."

Pastebiu tendenciją – kuo stipresni ribojimai, tuo daugiau dėmesio mano tinklaraštis sulaukia. Juk vienas iš dar likusių malonumų yra skanus naminis maistas.

Šis eksperimentas puikiai pavyko, receptas sulaukė nemažo susidomėjimo. Greitai merginos sekėjų būrys ėmė augti.

"Atsimenu, kaip džiaugiausi pirmu šimtu sekėjų, – juokiasi pašnekovė. – Receptams vis populiarėjant, supratau, kad žmonės ieško įdomesnių patiekalų idėjų. Kol sėdime uždaryti namuose, nemaža dalis atrado maisto gaminimą, ėmė rimčiau vertinti tai, ką deda į burną. Pastebiu tendenciją – kuo stipresni ribojimai, tuo daugiau dėmesio mano tinklaraštis sulaukia. Juk vienas iš dar likusių malonumų yra skanus naminis maistas."

R.Alčauskytė tikisi, kad susidomėjimas maisto gamyba nenuslūgs ir gyvenimui grįžus į normalias vėžes. Juk anksčiau, įsisukus tarp darbų, laiko pavalgyti ne visada rasdavome. Neretai pietus pakeisdavo paskubomis nusipirkta bandelė ar batonėlis.

"Tikiuosi, kad meilė geram maistui išliks ir po karantino. Galbūt įsitikinę, kad gaminti ilgai neužtrunka, įprasime pasiruošti pietus iš vakaro. Pašildytas naminis maistas juk tikrai geriau už parduotuvėje pirktą užkandį", – svarsto tinklaraščio autorė.

Atsikratė baimių

Roma pasakoja, kad pomėgį gaminti atrado palaipsniui.

"Kai buvau paauglė, galėjau sau leisti nieko negaminti, nes viskuo pasirūpindavo mama. Mokėjau tik iškepti obuolių pyragą ir bulvių, – šypsosi ji. – Vėliau, kai išvykau studijuoti, atsibodo valgyti mamos paruoštukus, tad po truputį pradėjau ir pati gaminti. Atsimenu, kai pirmą kartą nusipirkau makaronų ir išviriau juos su dešrelėmis, net skambinau namo pasigirti."

Dabar merginos tinklaraščio sekėjai daugiausia dėmesio skiria jos gamintiems desertams ir patiekalams iš vištienos. R.Alčauskytė mano, kad gaminti saldumynus daugelis vengia.

"Neretai galvojama, kad tortui ar pyragui reikia labai daug ingredientų. Tad dauguma nustemba sužinoję, kad nuostabų desertą galima pasigaminti iš vos kelių produktų", – sako ji.

Nors Romai labai patinka dekoruoti ir fotografuoti saldumynus, gaminti ji labiausiai mėgsta makaronų patiekalus. Merginą žavi jų gaminimo būdų įvairovė. Juk makaronai gali būti derinami su mėsa, daržovėmis, jūrų gėrybėmis ar tiesiog likučiais iš šaldytuvo. Jie taip pat gali būti pritaikyti kiekvieno skoniui – saldžiam, sūriam, pikantiškam.

"Džiaugiuosi, kad vis daugiau gamindama atsikračiau baimės suklysti. Anksčiau atrodydavo baisu, kad nepasisekus, gali prireikti viską išmesti į šiukšlių dėžę. Būtent šį vidinį išlaisvėjimą laikau savo didžiausiu pasiekimu virtuvėje", – sako tinklaraštininkė.

Dalijasi ir nesėkmėmis

Kita vertus, R.Alčauskytė neslepia, kad nesėkmių virtuvėje vis dar pasitaiko. Merginai yra tekę užmiršti, kad kepa sausainius, arba panaudoti netinkamą ingredientą. Nepasisekusiais virtuvės eksperimentais tinklaraštininkė nebijo pasidalyti ir su sekėjais.

"Nebandau apsimesti, kad visada pasiseka pagaminti tobulai. Savo sekėjus juokais vadinu patyčiukais. Mat jie nepiktai pasidžiaugia, kai man kas nors nepavyksta. Pamatę, kad kas nors nepasisekė ne jiems vieniems, žmonės jaučiasi ramiau, – spėja Roma. – Džiaugiuosi, kad sekėjai man taip pat parašo, jei jiems kas nors nepavyksta. Kartu išsiaiškiname, kas buvo ne taip, ir išsprendžiame problemą. Pavyzdžiui, kartą vienai merginai nepasisekė iškepti pyrago su rududu kremu. Žinoma, buvo nemalonu išgirsti, kad jai nepavyko. Išsiaiškinome, kad vietoje kvietinių mergina panaudojo ryžių miltus, kurie pyragą pavertė į trupinius. Tad antras bandymas jau buvo sėkmingas."

Svarbiausia – pusiausvyra

Nors R.Alčauskytės tinklaraštyje galima rasti nemažai sveiko maisto receptų, ji tikina šiuo aspektu neperlenkianti lazdos.

"Man artimas vis labiau populiarėjantis požiūris, kad svarbiausia – pusiausvyra. Tikrai nieko tokio kartais suvalgyti bulvių traškučių ar saldainį, svarbiausia visiškai neįnikti į nesveiką maistą. Pati stengiuosi, kad maistas nebūtų virtas riebaluose. Tačiau nesu fanatikė ir savo tinklaraštyje neagituoju apsiriboti vien varške ar daržovėmis. Tiesa, kartais parašau, kad vieną ar kitą ingredientą galima pakeisti sveikesne alternatyva", – sako Roma.

Ji susipažino su nemažai kitų maisto gaminimo entuziasčių. Iš naujųjų pažįstamų mergina pasisemia idėjų. Tačiau pastaruoju metu didesne problema tampa ne idėjų, bet laiko trūkumas. Be to, pašnekovė stengiasi gaminti tiek, kiek būtų įmanoma suvalgyti. Maisto švaistyti ji nenori.

Roma stengiasi išlaikyti ribą tarp darbo ir hobio, nors jie iš dalies susiję. Roma dirba valgomųjų dovanų pardavimo srityje. Ar maisto gamybą dievinančiai merginai nesinorėtų savo aistros paversti pragyvenimo šaltiniu? Žinoma, kyla įvairių minčių. Tačiau šiuo metu man patinka tai, ką darau", – džiaugiasi R.Alčauskytė.

Sūreliai su riešutų sviestu

(6 sūreliams)

180 g varškės,

40 g riešutų sviesto,

2 šaukšteliai agavų sirupo,

80 g juodojo šokolado,

1 šaukštelis kokosų aliejaus.

Ištirpinkite šokoladą, įmaišykite kokosų aliejų. Šokolado mase teptuku ištepkite sūrelių formeles. Įdėkite jas į šaldiklį, kad šokoladas sustingtų. Paruoškite sūrelių masę: sumaišykite varškę, agavų sirupą ir riešutų sviestą. Išėmę iš šaldiklio formeles, jas iki pusės pripildykite varškės mase, tada dėkite po riešutų sviesto juostelę, ant viršaus – likusią varškės masę. Užpilkite likusį šokoladą ir vėl dėkite į šaldiklį sustingti.

Vištiena su kokosų drožlėmis

400 g vištienos,

1 kiaušinis,

kokosų drožlių,

mėgstamų prieskonių.

Mėsą supjaustykite juostelėmis ir sumaišykite su prieskoniais. (Roma naudojo česnakinius pipirus, vištienos prieskonių mišinį ir druską.) Vištieną pamirkykite kiaušinio plakinyje, tada – kokosų drožlėse ir dėkite į kepimo skardą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Pyragas su duonos trupiniais

10 riekelių juodos duonos,

300 g graikiško jogurto / maskarponės,

4 šaukštai cukraus / stevijos,

1 šaukštas cinamono,

mėgstamų uogų arba uogienės.

Duoną smulkintuvu susmulkinkite iki trupinių. (Roma duoną smulkina su visa plutele.) Jei norisi labiau biskvito, pluteles nupjaustykite. Į įkaitintą keptuvę suberkite duonos trupinius, cinamoną, du šaukštus cukraus ir maišykite, kol apskrus. Palikite atvėsti. Sumaišykite jogurtą su likusiu cukrumi. Jei naudosite uogienę ar džemą, cukraus į jogurtą nebedėkite. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir pradėkite sluoksniuoti pyragą. Iš pradžių berkite duonos trupinius, tada tepkite sluoksnį jogurto, galiausiai – dėkite sluoksnį uogų arba uogienės. Tada vėl – trupiniai, jogurtas ir uogos. Pyragą dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį.

Sumuštiniai su pesto ir pelėsiniu sūriu

Baltos duonos riekelių,

pomidoriukų,

kietojo fermentinio sūrio,

pelėsinio sūrio,

pesto.

Ant duonos riekelių tepkite pesto, uždėkite po fermentinio sūrio griežinėlį, pomidoriukų, pabarstykite pelėsinio sūrio trupiniais, o ant viršaus uždėkite pesto apteptas duonos riekeles. Pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje, kol duona apskrus. Iškepusius sumuštinius supjaustykite trikampėliais.

Torteliniai ir kreminio sūrio sriuba

200 g tortelinių / koldūnų,

½ svogūno,

1 skardinė smulkintų pomidorų,

100 g kreminio sūrio ("Philadelphia" ar pan.),

1,5 l sultinio,

prieskonių.

Puode įkaitinkite šlakelį aliejaus, jame iki auksinės spalvos pakepinkite susmulkintą svogūną. Supilkite sultinį, smulkintus pomidorus, sudėkite prieskonius. Roma naudojo česnakinius pipirus, raudonėlį, druską, rūkytą papriką. Užvirinkite ir pamaišydami virkite apie 10 min. Tada sudėkite tortelinius, kreminį sūrį, viską išmaišykite ir pakaitinkite dar 5 min.

Makaronai su krevetėmis ir daržovėmis

Spagečiai,

krevetės,

mėgstamos daržovės,

sojų padažo,

saldžiarūgščio padažo,

sezamų sėklų, petražolių lapelių.

Į verdantį vandenį sudėkite spagečius. Visas daržoves (Roma naudojo morką, česnaką, papriką, brokolį) susmulkinkite, suberkite į keptuvę, įpilkite šiek tiek karšto vandens, sojų ir saldžiarūgščio padažo. Vis pamaišydami troškinkite kelias minutes. Makaronams išvirus, juos nusunkite, kartu su krevetėmis sudėkite į keptuvę prie daržovių. Užberkite sezamų sėklų, smulkintų petražolių, viską išmaišykite. Nebedėkite nei druskos, nei papildomų prieskonių – užtenka padažų.

Kokosinis šalavijų pyragas

180 g šokoladinių sausainių,

120 g sviesto,

1 skardinė kokosų pieno,

4 šaukštai šalavijų sėklų,

4 šaukštai klevų sirupo,

2 šaukšteliai želatinos.

Sausainius susmulkinkite iki trupinių. Juos sumaišykite su išlydytu sviestu, sudėkite į kepimo formos dugną. Palikite  šaldytuve sustingti. Kokosų pieną ir klevų sirupą supilkite į keptuvę, ant silpnos ugnies pamaišydami šildykite, kol pasidarys vientisas kremas. Išbrinkinkite želatiną. Į kokosų kremą supilkite šalavijų sėklas, paruoštą želatiną ir vėl pamaišydami kaitinkite, kol užvirs. Užvirus leiskite paburbuliuoti 5 min. Galite įberti ir kokosų drožlių. Nukėlę nuo ugnies, supilkite kremą ant sausainių pagrindo. Dėkite į šaldytuvą nakčiai. Sustingusį papuoškite šokoladu ir kokosų traškučiais.

GALERIJA

  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
  • Tobulam patiekalui užtenka ir penkių ingredientų
R. Alčauskytės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Justina

Penki ir daugiau ingredientų,jau ne geras ir sveikas patiekalas,o jų maišalynė.Kuo jų mažiau,tuo patiekalas natūralesnis ir sveikesnis.Tai žinau iš savo patirtie.Gyvenu jau aštuntą dešimtį,o gydytojų ir vaistų iki šiol dar neprireikė.

Xa

Jei pensininkas visa gyvenimà be darbo pradribsojo ar dirbo minimaliai tai ir bulves su kefyru per daug tokiam.

Meda

Išbandysime chia pyragą, atrodo skaniai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS