Patirkite tikrą nuotykį
Nors gardžiausias vasaros desertas niekada nenusibosta, išdrįskite ledų paragauti su kitokiais, nei esame įpratę, priedais – nenusivilsite.
„Rimi“ skonio meistrai pataria įdėti kelis šaukštus vanilinių ledų į dailias taureles, užpilti geros kokybės alyvuogių aliejumi ir apibarstyti jūros druskos dribsniais – šis derinys nustebins net išrankiausius. Vaisių gabaliukai ir balzaminis actas ledams suteiks pikantiškumo.
Įprasta patiekti ledų su priedais: uogienėmis, vaisių gabalėliais, sirupu, pabarstukais, riešutais ir šokoladu. „Rimi“ kulinarai siūlo išbandyti ledus su keptais ant grotelių vaisiais. Labiausiai nustebinsite pasiūlę... keptų ledų: sugaišite vos kelias minutes ir tikrai sulauksite komplimentų.
Neskaičiuokite kalorijų
Ieškote paprasto skanėsto, kurį lengva ir nebrangu pagaminti visai šeimai vos per kelias minutes? Tirštas, spalvingas, kreminis ledų kokteilis akimirksniu atvėsins, patenkins saldumynų troškimą ir atrodys tiesiog nuostabiai.
„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad skanų ledų kokteilį galima paruošti kone akimirksniu, tereikia vadovautis keliomis taisyklėmis.
Visų pirma, rinkitės kokybiškus ledus. Jie – kokteilio pagrindas. J. Tamoševičienė pataria neskaičiuoti kalorijų – riebesni ledai suteiks geresnį skonį ir tekstūrą. Tai leis ingredientams lengviau susimaišyti su mažesniu pieno kiekiu – kokteilis mažiau prasiskies.
Kitas būtinas ingredientas – pienas. Priešingai nei ledų, kuriems prieš kokteilio gaminimą reikia leisti šiek tiek atšilti (pakaks palaikyti kambario temperatūroje 5–10 minučių), pieno reikia šaltutėlio.
„Pieną palikite šaldytuve kone iki paskutinės akimirkos. Galima net ir valandėlei pakuotę įdėti į šaldiklį – tuomet kokteilis bus dar tirštesnis, turės daugiau kremiškumo. Arba netgi užsišaldyti pieno kubelių ir kelis jų prieš trinant įmesti kartu su pienu į kokteilį“, – triuką atskleidžia kulinarijos šefė.
Nežabokite kūrybos
Yra be galo daug būdų, kaip pagardinti ledų kokteilius. Paprastas vanilinių ledų pieno kokteilis yra tik pradžia – galite naudoti bet kokio skonio ledus, taip pat įdėti vaisių, uogų, sirupų ir daug kitų ingredientų.
Be to, galite pagardinti plakta grietinėle, kuria papuošite kokteilį, ir pagražinti mėgstamais skanėstais – pavyzdžiui, šviežiomis uogomis, zefyrais, pabarstukais, šokolado gabalėliais ar net sausainiais.
„Jeigu naudojate ištirpintą šokoladą, karamelę arba sirupą – šių ingredientų nemaišykite kartu su likusiais, bet jais aptepkite stiklinės vidų – vaizdas bus dar gražesnis. Vienintelis apribojimas yra jūsų pačių vaizduotė – gražiai papuoštas kokteilis atrodys lyg iš amerikietiškų filmų“, – sako J. Tamoševičienė.
Kepti ledai
Keli rutuliukai mėgstamų ledų,
1 puodelis nesaldžių kukurūzų dribsnių,
1 kiaušinis,
cukraus pavolioti,
aliejaus kepti.
Apvoliokite ledų rutuliukus dribsniuose, kad jie gerai jais pasidengtų. Sudėkite juos į lėkštę ir dėkite porai valandų į šaldymo kamerą. Išplakite kiaušinį, išvoliokite plakinyje sušalusius ledų rutuliukus ir dar kartą juos apvoliokite kukurūzų dribsniais. Tada vėl sudėkite juos į šaldymo kamerą kelioms valandoms (galite laikyti ilgiau, jei kepsite vėliau). Įpilkite į gruzdintuvę ar puodą aliejaus, jį įkaitinkite. Po vieną rutuliuką (nes jei sudėsite visus – atvės aliejus) leiskite į karštą aliejų, paskrudinkite, kol paruduos dribsniai. Ištrauktą iškart pavoliokite cukruje ir patiekite vienus ar su mėgstamais priedais.
Ant grotelių kepti persikai su vaniliniais ledais
6 persikai,
500 g vanilinių ledų,
alyvuogių aliejaus vaisiams patepti,
čiobrelių lapelių papuošti.
Persikus perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus. Persikų paviršių patepkite alyvuogių aliejumi. Tam naudokite konditerinį teptuką. Vaisius kepkite ant įkaitintų grotelių apie 5–8 minutes, kol gražiai apskrus. Keptus vaisius patiekite su vaniliniais ledais. Papuoškite čiobrelių lapeliais ir patiekite iškart.
Ledų kokteiliai
Braškinis ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 puodelio supjaustytų šviežių braškių, 1 šaukštelio cukraus arba medaus (nebūtina). Jeigu norite, kad skonis būtų kaip sūrio pyrago – įdėkite ir 3 šaukštus šviežio tepamojo sūrio.
Bananinis ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 didelio sunokusio banano (prieš tai jo gabaliukus galite užšaldyti – kokteilis bus tirštesnis, ¼ šaukštelio vanilės ekstrakto.
Karamelinis kavos ir ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 šaukšto kakavos, 1 šaukštelio tirpios kavos (prieš tai galite ištirpinti šlakelyje karšto vandens), 1 šaukšto karamelės.
Riešutų kremo ir ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 2 šaukštų riešutų kremo, 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto.
Šilauogių ir ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 puodelio šviežių šilauogių, 1 šaukštelio cukraus arba medaus (nebūtina), ¼ šaukštelio vanilės ekstrakto.
Visi gaminami taip pat – sutrinkite nurodytus ingredientus į kokteilį ir, jei norite, pakoreguokite tirštumą. Jeigu norite skystesnio kokteilio – įpilkite dar šlakelį pieno, jei tirštesnio – įdėkite daugiau ledų. Kad kokteiliai skaniai atvėsintų, stiklines prieš tai atvėsinkite šaldytuve arba trumpam įdėkite į šaldiklį.
Gal ledų iš bulvių ar kiaulių pieno?
• Pasaulyje būta daug bandymų ledams suteikti keisčiausių skonių ir jų gamyboje naudoti neįprastus ingredientus. Pavyzdžiui, praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje kaip balandžio 1-osios – Juokų dienos – pokštas Niujorke buvo pristatyti ledai su skrudinta šonine. Vėliau garsus britų virtuvės šefas Hestonas Blumenthalas pirmasis pasaulyje sukūrė ir išpopuliarino krabų, šoninės ir kiaušinių skonio ledus kaip tikrą gurmanišką desertą, o ne tik pokštą.
• Vienas naujųjų drąsių ir plačiai nuskambėjusių šio deserto eksperimentų – ledai iš bulvių, kuriuos sukūrė britų virtuvės žvaigždė, „Michelin“ apdovanojimą pelniusi šefė Poppy O’Toole, dar vadinama bulvių karaliene. Ji panaudojo bulves, kondensuotą pieną, grietinėlę, vanilę ir druską, sukurdama desertą, kuris tekstūra primena klasikinį plombyrą. Ledai patiekiami su klevų sirupe keptos šoninės gabalėliais arba traškiomis bulvių lazdelėmis – šis receptas netrukus išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose it virusas.
• Praėjusiais metais pasaulio dėmesio sulaukė ledai, gaminami iš kiaulių pieno, – juos sukūrė ūkininkas, valdantis pramoginį kiaulių ūkių Nyderlanduose. Kiaulių pienas pasirinktas ne dėl noro šokiruoti – jis pasižymi didesniu riebumu (apie 8,5 proc.) nei karvės pienas ir suteikia ledams ypatingą kreminę tekstūrą, pikantišką skonį.
• Japonijoje ledų skonių naujienos pasitinkamos su tokiu entuziazmu kaip naujos aukštosios mados kolekcijos – gamintojai pristato riboto leidimo ledus, kuriuose derina vietines kulinarijos tradicijas ir eksperimentines idėjas, siūlo paragauti ne tik mačia, bet ir azuki pupelių, krabų ar net moliuskų skonių ledų.
• Lietuviai lieka ištikimi tradicijoms. Kad ir kokiais netikėtais skoniais gamintojai stebina ledų mėgėjus, vis dėlto vaniliniai ledai išlieka patys populiariausi ir perkamiausi lietuvių.
Naujausi komentarai