Ką žada skiepų priešininkų mitingas Atgimimo aikštėje? | kl.lt

KĄ ŽADA SKIEPŲ PRIEŠININKŲ MITINGAS ATGIMIMO AIKŠTĖJE?

Šį penktadienį ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje planuojamas dar vienas skiepų priešininkų mitingas. Jame veikiausiai bus paliestas ne tik galimybių paso klausimas. Internete paskleista žinia: "jeigu valdžia neišgirs žemaičių, neatmetamas variantas, kad žemaičiai svarstys atsiskyrimą nuo Lietuvos". Maža to, tam reikalui sukurta ir vėliava, beveik tokia pat, kokią naudoja Rytų Ukrainos separatistai.

Mistinis žemaičių būrys

Liepos 18 d. internete radosi vaizdo įrašas, kuriame Vaidas Lekstutis, pasirašantis Žemaičiu, paskelbė apie Lietuvos piliečių pasipriešinimo okupacijai centro atsiradimą.

Įraše jis pasidžiaugė, kad organizacijai vadovauti apsiėmė Eduardas Vaitkus, pats gi V.Lekstutis prisistatė esąs šio darinio Žemaičių būrio koordinatorius.

Aš esu prieš Žemaitijos atsijungimą nuo Lietuvos, net nebandykite rašyti, kad tam pritariu.

Įrašo autorius prabilo apie mūšį, tačiau tuoj pat pridūrė, jog tas mūšis nebus, kaip viduramžiais ar Antrojo pasaulinio karo laikais – esą "tai bus tikroji demokratinė kova".

V.Lekstučio tvirtinimu, ši naujoji organizacija "nėra radikalai" ir esą nebus smurto, įstatymo pažeidimų ir jie nedarys perversmų, kaip Ukrainoje.

Tačiau, pasirodo, naujasis darinys buvo labai trumpalaikis ir jau nebeegzistuoja, bent jau taip tvirtino pats V.Lekstutis.

 

Vaidas Lekstutis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Nežinau tokios organizacijos. Tokios organizacijos niekur nepristatau. Aš nesu jokio centro vadovas ar organizatorius. Ai, čia šitas video-? Prisimenu. Bet gi čia liepos mėnesį buvo, jau nebėra tos organizacijos. Seniausiai. Buvo ir nebėra", – tikino V.Lekstutis.

Beje, iškart po pokalbio su V.Lekstučiu "You Tube" kanale pradingo ir minėtasis vaizdo įrašas.

Beveik "Novorosijos" vėliava

Tame pačiame naujos organizacijos, kuri taip netikėtai greitai baigė savo gyvavimą, pristatymo vaizdo įraše V.Lekstutis išskleidė vėliavą, su kuria Lietuvos piliečių pasipriešinimo okupacijai centro atskirasis Žemaičių būrys turėjo eiti į tariamą mūšį.

Vėliava savo stilistika ir simboliais kone identiška tai, kurią jau kurį laiką naudoja Rytų Ukrainos separatistai.

"Tą vėliavą man padovanojo vienas žmogus per renginį. Jis kalbėjo žemaitiškai. Sakė, kad sukūrė vėliavą, aš jos tada net neišlanksčiau, paskui pažiūrėjau ir ji man nepatiko, vėliau sužinojau, kad ji nuo kažko nukopijuota. Man ji pasirodė nelabai tinkanti. Jos mes niekur neberodome. Po to išsigandau, kad kas nors ją gali pasigauti ir naudoti kaip Žemaitijos vėliavą", – dienraščiui kalbėjo V.Lekstutis.

Čia esą ne žemaičių simboliai, anot V.Lekstučio, ta vėliava buvo "kažkoks papokštavimas".

Juolab Lietuvos piliečių pasipriešinimo okupacijai centras nebeegzistuoja ir vėliava esą nebereikalinga.

Renginys: penktadienį Klaipėdoje planuojamas dar vienas skiepų priešininkų mitingas, kuriame, neatmestina, bus keliamos ne tik socialinės problemos. (Daivos Pauliukevičienės nuotr.)

Separatizmui nepritaria

Lygiai prieš mėnesį, prieš pat riaušėmis virtusį mitingą Vilniuje, tinklalapyje, kuriame V.Lekstutis reiškė savo mintis, pasirodė ir rašinys, kuris labai siejasi su Donbaso separatistų stiliaus pseudožemaitiška vėliava.

Ten teigiama, jog "šitą valstybę (Lietuvą – A.D.) reikia keisti nuo pamatų".

"Todėl turi ateiti nauja jėga, pastatysianti Lietuvą iš naujo. Susirinkę žemaičiai bus nusiteikę kovingai, bet patys tikrai neprovokuos riaušių ir neramumų", – rašė Egidijumi Paulausku prisistatęs asmuo.

Galiausiai reziumuojama: "Jeigu valdžia neišgirs žemaičių, neatmetamas variantas, kad žemaičiai svarstys atsiskyrimą nuo Lietuvos".

Pasiteiravus, kaip vertina savo bendraminčio pareiškimą, V.Lekstutis pabrėžė: "Jūs jo ir klauskite, čia ne mano žodžiai, jo kontaktus turiu, bet tikrai neduosiu. Jis apie tai paskelbė, jis už tai ir atsako. Aš esu prieš Žemaitijos atsijungimą nuo Lietuvos, net nebandykite rašyti, kad tam pritariu. Tai yra ne mano asmeninis tinklaraštis, mano bendraminčiai galbūt mano kitaip, bet visi turi teisę turėti savo nuomonę", – dienraščiui kalbėjo V.Lekstutis.

Leidimą renginiui gavo

Panašu, kad ir poryt Klaipėdoje planuojamame mitinge bus keliamas ne tik galimybių paso klausimas.

"Pagrindinis mūsų reikalavimas – galimybių pasas. Mes esame prieš galimybių pasą. Mūsų valdžia negirdi, ko mes pageidaujame. Mes norime diskutuoti su valdžia, jei jie negirdi, ko mes norime, tokia valdžia turi atsistatydinti", – kalbėjo renginio organizatorė Virginija Jurgilevičienė.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus patarėjas Marius Pankevičius patvirtino, kad rugsėjo 10-ai yra išduotas vienas leidimas mitinguoti 500 žmonių.

Mitinguotojai ketina kviesti miesto merą Vytautą Grubliauską, bet jis serga ir turi nedarbingumo pažymėjimą.

Šiuo metu V.Grubliausko darbus dirba vicemeras Arvydas Cesiulis.

Pasiteiravus, ar penktadienį ketina bendrauti su protestuotojais, jis teigė, kad dabar tam labai nepalanki situacija.

"Prisimenant faktą, kad Klaipėda yra juodojoje zonoje epidemiologiniu požiūriu, manau, kad aš tokiuose renginiuose turbūt nedalyvausiu, – savaitės pradžioje kalbėjo A.Cesiulis.

Vicemeras patikino, kad jo dienotvarkė penktadienį yra tokia užimta, jog darbą baigs septintą valandą vakaro.

"Visą dieną bus labai daug renginių, paskutinis – Jūrų muziejuje. Jeigu turėsiu kvietimą, svarstysiu, ar yra tokia galimybė, bet tai nereiškia, kad tikrai dalyvausiu", – teigė A.Cesiulis.

Nubausti nepavyko

Rugpjūčio 10 d., pirmojo mitingo Klaipėdoje metu, policininkai buvo suklaidinti ir nesitikėjo, kad aikštė bus pilna protestuotojų.

Tada 12 asmenų prašė leidimų surengti piketą, kuriame galėtų dalyvauti iki 15 dalyvių. Į Atgimimo aikštę tuomet atėjo ne 195 protestuotojai, o kelis kartus daugiau.

Po šio mitingo Klaipėdoje policija buvo pradėjusi administracinę teiseną tų 12 leidimų prašiusių klaipėdiečių atžvilgiu, tačiau nuobaudų jie nesulaukė.

Pareigūnai neįrodė fakto, kad visi jie buvo susitarę taip elgtis, turėdami tikslą surengti masiškesnį renginį.

Pasisakiusieji nesutarė

Tąkart iš tribūnos skambėjo įvairios kalbos, pasisakiusieji nebuvo vieningos nuomonės. Vieni piktinosi galimybių paso įvedimu, kiti pasisakė prieš skiepus, dar kiti kėlė politinius lozungus.

Politikuojantys taip pat nebuvo vieningi: vieni norėjo, kad grįžtų ankstesnė valdžia, kiti siūlė versti dabartinę valdžią, treti užsiminė apie veikimą prieš Lietuvos valdžią apskritai, o tai labiau priminė raginimą veikti prieš valstybę.

Aikštėje buvo labai marga minia, joje buvo ir tokių, kurie prisiminė 1991-ųjų Sausio įvykius ir svarstė tada padarytas klaidas, ne iki galo nuveiktus darbus.

Klaipėdiečių mitingas buvo taikus, vidurdienį aikštė ištuštėjo, skirtingai nuo Vilniaus, smurto griebtasi nebuvo.

Nori solidarizuotis

Rugsėjo 10-ąją uostamiestyje rengiamo mitingo organizatorė V.Jurgilevičienė policininkams minėjo, kad čia kviečiami rinktis tie, kas negali ar nenori važiuoti į Vilnių.

Čia jie galėsią išreikšti savo poziciją ir parodyti solidarumą.

Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas teigė turintis žinių, kad savivaldybė leido tūkstančio žmonių mitingą, bet pareigūnai ragino mažinti dalyvių skaičių perpus, nes tik taip įmanoma užtikrinti susirinkusiųjų saugumą ir laikytis saugaus atstumo.

V.Jurgilevičienė, pasak policijos viršininko, negalėjo pasakyti, kiek žmonių ateis į aikštę, nes ši yra atvira, reguliuoti srautų tokioje vietoje neįmanoma.

Pajėgų pakaks

"Tikimės geriausio, bet ruošiamės blogiausiam. Didelių nuogąstavimų neturime, manome, kad viskas vyks taikiai, bet ruošiamės ir blogiausiems scenarijams. Jeigu reikės sutelkti daugiau pareigūnų, būsime tam pasiruošę", – apie rengimąsi mitingui Klaipėdoje kalbėjo policijos komisariato viršininkas.

A.Motuzas patikino, kad pajėgų užtikrinti tvarką Atgimimo aikštėje tikrai užteks. Nepaisant to, kad apie 10 pareigūnų yra komandiruoti darbui pabėgėlių stovyklose.

Dalis mobiliosios kuopos policininkų, pasirengusių atremti riaušininkų išpuolius, rugsėjo 10-ąją galbūt darbuosis sostinėje. Savaitės viduryje dar nebuvo iki galo aišku, gal šie pareigūnai liks uostamiestyje.

"Organizatorę įspėjome, kad ji turi valdyti situaciją. Mes irgi jai padėsime, privalome padėti, kad renginys vyktų saugiai ir nebūtų kokių nors ekscesų. Jeigu kažkokiais veiksmais bus pažeistas Susirinkimų įstatymas, galime paprašyti nutraukti renginį. Kol nėra aktyvaus viešosios tvarkos pažeidimo, viskas vyksta ramiai, net jei dalyvautų daugiau, nei numatyta,  žmonių, policija nesikiš. Mes fiksuosime dalyvių skaičių. Jeigu bus viešų raginimų pažeisti Lietuvos suverenitetą, niekinti valstybės simbolius, neapykantos kurstymo prieš kitos tautybės ar pažiūrų žmones, sprendimai bus priimami vėliau. Žodžio laisvė yra, bet yra ir tam tikra riba. Nekalbu apie agresijos proveržius. Į juos bus reaguojama iškart. Dirbs ne tik uniformuoti, bet ir neuniformuoti pareigūnai", – patikino A.Motuzas.

Pasirengę planui "Vėtra"

Miesto tvarkytojų paprašyta šią savaitę nugenėti medžių šakas, kurios trukdo vaizdo stebėjimo kameroms apžvelgti Atgimimo aikštę.

Pasak policijos viršininko, panašiuose susirinkimuose žmonės dažnai pasiduoda bandos instinktui ir elgiasi ne taip, kaip yra pratę.

Tarp jų visada būna radikalų, kurstančių tokį elgesį.

Pareigūnai pasirengę taikyti planą "Vėtra". Jis taikomas, kai masiniai renginiai tampa nekontroliuojami.

Pagal šį planą sutelkiami visi komisariato pareigūnai ir laukiama antiriaušinių pajėgų iš visos Lietuvos. A.Motuzas įsitikinęs, kad tokių priemonių Klaipėdoje neprireiks.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Diogenas

Reikaluju kiekvienam antivakseriui po personalinę bačką pagal ūgį. Bačkos turi būti išplautos , nesmirdėti silkėmis , kad jie galėtų jose patogiai jaustis , ir sustatytos taip kad praeiviai neužstotų saulės.

Anonimas

KOKIA suptili antraštė,bet aš negirdėjau kad tai prieš skepus aplamai o prieš prievartinį ir perteklinį skiepijimą,mitingas už žmonių laisves ir pasirinkimo teises.BET čia tik lyrika,esmė tame kad tas mitingas mūsų dabartinei valdžiai tai kaip raudonas skuduras buliui.BET jei nebus mitingų ta valdžia mus galutinai užbakins.

Rupūžes von lauk

Buožgalvių maršas su priešaky keliomis rupūžėm. Pabučiuos jus Rusija ir tapsite, vergijos princais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS