Klaipėdoje patvirtinti naujų gatvių pavadinimai | kl.lt

KLAIPĖDOJE PATVIRTINTI NAUJŲ GATVIŲ PAVADINIMAI

Vakar pritarta trijų naujų gatvių prie Šiaurės prospekto pavadinimams, o dar trijų gatvių, kurios netrukus turėtų atsirasti Giruliuose, pavadinimai net nesvarstyti – jiems prieštarauta dviejuose tarybos komitetuose. Šis klausimas bus sprendžiamas kitą mėnesį.

Vakarykščiame posėdyje Klaipėdos miesto taryba nusprendė suteikti pavadinimus trims suplanuotoms gatvėms šalia Šiaurės prospekto.

Politikai vienbalsiai pritarė, kad naujos gatvės būtų pavadintos Vilkijos, Seredžiaus ir Skirsnemunės pavadinimais.

Taip pat pritarta pakeisti Utenos gatvės pavadinimo geografines charakteristikas, pratęsiant Utenos gatvės pavadinimo ašinę liniją.

Organizuoti gatvių pavadinimų lentelių gamybą buvo įpareigotas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius.

Suplanuotoms gatvėms Vilkijos, Seredžiaus ir Skirsnemunės pavadinimai buvo pasiūlyti šių metų vasario 5 d. Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje.

Šiems gatvių pavadinimams Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) pritarė.

Davus pavadinimus suplanuotoms gatvėms, bus galima suteikti adresus suformuotiems žemės sklypams.

Remiantis šiuo sprendimu, bus pildomas gatvių registras ir tikslinama jų apskaita.

Atsižvelgiant į Klaipėdos miesto gatvių pavadinimų ir pastatų numerių lentelių, gatvių krypties nuorodų ir jų tvirtinimo darbų įkainius, pagaminti ir pastatyti tris gatvių krypties nuorodas miestui kainuotų apie 600 eurų.

Deja, į tarybos dienotvarkę net nebuvo įtrauktas dar trijų naujų gatvių pavadinimų svarstymas.

Giruliuose gatves buvo rekomenduota pavadinti Johano Adolfo Klempo, Heinricho ir Vilhelmo Pyčų bei Eduardo Franco vardais.

Šie žmonės – garbūs klaipėdiečiai, prisidėję prie šios kurortinės vietovės vystymo.

Tačiau VLKK, įvertinusi šį siūlymą, savo rašte pabrėžė, kad H. ir V.Pyčų gatvė dėl ilgo pavadinimo žmonių gali būti trumpinama Pyčų ar Brolių Pyčų g.

Todėl esą reikia pasvarstyti kitą gatvių pavadinimo arba kitą asmenybių įamžinimo formą.

Šiems pavadinimams nepritarta ir dviejuose miesto tarybos komitetuose, tad klausimas atidėtas kito mėnesio tarybos posėdžiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Patarimas

Rezervuokit kokią didesnę gatvę Dėdulei, netrukus gali prireikti ..

pensininkė

juk Klaipėda yra Lietuvoje o ne Vokietijoje tai ir gerbkime savo kalbą savo žmones o ne taip kaip jaunimas vis nori sumenkinti vyresnio amžiaus žmones kad jie nežino vieno ar kito įžymybės užtat ką žinome mes ir ką patyrėme jie to nežino o drįsta tik priskirti sovietinei atgyvenai kokia buvo santvarka tokioje gyvenome ir dabar gyvename ne taip kaip norime o kaip priverčia antri metai karantinas ar normalu kodėl niekas nekalba apie vaistų kūrimą nuo covido nes vaistus pirks tik tas kas sirgs o vakcinuos visus štai kur pelnas

To LN

Tikrai ne visi tapatina save su Prūsijos laikų Klaipėda/Memeliu, žinant, kad praėjo jau keturios kartos lietuviškoje Klaipėdoje ir ypatingai kai tikrųjų memelenderių iš esmės Klaipėdoje nebėra nuo 2ojo p.k. pabaigos. Dabar viską nuo pietų iki šiaurės vadinti germaniškais pavadinimais kažkoks miesto gyventojų menkinimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS